Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvláštny ZNAK na prstoch ako PREDPOVEĎ vážneho stavu: Ak spozorujete TOTO, majte sa na pozore!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina pľúc nemá v počiatočných štádiách zjavné príznaky. Zmena veľkosti prstov však môže byť jedným z prejavov nebezpečnej choroby, čo potvrdzuje aj lekárka.

Všímajte si prsty

Rakovina pľúc je nekontrolovaný rast abnormálnych buniek v jednej alebo oboch pľúcach. Úspešnosť liečby je do značnej miery určená veľkosťou rakoviny a jej rozšírením z pľúc. Inými slovami, čím skôr sa choroba zachytí, tým lepšie. Ak si všimnete, že vaše prsty vyzerajú väčšie ako obvykle, môže to byť neobvyklý signál naznačujúci, že môžete byť v ohrození, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: Kávový MÝTUS, ktorý vám otvorí oči: S vplyvom KOFEÍNOVÉHO nápoja na SRDCE je to úplne inak!

Ako uviedla WebMD, niektoré pľúcne nádory vytvárajú chemikálie podobné hormónom: „Jeden z nich vytláča viac krvi a tekutín do tkanív vašich prstov, takže vyzerajú hrubšie alebo väčšie ako obvykle. Pokožka okolo nechtov sa môže zdať lesklá alebo sa môžu vaše nechty ohýbať viac ako zvyčajne, keď sa na ne pozriete zboku. Nie je to bežné, ale tzv. paličkové prsty sa spájajú s rakovinou pľúc: asi 80 percent ľudí, ktorí ich majú, trpia ochorením."

Paličkové prsty sú jav, keď dochádza k rozšíreniu posledných článkov prstov. Jednoducho povedané, konce prstov, kde sú nechty, sú zväčšené.

Takto vyzerajú paličkové prsty. (FOTO: profimedia.sk)
Zobraziť galériu (2)
Takto vyzerajú paličkové prsty. (FOTO: profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

Súvis s rôznymi chorobami

V štúdii publikovanej v Národnej lekárskej knižnici USA boli analyzované paličkové prsty a ich súvislosť s niektorými chorobami. Ako vedci poznamenali, hoci sú takéto prsty väčšinou bez ďalších príznakov, často predpovedajú prítomnosť niektorých chorôb. Prvýkrát ich popísali hoppokrati pred takmer 2 500 rokmi u pacienta s empyémom. Z toho dôvodu sa často označujú ako hippokratické prsty a považujú sa za najstarší znak v klinickej medicíne. Neskôr sa zistilo, že súvisia s rôznymi klinickými stavmi vrátane bronchiektázie, rakoviny pľúc, cirhózy pečene, cyanotických vrodených srdcových chorôb atď.

U dospelých je malígny novotvar pľúc prevažujúcou pľúcnou príčinou paličkovania a prispieva k takmer 90 percentám prípadov. Medzi rôznymi typmi malignity hrudníka je rakovina pľúc zodpovedná za 80 percent prípadov paličkovania, zatiaľ čo pleurálne nádory a iný vnútrohrudný a mediastinálny rast prispievajú k 10 percentám a piatim percentám prípadov.

Dobrý signál pri diagnostikovaní

Stav nechtov, ktorý sa nazýva paličkové prsty na rukách alebo nohách, môže skutočne signalizovať pľúcne ťažkosti, ako potvrdzuje doktorka Phoebe Richová, riaditeľka kliniky pre poruchy nechtov na Oregonskej univerzite.

 „Je to veľký charakteristický nález a dobrá diagnostická stopa pri pohľade na pľúca. Pravdepodobne to má niečo spoločné s okysličením špičiek prstov, aj keď v skutočnosti neexistuje literatúra, ktorá by to vysvetľovala so 100-percentnou istotou," pokračuje doktorka.

Medzi ďalšie varovné príznaky rakoviny pľúc patria:

  • Kašeľ, ktorý nezmizne po dvoch alebo troch týždňoch
  • Dlhodobý kašeľ, ktorý sa zhoršuje
  • Infekcie hrudníka, ktoré sa stále vracajú
  • Vykašliavanie krvi
  • Bolesť alebo bolesť pri dýchaní alebo kašľaní
  • Trvalá dýchavičnosť
  • Trvalá únava alebo nedostatok energie
Viac o téme: ChorobaPrevenciaRakovina pľúcPríznakyPaličkové prsty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9