Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najlepšie MLIEKO, z ktorého vám klesne CHOLESTEROL: NAPRAVÍ zdravotný stav!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vysoký cholesterol môže zapríčiniť množstvo zdravotných komplikácií. Dá sa však tomu predísť úpravou stravy. Zameňte bežné potraviny tými, ktoré odstránia zdravotný problém.

 

Nadmerný cholesterol, ktorý sa usadzuje pozdĺž stien tepien obmedzuje prietok krvi do životne dôležitých orgánov, ako je mozog a srdce. Bez dostatočného prísunu kyslíka začnú srdcové alebo mozgové bunky odumierať, uvádza express.co.uk.

Čítajte tiež: Obľúbené STRAVOVANIE pod lupou: Čo sa v skutočnosti STANE, ak si dáte JEDNO jedlo denne?

Prvý krok ku zmene

Ak chcete zabrániť zdravotným komplikáciám, kľúčovým bodom je zlepšiť hladinu cholesterolu. Jednoduché úpravy stravy môžu byť výborným riešením. Napríklad British Heart Foundation (BHF) odporúča prejsť z plnotučného mlieka na odstredené mlieko, aby sa „výrazne zmenila hladina cholesterolu“. Zmena krabičky od mlieka však nestačí.

Aké potraviny je vhodné konzumovať?

Hladinu cholesterolu si môžete zlepšiť diétou. Zmena určitých potravín vám môže výrazne pomôcť. Charita radí vymeniť maslo za rastlinné oleje, ako sú nátierky zo slnečnicového, olivového či repkového oleja. Čo sa týka kyslej smotany, zdravšou alternatívou je použitie jogurtu. 

Ak ste fanúšikom červeného mäsa, rozhodnite sa pre „chudšie možnosti'' s nižším obsahom tuku. Ešte lepšie je vymeniť akékoľvek červené alebo spracované mäso za ryby, morčacie či kuracie mäso bez kože. Rastlinné bielkoviny sú tiež dobrou alternatívou červeného a spracovaného mäsa, napríklad šošovica a sója. Pokiaľ ide o sladkosti, skúste si vybrať namiesto balíčku čipsov hrsť nesolených orieškov.

Najlepšie MLIEKO, z ktorého
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

”Konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny môže tiež pomôcť znížiť hladinu cholesterolu," dodal BHF.

Rozprúďte krv!

Ďalším kľúčovým spôsobom, ako znížiť hladinu cholesterolu okrem zmeny stravy, je pravidelné cvičenie. „Rozprúdenie krvi cvičením zníži váš cholesterol,“ potvrdilo BHF. 

“Keď sa hýbete, pomáhate vášmu telu presunúť zlý cholesterol do pečene, odkiaľ sa odstraňuje.''

NHS odporúča každému aspoň 150 minút miernej aktivity každý týždeň. Jemné zmeny, ako je napríklad nahradenie pokojnej prechádzky rýchlou chôdzou, môžu výrazne ovplyvniť hladinu cholesterolu.

Ak máte vysoký cholesterol, skúste si upraviť stravu a doprajte si viac pohybu. Aby ste ho mali skutočne pod kontrolou, odporúča sa každoročná kontrola jeho hladiny. Tiež vám môže pomôcť to, že ste nefajčiari a že si alkohol dáte len príležitostne.

Viac o téme: ZdravieStravaCholesterolMliekoPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9