Môžu PODPRSENKY s kosticami spôsobiť rakovinu prsníka? Tieto ŽENY by ich nemali nosiť!

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-21 12:00:00

Predaj športových podprseniek rastie závratnou rýchlosťou. Ženy si ich nenechávajú na sebe len počas cvičenia, ale aj vo voľnom čase. Stali sa boomom po tom, čo sa začalo hovoriť, že tie s kosticami nie sú najzdravšie. Čo je na tom pravdy?

Kostice v podprsenkách by údajne mohli byť zlé pre ženské telo. Ovplyvňujú zdravie, môžu spôsobiť rakovinu prsníka. Odvážne tvrdenie, no zakladá sa na pravde?

Čítajte tiež: NEPORIADOK okolo vás ZNIČÍ telo i psychiku: PRAVDA, čo sa stane, ak odignorujete UPRATOVANIE!

Blokujú tok lymfatickej tekutiny

Po celé desaťročia sa hovorí o spojení medzi kosticami v podprsenkách a rakovinou prsníka, ako sa píše na livestrong.com. Teóriou je, že drôty v podprsenkách môžu blokovať tok lymfatickej tekutiny, takže toxíny nie sú dostatočne vyplavené a namiesto toho sa hromadia v tele, čo vedie k rakovine. Aby sme to lepšie pochopili, je dobré vedieť, ako funguje lymfatický systém.

„Lymfatický systém je tvorený lymfatickými cievami - ktoré sú podobné krvným cievam - lymfatickou tekutinou a lymfatickými uzlinami,“ hovorí Deanna Attaiová, MD, docentka kliniky chirurgie a členka komplexného centra rakoviny UCLA Jonsson. "Lymfatická tekutina cirkuluje lymfatickými cievami a je bohatá na imunitnú bunku známu ako lymfocyt, ktorý je dôležitý v reakcii tela na baktérie a vírusy. Lymfatické uzliny, ktoré sú prítomné v celom tele, slúžia ako filtre pre lymfatickú tekutinu."

Podľa Clevelandskej kliniky lymfatický systém udržuje hladinu tekutín vo vašom tele a transportuje živiny z čriev do vášho krvného obehu.

„Lymfatické kanály sú miestom, kde sa telo zbavuje baktérií, vírusov a dokonca aj rakovinových buniek,“ hovorí Marisa Weissová, MD, zakladateľka a hlavná lekárka Breastcancer.org. „Lymfatické uzliny v podpazuší filtrujú tento „odpad“ - podobne ako filtračný kôš, pokrývajúci odtok drezu, zachytáva vlasy a nečistoty, aby sa nedostali dolu potrubím. Potom váš imunitný systém napadne čokoľvek v lymfatických uzlinách, čo by tam nemalo byť.“

Sú obavy na mieste? 

Mohla by teda podprsenka s tuhou a pevnou kosticou brániť kritickému prechodu tekutiny do lymfatických uzlín?

Ľudia sa obávajú, že by lymfatická tekutina mohla uviaznuť v prsníku,“ hovorí doktorka Weissová. "Ak sa v tele nachádza nezdravá tekutina, ktorá obsahuje abnormálne bunky alebo odpadové produkty, časom môžu znečistiť obsah prsníka a spôsobiť problémy, ako je rakovina."

Znie to vierohodne. Koniec koncov, lymfatické uzliny v podpazuší môžu byť prvým miestom, kde sa rakovina prsníka rozšíri, ako hovorí doktorka Attaiová.

Môžete si však vydýchnuť. „Faktom je, že lymfatická tekutina zostáva v obehu, aj keď máte na sebe oblečenie, ktoré vyvíja tlak na lymfatické kanály,“ ubezpečuje doktorka Weissová.

Štúdia zo septembra 2014 zverejnená v časopise ​Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention​zistila, že nebola nájdená žiadna spojitosť zvýšeného rizika rakoviny a nosenia podprsenky - vrátane veľkosti košíčkov, počtu hodín nosenia denne a áno, bez ohľadu na to, či mala podprsenka kostice.

Pre koho nie sú vhodné? 

Predsa len by niektoré ženy mali dať prednosť podprsenkám bez kostíc. Podľa laktačných poradkýň by čerstvé mamičky, ktoré dojčia, mali vynechať túto spodnú bielizeň.

„Moje odporúčanie nie je nosiť podprsenku s kosticou, pretože môže vyvíjať značný tlak na mliekovody a spôsobiť upchatie, ktoré môže viesť k zápalu prsníka,“ hovorí Mary Lou Judas, IBCLC, registrovaná zdravotná sestra a laktačná poradkyňa v Dartmouth-Hitchcock Medical Center. "To môže znížiť dodávku mlieka."

Mastitída, teda zápal prsníka, môže podľa La Leche League International spôsobiť bolesť, opuch, príznaky podobné chrípke a možno aj infekciu.

„Pri vstupe mlieka sa prsia veľa menia, takže drôty sa často môžu posúvať a byť v samotnom prsnom tkanive, namiesto toho, aby ich podporovali zozadu,“ hovorí Judasová. „Existuje mnoho podporných podprseniek bez drôtikov.“

Ak si podprsenku už vyberiete, je dôležité skontrolovať, ako vám sedí.

„Zdvihnite ruky a pohybujte nimi, aby ste zistili, či je podprsenka pohodlná,“ radí registrovaná zdravotná sestra a laktačná poradkyňa Andrea Tranová, zakladateľka spoločnosti Breastfeeding Confidential. „Uistite sa, že sa neposúva, ani nevyvíja tlak na prsné tkanivo.“

Ak podprsenka neustále stláča prsné tkanivo tam, kde sú žľazy produkujúce mlieko, môže to zničiť bunky produkujúce mlieko a znížiť zásobovanie.

Je teda zlé nosiť podprsenku s kosticami?

Ak dojčíte, vzdajte sa podprsenky s kosticami. Čo sa týka iných žien, neexistuje však žiadny vedecký dôkaz, že by táto spodná bielizeň spôsobovala rakovinu. Ak sa žena cíti pohodlne v podprsenke s kosticami, nie je žiadna negatívna stránka tohto kúsku oblečenia.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie podprsenka prevencia kostice

2021-09-21 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia