Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jednoduchý TRIK, ako sa v priebehu pár SEKÚND zbaviť ZÁVRATOV: Toto spravte s NOHAMI!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Poznáte ten pocit, keď sa postavíte, a zrazu sa vám zatočí hlava? Vedci zistili jednoduchý trik, ktorý vám môže pomôcť pri takýchto závratoch.

 

Veľké množstvo ľudí, keď sa náhle postaví, čelí jednej nepríjemnosti - náhle sa u nich objaví závrat. Ide o stav, ktorý je spôsobený poklesom krvného tlaku a zvýšením srdcovej frekvencie. V niektorých prípadoch môže spôsobiť mdloby. Závraty sa môžu vyskytnúť v akomkoľvek veku, najčastejšie však u starších ľudí. Zdravotníci odhadujú, že týmto stavom trpí až 40% ľudí, a ich rada je najmä pomalé vstávanie.

Čítajte tiež: Vypitie bežného ČAJU sa rovná VYFAJČENIU 100 cigariet: Ktorý NÁPOJ je za tým?

Vedci však poznajú ešte jedno riešenie. Keď vstanete, jednoducho si prekrížte nohy, informuje dailymail.co.uk. Dokazuje to aj odborná štúdia.

Výsledky výskumu ako dôkaz

Dobrovoľníkom, ktorí si po postavení prekrížili nohy, sa ich krvný tlak až tak neznížil. Výskumníci z University of Calgary, ktorí vykonali štúdiu, uviedli, že aj zdvihnutie kolien pred postavením sa má tiež podobný priaznivý účinok. Tieto zistenia ponúkajú pacientom s posturálnou hypotenziou „bezplatný“ spôsob, ako zvládnuť svoj stav a výskumníci pripustili, že to môže byť až „desivé“.

Výskum podstúpili ženy vo veku 32 rokov, ktoré pociťovali mdloby aspoň 4-krát za mesiac. Aby sa mohli zúčastniť štúdie, museli mať po postavení sa pokles systolického krvného tlaku o 40 mmHg, aby splnili definíciu posturálnej hypotenzie.

Každý z dobrovoľníkov vykonal tri rôzne spôsoby sedu a postavenia sa, vrátane normálneho vstávania, zdvihnutia kolien pred postavením a následným prekrížením nôh ihneď po postavení. Tí, ktorí si po postavení prekrížili nohy, zaznamenali pokles krvného tlaku v priemere o 18 mmHg v porovnaní s priemerným poklesom o 28 mmHg, ktorý zaznamenali, keď sa postavili normálne. Výskumníci uviedli, že tento krok fungoval tak, že zvýšili objem ich úderov - množstvo krvi vypumpovanej zo srdca na jeden úder.

Jednoduchý TRIK, ako sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Medzitým, opakované dvíhanie kolien pred postavením znížilo pokles krvného tlaku (na 20 mmHg) zvýšením ich srdcového výdaja – množstva krvi, ktoré ich srdce prepumpovalo za minútu. Zvýšenie srdcovej aktivity malo vedľajší účinok na zmiernenie symptómov závratov a točenia hlavy, uviedol tím. 

Závraty pod kontrolou

Dr Mary Runtéová, docentka na Univerzite Lethbridge v Calgary a spoluautorka štúdie uviedla, že zistenia ukazujú, že jednoduché pohyby môžu pomôcť pacientom s posturálnou hypotenziou zvládnuť ich závraty. Vedci však poznamenali, že štúdiu je ešte potrebné overiť medzi mužmi a staršími ľuďmi. A tiež by sa mali vykonať ďalšie výskumy, aby sme sa dozvedeli viac o tom, prečo pohyby zmierňujú príznaky.

Nasia Sheikhová, vedúca autorka článku dodala, že pacienti môžu túto techniku ​​„využiť“ „kedykoľvek a odkiaľkoľvek na boj so svojimi závratmi“. Pri prezentácii svojich výsledkov v časopise Heart Rhythm tím uviedol, že „takmer každý“ po tom, čo sa postavil, zažil nejaký závrat. U niektorých pacientov sa vyskytuje veľmi často a jeho účinky môžu „veľmi vystrašiť a negatívne ovplyvniť“ kvalitu ich života.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaZávraty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9