Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dlhé roky sa o tom hovorí, no ide len o OMYL? Toto robia izbové RASTLINY so vzduchom a stresom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Izbové rastliny pôsobia dekoratívne a navodzujú príjemnú atmosféru. Odborníci sa rozhodli zistiť, či dokážu aj čistiť vzduch v interiéri, ako sa v posledných rokoch často prezentuje.

Celosvetová pandémia koronavírusu nás zatvorila doma a podľa viacerých prieskumov sme začali tráviť v interiéri omnoho viac času ako pred tým. Podľa Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) však môže byť vnútri úroveň znečisťujúcich látok až päťkrát vyššia ako vonku. Aj vďaka tomu sa izbové rastliny stali neuveriteľne populárnymi, píše sa na livescience.com. Čistia ale v skutočnosti vzduch?

Čítajte tiež: SIGNÁL, že telo BOJUJE s vysokou hladinou cukru v krvi: PRVÝ znak choroby môže byť na KOŽI

Kvalitu ovzdušia vo všeobecnosti ovplyvňuje oxid uhličitý, oxid uhoľnatý, oxid dusný a prchavé organické zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v niektorých výrobkoch a materiáloch v našich domácnostiach. Fotosyntézou rastliny premieňajú oxid uhličitý, ktorý vydychujeme a tiež absorbujú plyny zo vzduchu.

Vedec NASA Bill Wolverton, ktorý študoval schopnosť rastlín odstraňovať plyny z prostredia a ich potenciál pre použitie v misiách do vesmíru tvrdí, že rastliny majú čistiacu schopnosť. V často citovanej správe z roku 1989 uviedol, že izbové rastliny môžu poskytnúť „sľubné ekonomické riešenie znečisteného vnútorného vzduchu“.  Novšie výskumy však hovoria niečo iné.

Vsaďte na zelenú stenu

Vedci skúmajúci účinnosť izbových rastlín pri pasívnom odstraňovaní ozónu zistili, že „prinajlepšom predstavujú skromný príspevok, asi 0,9 - 9% k účinnosti odstraňovania ozónu v interiéri.“ Uviedli to v roku 2017 v časopise Building and Environment. Testy, vykonané v laboratóriu simulujúcom podmienky v klasickom dome zistili, že izbové rastliny sotva ovplyvňujú životné prostredie. Aby sa zmysluplne zmenila kvalita ovzdušia domova, musela by byť izba zaplnená rastlinami odvrchu dospodu.

Dlhé roky sa o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď jedna rastlina vzduch nečistí, podľa štúdie z roku 2020 zverejnenej v Journal of Environmental Management, môže zelená stena pokrytá rastlinami kvalitu ovzdušia v miestnosti naozaj ovplyvniť. Vedci dospeli k záveru, že zelenú stenu naplnenú vhodnými druhmi rastlín „je možné použiť na vytvorenie udržateľnej vnútornej záhrady a na zlepšenie indexu zdravia v interiéri budovy“. V dostatočne vysokých množstvách teda môžu rastliny zlepšiť kvalitu ovzdušia. Ktoré konkrétne by sme mali v interiéri pestovať? Bohužiaľ, na to zatiaľ veda jednoznačnú odpoveď nemá.

Rastliny ako antistresový prvok

Počas opatrení spojených s koronavírusovou pandémiou sa veľa ľudí rozhodlo pre pestovanie rastlín v interiéri. V štúdii publikovanej v máji 2021 v časopise Environmental Research vedci študovali 323 dobrovoľníkov a zistili, že izbové rastliny sa najčastejšie spájajú s pocitom „byť doma,“ čo upokojuje myseľ a zlepšuje duševné zdravie.

Aj keď ani viaceré výskumy nepriniesli úplne jasnú odpoveď, či rastliny čistia vzduch, nedávna štúdia z Princetonskej univerzity zistila, že ich pestovanie je prospešné pre fyzické a duševné zdravie. Iná štúdia citovaná v časopise Journal Physiological Anthropology, ktorá sa zamerala na mladých mužov zistila, že starostlivosť o rastliny v interiéri znižuje stresové reakcie v porovnaní s požiadavkami na dokončenie počítačovej úlohy.

Keď muži-dobrovoľníci sedeli za počítačom a boli požiadaní o splnenie úlohy, prišlo u nich k zvýšeniu krvného tlaku, zrýchleniu srdcovej frekvencie a stresu. Tieto prejavy sa neobjavili, keď mali za úlohu postarať sa o rastliny. V každom prípade je teda prospešné nejaké rastliny si zaobstarať, ak ich však nemáte plnú izbu, vzduch vám asi nevyčistia. Na druhej strane, aj znižovanie stresu je veľmi žiadúce a v tom, že rastliny na nás majú v tomto smere blahodarný vplyv, sa zhodli viacerí vedci.

Viac o téme: Izbové rastlinyVzduch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9