NAJHORŠIE veci, ktoré potichu menia vaše LIBIDO: ZABÍJAJÚ viac než len túžbu po sexe

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-21 06:00:00

Podľa Iana Kernera, autora knihy „She comes first“, je libido barometrom zdravia v mnohých smeroch. Súčasne ho môže ovplyvňovať mnoho rôznych vecí alebo faktorov, pričom niektoré pôsobia negatívne!

"Často hovorím, že libido je ako na akciovom trhu," hovorí Kerner. "Keď sa naň pozriete z diaľky, raz je hore, potom dole, ale keď sa naň pozriete z blízka a detailnejšie, zistíte, že existujú desiatky premenných, ktoré majú vplyv na jeho stúpanie či klesanie."

Čítajte tiež: Povedzte zbohom ŠTIKÚTKE: Účinný TIP od lekára, ako ju zastavíte v priebehu pár SEKÚND!

Nielenže veľa vecí v živote ovplyvňuje jeho hladinu, ale libido ovplyvňuje mnoho vecí v živote. Doktor Millheiser hovorí, že nízke libido môže mať vplyv na priateľstvo, pohodu, sebavedomie a vzťahy.

Čo môže znížiť libido podľa thehealthy.com:

Príjem alkoholu

Podľa výskumu v Indian Journal of Psychiatry majú muži, ktorí sú závislí na alkohole, väčšiu pravdepodobnosť problémov so sexuálnym zdravím. Revízia v Addiction & Health zase zistila, že u mužov závislých od alkoholu je väčšia pravdepodobnosť straty libida, erektilnej dysfunkcie (ED) a predčasnej ejakulácie.

Je tu tiež výskum zverejnený v Archives of Sexual Behavior, ktorý prišiel na to, že chronické užívanie alkoholu vedie k vyššej miere sexuálnych dysfunkcií u žien vrátane neschopnosti dosiahnuť orgazmus, nedostatku vaginálnej vlhkosti a bolestivého pohlavného styku.

Spánok

Dokonca aj kvalita vášho spánku môže mať vplyv na libido. Jedna štúdia z roku 2015 na 171 ženách zverejnená v časopise Journal of Sexual Medicine zistila, že ženy s dlhším priemerným trvaním spánku hlásili na druhý deň lepšie vzrušenie genitálií a sexuálnu túžbu.

Ďalší výskum v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine sa zameral na 523 mužov s obštrukčnou spánkovou apnoe (OSA). Vedci prišli na to, že tretina mužov, ktorí mali ťažké spánkové apnoe, mala tiež znížené hladiny testosterónu.

Iná malá štúdia na 28 zdravých mladých mužoch odhalila, že po týždni obmedzenia spánku na päť hodín v noci sa hladina testosterónu podľa JAMA znížila o 10 až 15 percent.

Hormonálne zmeny

Postupne ako ľudia starnú, menia sa hladiny ich hormónov. To zahŕňa prirodzený pokles testosterónu, čo má za následok nižšiu úroveň sexuálnej túžby. Drastické zmeny by mohli znížiť libido.

U mužov je podľa Americkej urologickej asociácie (AUA) hladina testosterónu pod 300 nanogramov na deciliter (ng/dl) nízka. Nízky testosterón spôsobuje nielen nízke libido u mužov, ale môžu to mať na svedomí aj iné typy hormonálnej nerovnováhy. Napríklad vysoké hladiny prolaktínu, vysoké hladiny estrogénu, nízke hladiny hormónov ovplyvňujúcich štítnu žľazu alebo vysoká sekrécia kortizolu (stresového hormónu), ako tvrdí S. Adam Ramin, MD, urológ a lekársky riaditeľ v Los Angeles.

Mnoho žien si neuvedomuje, že menopauzálne hormonálne zmeny, vrátane testosterónu, môžu ovplyvniť ich libido, ako zdôrazňuje Maria Sophoclesová, MD, lekárska riaditeľka Women’s Healthcare of Princeton v New Jersey.

