HRIECH, ktorý sa vám môže VYPOMSTIŤ: Toto JEDLO vplýva na vaše SRDCE viac, ako si myslíte

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-21 12:00:00

Lekári varujú, čo s ľudským organizmom dokáže spraviť už jedna klobása. Odborníci na univerzite v Oxforde zistili, že červené a spracované mäso ako slanina, klobása a šunka zvyšujú riziko srdcových chorôb. Avšak, žiadna súvislosť sa nenašla v prípade kuracieho a morčacieho mäsa.

 

Ischemická choroba srdca je hlavnou príčinou úmrtí vo Veľkej Británii. Očakáva sa, že na ňu zomrie približne 10 zo 100 ľudí. Aby sa zabránilo srdcovým chorobám a iným stavom spôsobeným nadmernou konzumáciou červeného a spracovaného mäsa, experti tvrdia, že keby všetkých týchto 100 ľudí znížilo príjem nespracovaného červeného mäsa o tri štvrtiny, znížilo by sa to na 9 zo 100. Výsledok by bol tiež rovnaký, keby prestali jesť úplne spracované mäso, ako sa píše na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Zabudnite na nočnú slobodu, ktorá to len ZHORŠÍ: Prečo by ste NEMALI spať v horúčavách NAHÍ

Koľko gramov už zvyšuje riziko?

Klobása kúpená v supermarkete váži v priemere okolo 47 g, tri plátky slaniny asi 45 g a tenké plátky mäsa, ako napríklad šunka alebo hovädzie mäso, majú 30 g na jeden plátok.

Odborníci tvrdia, že mäso úplne netreba odmietať, keďže je dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov. Národná zdravotná služba (NHS) uvádza, že na zabezpečenie zdravej vyváženej stravy by ste nemali mať na tanieri každý deň viac ako 70 g spracovaného mäsa. Dôležité taktiež je, aké to je mäso! Odborníci zistili, že takmer dvojnásobné zvýšenie konzumácie zvýši riziko srdcových chorôb.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí majú o 50 g denne vyšší príjem spracovaného mäsa, zvýšili riziko srdcových chorôb o 18 percent. U tých, ktorí konzumovali o 50 g denne vyšší príjem nespracovaného červeného mäsa - sa riziko zvýšilo o deväť percent.

Spoluautorka štúdie, doktorka Keren Papierová z Nuffield Department of Population Health, uviedla, že červené a spracované mäso sa spája s rakovinou čriev.

"Naše zistenia naznačujú ich ďalšiu úlohu pri srdcových chorobách. Preto súčasné odporúčania, ktoré sa týkajú obmedzenia konzumácie červeného a spracovaného mäsa, môžu tiež pomôcť pri prevencii srdcových chorôb," dodala odborníčka.

Môžu za to nasýtené tuky a soľ

Odborníci sa pozreli na údaje od viac ako 1,4 milióna ľudí v priebehu 30 rokov. Štúdia publikovaná v časopise Food Science and Nutrition zdôrazňuje, že zvýšené riziko srdcových chorôb môže byť spojené s vysokým obsahom nasýtených tukov v červenom mäse a solí v spracovanom mäse.

Ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo nasýtených tukov, zvyšujú tým hladinu cholesterolu. Tí, ktorí majú v strave príliš veľa soli, pravdepodobne trpia vysokým krvným tlakom. Odborníci tvrdia, že vysoká hladina cholesterolu v kombinácii s vysokým krvným tlakom sú známymi rizikovými faktormi srdcových chorôb.

Výhody pre ľudské zdravie i životné prostredie

Spoluautorka Dr. Anika Knüppelová uviedla, že zníženie spotreby mäsa tiež pomáha životnému prostrediu v dôsledku emisií skleníkových plynov.

„Musíme znížiť produkciu mäsa, a tým aj spotrebu, aby sme prospievali životnému prostrediu. Naša štúdia ukazuje, že zníženie príjmu červeného a spracovaného mäsa by prinieslo aj výhody pre zdravie človeka,“ vysvetľuje odborníčka. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mäso prevencia slanina klobása srdcové choroby

2021-07-21 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia