Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

SIGNÁL, že telo BOJUJE s vysokou hladinou cukru v krvi: PRVÝ znak choroby môže byť na KOŽI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Málokto vie, že cukrovka 2. typu môže ovplyvniť celé telo od zraku až po nohy. Taktiež mení najväčší orgán - pokožku! Niekedy môžu byť telesné lézie prvým varovným signálom vysokej hladiny cukru v krvi.

Ľudia s vysokou hladinou cukru v krvi majú tendenciu byť náchylnejší na bakteriálne infekcie, plesňové infekcie a svrbenie pokožky, ako uviedla Americká asociácia diabetu.

Lézie na rukách či lakťoch

Okrem toho existujú určité zdravotné problémy, ktoré vás môžu postihnúť výlučne vtedy, keď máte cukrovku. Prejavuje sa príznakmi tzv. acanthosis nigricans, ako sa píše na express.co.uk. Tieto vyvýšené opálené alebo hnedé stopy sa objavujú po stranách na krku, v podpazuší alebo v oblasti slabín. Niekedy môžu byť lézie zaznamenané na rukách, lakťoch alebo kolenách - tieto znaky sa objavia, keď má človek väčšiu nadváhu.

Čítajte tiež: Z tohto VÍNA sa poteší vaše srdce: Jeden z najväčších MÝTOV vyvrátený!

Našťastie, k dispozícii sú krémy, ktoré pomôžu zlepšiť vzhľad znamienok. No dôležitejšie je podstúpiť krvný test u lekára, ktorý by mohol diagnostikovať cukrovku.

Šupinaté škvrny

Ďalší stav pokožky, ktorý upozorňuje na vysokú hladinu cukru v krvi sa nazýva diabetická dermopatia.

Cukrovka môže spôsobiť zmeny v malých cievach,“ vysvetlila Americká diabetologická asociácia. "Tieto zmeny môžu spôsobiť kožné problémy nazývané diabetická dermopatia."

Ukazujú sa ako svetlo hnedé, šupinaté škvrny - v oválnych alebo kruhových tvaroch. Veľmi ľahko si ich môžete pomýliť so stareckými škvrnami. To platí najmä vtedy, keď lézie nie sú zdraviu škodlivé, nesvrbia a neotvárajú sa ako rana. Často sa objavujú na prednej strane oboch nôh.

SIGNÁL, že telo BOJUJE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jazva s fialovým okrajom

Aj keď je vysoká hladina cukru v krvi považovaná za „neškodný“ stav pokožky, niekedy môže byť veľmi nebezpečná. Preto je dôležité stanoviť diagnózu čo najskôr a riešiť problém s cukrom v krvi.

„Ďalšou chorobou, ktorá môže byť spôsobená zmenami v cievach, je nekrobióza lipoidica diabeticorum (NLD),“ dodáva organizácia. "NLD spôsobuje škvrny podobné diabetickej dermopatii, ale je ich menej, sú väčšie a hlbšie."

Lézie, ktoré často vyzerajú ako „matná, červená, vyvýšená oblasť“, sa transformujú do lesklej jazvy s fialovým okrajom. Krvné cievy môžu byť ľahšie viditeľné pod kožou a NLD môže byť svrbivé a bolestivé, pričom niekedy škvrny prasknú.

Akonáhle sa vyvinie otvorená rana, mali by ste ihneď zájsť za lekárom!

Ďalšie varovné signály vysokej hladiny cukru v krvi

  • Pocit veľkého smädu
  • Potrebujete často chodiť na toaletu
  • Máte sucho v ústach
  • Pocit únavy/letargie
  • Pocit nepohodlia a podráždenia
Viac o téme: ZdravieCukrovkaPrevenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9