"Nielenže klesá estrogén a progesterón po menopauze, ale vaječníky produkujú testosterón, a ten tiež klesá," poznamenáva odborníčka.

V tejto dobe sa môže ženské libido obzvlášť dostať na nízku úroveň. Aj preto môžu pociťovať bežný vedľajší účinok menopauzy, akým je bolestivý sex. Dôkazom je fakt, že až 45 percent žien pociťuje po menopauze bolesť pri sexe, ako uvádza Severoamerická menopauzálna spoločnosť. Ak sex bolí, je vysoká pravdepodobnosť, že oň budete mať menší záujem.

Zdravotný stav

Aj zdravotné problémy by mohli mať vplyv na libido vrátane nasledujúcich chorôb:

  • endokrinné poruchy
  • vysoký krvný tlak
  • vysoký cholesterol
  • cukrovka
  • spánkové apnoe
  • ochorenie srdca
  • rakovina
  • nízky testosterón
  • erektilná dysfunkcia
  • depresia
  • nedostatočne aktívna hladina štítnej žľazy

Lieky a liečby, ktoré ovplyvňujú testosterón, majú tiež vplyv na libido:

  • antidepresíva (SNRI a SSRI)
  • beta-blokátory
  • lieky na krvný tlak
  • anabolické steroidy
  • opioidy
  • kortikosteroidy
  • chemoterapia
  • antiepileptiká
  • antikoncepčné tabletky
  • lieky znižujúce hladinu cholesterolu
  • antihistaminiká

Tehotenstvo, pôrod a dojčenie

Tehotné ženy, ženy krátko po pôrode alebo dojčiace pociťujú zmeny hladiny hormónov, ktoré môžu viesť k strate záujmu o sex. Príčinou môže byť aj zmena tela alebo bolestivý sex v dôsledku problémov spojených s pôrodom.

Hypoaktívna porucha sexuálnej túžby

Hypoaktívna porucha sexuálnej túžby (HSDD) je sexuálna dysfunkcia, pri ktorej má človek dlhšiu dobu (viac ako šesť mesiacov) nízku sexuálnu túžbu. Ľuďom s touto poruchou chýba citlivá stránka a spontánna túžba, čo im spôsobuje strach, hovorí doktorka Leah S. Millheiserová, MD, odborníčka na sexuálnu medicínu zo Stanfordskej univerzity. Napríklad počas sexuálneho aktu osoba necíti vytváranie vzrušenia. Podľa doktorky by asi 10 percent žien v USA mohla mať poruchu sexuálneho záujmu/vzrušenia žien.

Stres, úzkosť a depresia

Výskum zverejnený v Sexual Medicine Reviews naznačuje, že depresia, úzkosť a problémy súvisiace so vzťahmi u mužov s erektilnou dysfunkciou znižujú ich libido a zvyšujú sexuálnu dysfunkciu. Nízke libido a depresia sa týka aj žien. Vedci zistili, že 40 percent žien so sexuálnou poruchou tiež trpí depresiou, ako uvádza Journal of Clinical Psychiatry. Asi 3,7 percenta má problém so sexuálnou túžbou, aj s depresiou.

"Náš psychický stav môže mať veľký vplyv na sexuálnu túžbu, najmä keď starneme," hovorí Rachel Needleová, psychologička z West Palm Beach na Floride. "Úzkosť, stres, depresia a problémy vo vzťahoch môžu hrať obrovskú úlohu v našej sexuálnej túžbe."

Problémy vo vzťahoch

Ďalšou vecou, ​​ktorá ovplyvňuje libido, sú vzťahové problémy s partnerom. To môže ovplyvniť libido z hľadiska miery, do akej sa cítite byť v spojení alebo naopak, odpojení od svojho partnera. Buď cítite, že máte k nemu blízko alebo ste príliš od seba vzdialení. Problémy vo vzťahu, ako je nedostatok dôvery, nuda a hnev vo vzťahu, môžu tiež tlmiť libido.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sex libido nízke libido

2021-09-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia