Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zažívame ho každý deň, pritom môže vyvolať INFARKT alebo MŔTVICU: Na toto si dávajte POZOR!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nadmerné potenie, žalúdok ako na vode, či búšenie srdca. Stres sa môže ukázať v rôznych podobách. Keď je ho priveľa, môže byť za vznikom cukrovky, depresie, ochorenia srdca ba dokonca aj smrti.

Všetci sa z času na čas stresujeme. Večné mestské zápchy, termíny v práci, rozvoz detí na krúžky. Kto by nebol v strese? Odborníci však varujú, že ak sa chceme vyhnúť smrteľným chorobám, musíme ho obmedziť na minimum.

Čítajte tiež: POTRAVINY, z ktorých ČREVO profituje najviac: Vplyv na KRVNÝ obeh a celé telo!

Choré srdce zo stresu

Podľa nich totiž existuje veľké prepojenie medzi mysľou a srdcom, ako sa píše na thesun.co.uk. Aj keď stres na každého pôsobí inak, v niektorých prípadoch môže viesť k srdcovým príhodám, ako je mŕtvica alebo infarkt. Vedci zistili, že zvýšené stresové hormóny sú spojené s vyšším rizikom vysokého krvného tlaku, ktorý spôsobuje závažné ochorenia srdca, aj smrť.

Výskum trval 13 rokov a zúčastnilo sa ho viac ako 6 tisíc ľudí. Vedci skúmali ich hladiny hormónov, ktoré prispievajú k stresu, pričom odborníci analyzovali vzťah medzi stresovými hormónmi a vývojom aterosklerózy. Zistili, že pacienti, ktorých stresové hormóny boli dvojnásobné, mali až o 31 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku hypertenzie. Vedci však zároveň uviedli, že je ťažké študovať a kvantifikovať stres, pretože je „príliš osobný“ a každý na neho inak reaguje.

Zažívame ho každý deň,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa nich je však dôležité ho minimalizovať a najlepšie mu predchádzať. Ak si myslíte, že ste vystavení priveľkému stresu, vyskúšajte tieto metódy, ktoré ho pomôžu odstrániť:

Cvičenie

Pohyb uvoľňuje endorfíny, vďaka ktorým sa cítite dobre a plní energie. Telesná aktivita tiež pomáha znížiť hladinu stresu tým, že zvýši hladinu dopamínu a serotonínu.

Zdravé jedlo

„Črevo sa často nazýva druhý mozog. Ak nie je v poriadku, človeka trápia rôzne choroby vrátane tých civilizačných,“ konštatovala doktorka Tara Swartová.

Podľa nej treba jesť zdravú a vyváženú stravu, ktorá ochráni srdce. Mala by byť plná ovocia, zeleniny, celozrnných potravín, rýb, orechov a vlákniny.

Porozprávajte sa s niekým

Ak máte v práci stres, pomôže vám rozhovor s kolegami alebo kamarátmi. Nebavte sa o robote, hovorte o plánoch na víkend, či do budúcna. Svoje problémy neduste v sebe.

Ako bojovať so stresom?

  • Doprajte si dostatok spánku. Spite v zatemnenej, vyvetranej miestnosti.
  • Jedzte zdravú vyváženú stravu.
  • Pochutnajte si na čokoláde. Nie však na akejkoľvek, mala by mať 70 a viac percent kakaa.
  • Hýbte sa. Pohyb na čerstvom vzduchu pomáha uvoľniť fyzické aj psychické napätie.
  • Pite bylinkové čaje s obsahom medovky, levandule, valeriány lekárskej.
  • Choďte na masáž. Je na vás, akú si vyberiete.
  • Začnite s tancom. Zapíšte sa na tanečný kurz, alebo si zatancujte v pohodlí domova.
  • Venujte sa svojím koníčkom.
Viac o téme: SrdceZdravieStresPrevenciaInfarkt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9