Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kávový MÝTUS, ktorý vám otvorí oči: S vplyvom KOFEÍNOVÉHO nápoja na SRDCE je to úplne inak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Káva môže spôsobiť zrýchlené bitie srdca a dokonca aj jeho nepravidelnosť. Aj to sa často hovorí o šálke čierneho moku. Reči o srdcovej arytmii spôsobenej kávou sú však podľa novej štúdie len nezmysel!

Vedci pod vedením Kalifornskej univerzity v San Franciscu analyzovali vplyv konzumácie kávy na výskyt srdcových arytmií u viac ako 380 000 ľudí. Zistili, že každá ďalšia šálka, ktorú každý deň skonzumovali, znížila riziko vzniku nepravidelného srdcového rytmu o 3 percentá.

Čítajte tiež: HRIECH, ktorý sa vám môže VYPOMSTIŤ: Toto JEDLO vplýva na vaše SRDCE viac, ako si myslíte

Štúdiu uskutočnil bioinžinier Eun-jeong Kim z Kalifornskej univerzity v San Franciscu a jeho kolegovia.

„V tejto prospektívnej kohortnej štúdii bolo zvyšujúce sa množstvo príjmu kávy spojené s nižším rizikom arytmie,“ uviedli vedci vo svojom príspevku.

Ako dodali, išlo o „najmä fibriláciu predsiení a supraventrikulárnu tachykardiu bez dôkazu, že tieto asociácie modifikovali geneticky podmienené rozdiely v metabolizme kofeínu“.

Kávový MÝTUS, ktorý vám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Znížené riziko fibrilácie predsiení

Vo svojej štúdii Dr. Kim a jeho kolegovia analyzovali zdravotné údaje, genetiku a návyky, čo sa týka konzumácie kávy u 386 258 účastníkov v priebehu približne 5 rokov. Údaje pre štúdiu zhromaždila UK Biobank, rozsiahla databáza obsahujúca podrobné genetické a zdravotné informácie o pol milióna účastníkov.

Počas sledovacieho obdobia sa zistilo, že u 16 979 účastníkov sa vyvinula arytmia. Po úprave faktorov, ako sú demografické charakteristiky, komorbidné podmienky a návyky v životnom štýle, tím zistil, že každá ďalšia konzumovaná pravidelná šálka kávy znížila riziko incidencie arytmie o 3%. Ďalšie analýzy odhalili podobné, štatisticky významné zníženia rizika fibrilácie predsiení a konkrétne supraventrikulárnej tachykardie.

V záverečnej časti štúdie sa tím zameral na to, či sedem rôznych genetických variantov, o ktorých je známe, že ovplyvňujú metabolizmus kofeínu, zmenilo vzťah medzi konzumáciou kávy a rizikom arytmií. Dospeli k záveru, že nemali žiadny účinok. Mendelovská randomizačná štúdia zahŕňajúca rovnaké genetické varianty podobne neodhalila žiadnu súvislosť medzi zmenami v metabolizme kofeínu a rizikom vývoja abnormálnych srdcových rytmov.

Úplné zistenia štúdie boli publikované v časopise JAMA Internal Medicine.

Viac o téme: KávaSrdceZdravieKofeínSrdcové arytmie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9