Káva môže spôsobiť zrýchlené bitie srdca a dokonca aj jeho nepravidelnosť. Aj to sa často hovorí o šálke čierneho moku. Reči o srdcovej arytmii spôsobenej kávou sú však podľa novej štúdie len nezmysel!
Vedci pod vedením Kalifornskej univerzity v San Franciscu analyzovali vplyv konzumácie kávy na výskyt srdcových arytmií u viac ako 380 000 ľudí. Zistili, že každá ďalšia šálka, ktorú každý deň skonzumovali, znížila riziko vzniku nepravidelného srdcového rytmu o 3 percentá.
Čítajte tiež: HRIECH, ktorý sa vám môže VYPOMSTIŤ: Toto JEDLO vplýva na vaše SRDCE viac, ako si myslíte
Štúdiu uskutočnil bioinžinier Eun-jeong Kim z Kalifornskej univerzity v San Franciscu a jeho kolegovia.
„V tejto prospektívnej kohortnej štúdii bolo zvyšujúce sa množstvo príjmu kávy spojené s nižším rizikom arytmie,“ uviedli vedci vo svojom príspevku.
Ako dodali, išlo o „najmä fibriláciu predsiení a supraventrikulárnu tachykardiu bez dôkazu, že tieto asociácie modifikovali geneticky podmienené rozdiely v metabolizme kofeínu“.
Znížené riziko fibrilácie predsiení
Vo svojej štúdii Dr. Kim a jeho kolegovia analyzovali zdravotné údaje, genetiku a návyky, čo sa týka konzumácie kávy u 386 258 účastníkov v priebehu približne 5 rokov. Údaje pre štúdiu zhromaždila UK Biobank, rozsiahla databáza obsahujúca podrobné genetické a zdravotné informácie o pol milióna účastníkov.
Počas sledovacieho obdobia sa zistilo, že u 16 979 účastníkov sa vyvinula arytmia. Po úprave faktorov, ako sú demografické charakteristiky, komorbidné podmienky a návyky v životnom štýle, tím zistil, že každá ďalšia konzumovaná pravidelná šálka kávy znížila riziko incidencie arytmie o 3%. Ďalšie analýzy odhalili podobné, štatisticky významné zníženia rizika fibrilácie predsiení a konkrétne supraventrikulárnej tachykardie.
V záverečnej časti štúdie sa tím zameral na to, či sedem rôznych genetických variantov, o ktorých je známe, že ovplyvňujú metabolizmus kofeínu, zmenilo vzťah medzi konzumáciou kávy a rizikom arytmií. Dospeli k záveru, že nemali žiadny účinok. Mendelovská randomizačná štúdia zahŕňajúca rovnaké genetické varianty podobne neodhalila žiadnu súvislosť medzi zmenami v metabolizme kofeínu a rizikom vývoja abnormálnych srdcových rytmov.
Úplné zistenia štúdie boli publikované v časopise JAMA Internal Medicine.