Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Keď ružová tabletka NEUĽAVÍ a spôsobí opak: SIGNÁL na ZÁCHODE, že by ste ju nemali užívať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci by mal pomôcť, nie vždy to tak je! Obzvlášť vtedy, ak vášmu organizmu "nesedí", čo sa môže prejaviť rôznymi nežiadúcimi príznakmi. Kedy treba spozornieť?

Či už ide o problémy so žalúdkom alebo tie ženské, ibuprofén denne užívajú milióny ľudí na celom svete. Väčšina vedľajších účinkov je minimálna alebo žiadna. Jeden výskum však zistil, že spozorovanie vážneho znaku, keď idete na toaletu, by mohlo znamenať, že je načase stopnúť užívanie lieku proti bolesti, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: NAJHORŠIE veci, ktoré potichu menia vaše LIBIDO: ZABÍJAJÚ viac než len túžbu po sexe

Aké sú vedľajšie účinky?

Ibuprofen je nesteroidné protizápalové liečivo dostupné vo forme tabliet a kapsúl a tiež ako sirup. Existuje aj vo forme gélu, peny a spreja, ktoré sa vtierajú do pokožky. Väčšina liekov môže mať okrem svojich užitočných účinkov aj tie nežiaduce, hoci sa neprejavujú u každého. Ide však o niečo úplne normálne, k čomu dochádza aj pri užívaní ibuprofenu. 

Niektoré z najčastejších vedľajších účinkov lieku proti bolesti:

  • Poruchy trávenia
  • Pálenie záhy
  • Bolesť brucha
  • Nevoľnosť
  • Hnačka

Ak sa u niekoho vyskytne čokoľvek z vyššie uvedených príznakov, ​​mal by sa držať jednoduchých jedál a piť veľa tekutín, aby nahradil tie stratené. Ak ťažkosti pretrvávajú, v tom prípade je na rade všeobecný lekár.

Je tu však ešte jeden nežiadúci účinok, ktorý možno spozorovať na toalete. Ide o krv alebo čiernu stolicu, vracanie krvi alebo silné bolesti žalúdka. Medzi závažnejšie taktiež patria aj dýchacie ťažkosti, ako je sipot alebo dýchavičnosť alebo príznaky alergickej reakcie - opuch okolo úst alebo tváre alebo svrbivá kožná vyrážka.

Keď ružová tabletka NEUĽAVÍ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Úplný zoznam vedľajších účinkov, ktoré môžu byť spojené s týmto liekom však nájdete v tlačenom informačnom letáku výrobcu, ktorý je súčasťou výrobku. Nezabudnite si ho preštudovať ešte pred užívaním!

Podľa Národnej zdravotnej služby (NHS), ak sa u vás vyskytnú spomínané príznaky, treba ihneď prestať s užívaním lieku proti bolesti a poradiť sa so svojím praktickým lekárom, ako ďalej. Na druhej strane, nežiaduce účinky, ktoré sa môžu objaviť, sa často zlepšujú. Keď sa vaše telo prispôsobuje novému lieku, je dôležité si uvedomiť možné vplyvy ibuprofenu, ktoré nemusia byť práve najpríjemnejšie.

Pre astmatikov alebo tých, ktorí majú symptómy ako je sipot alebo dýchavičnosť, nemusí byť ibuprofen najvhodnejším liekom, keďže ich môže zhoršiť. Takto by však mohol reagovať akýkoľvek protizápalový liek. Taktiež je známe, že u ľudí užívajúcich niektoré protizápalové lieky proti bolesti je mierne zvýšené riziko problémov so srdcom a cievami, najmä ak ich užívajú dlhodobo.

Dôležité je tiež ustrážiť si odporúčanú dennú dávku ibuprofenu. Klinika Mayo okrem toho varuje pred užívaním ibuprofenu s akýmkoľvek iným protizápalovým liekom proti bolesti, z ktorých niektoré sú k dispozícii na liečbu nachladnutia a chrípky. 

O čom by mal vedieť lekár? 

Lekár by mal vedieť ešte pred tým, než začnete brať tento liek, o vašom zdravotnom stave: 

  • Či ste niekedy mali vred žalúdka alebo dvanástnika, alebo či máte Crohnovu chorobu alebo ulceróznu kolitídu
  • Či máte astmu alebo inú alergickú poruchu
  • Či ste tehotná, pokúšate sa o dieťa alebo dojčíte
  • Či máte ochorenie pečene alebo obličiek
  • Či máte ochorenie srdca alebo máte problém s cievami alebo obehom
  • Či máte vysoký krvný tlak

Alebo:

  • Či máte akékoľvek problémy so zrážaním krvi
  • Či máte vysokú hladinu cukru v krvi alebo cholesterolu
  • Či máte poruchu spojivového tkaniva
  • Či užívate ďalšie lieky

Ak ste niekedy mali alergickú reakciu na akékoľvek iné NSAID (ako je aspirín, naproxén, diklofenak a indometacín) alebo na akýkoľvek iný liek, je dôležité užívať ibuprofén v malých dávkach na monitorovanie účinku.

Viac o téme: ZdravieLiekVedľajšie účinkyIbuprofen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9