Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pociťujete toto po jedle? Nenápadné príznaky, ktoré môžu odhaliť smrteľné ochorenie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niekedy to, čo sa nám zdá byť úplne bežné a obyčajné, môže byť kľúčové, čo sa týka zdravia. Stáva sa, že príznaky nejakého ochorenia, ktoré môže byť vážne, si mýlime s prejavmi iných porúch. Platí to i v tomto prípade, ak pociťujete tieto prejavy po jedle.

Ak zjete jedlo, občas si niekedy potom spokojne odgrgnete. Alebo vás začne páliť záha, ak ste skonzumovali niečo, čo vám nesadlo. Alebo to nie je ten pravý dôvod? Existujú totiž tri príznaky, ktoré znamenajú niečo oveľa viac. O to horšie, že si ich mnohí mýlia s klasickými prejavmi po každom jedle alebo možno, prinajhoršom, so spomaleným trávením. 

Čítajte tiež: Veľký mýtus o konzumácii avokáda: Takto v skutočnosti vplýva na cholesterol!

Príznaky a rizikové faktory

Spomenuté prejavy však môžu odhaliť rakovinu žalúdka. Toto ochorenie patrí medzi tie, ktoré sa najťažšie diagnostikujú, ako sa uvádza na express.co.uk. Jeho symptómy sa výraznejšie objavujú až v pokročilejších štádiách. Preto si mnohí myslia, že sa za nimi skrýva niečo iné, menej závažnejšie. 

Tri príznaky, ktoré sa objavia po konzumácii jedla a môžu odhaliť rakovinu:

  • Pálenie záhy alebo zápcha
  • Grganie
  • Pocit sýtosti aj po zjedení menšieho množstva jedla

Platí  to v tom prípade, ak to pociťujete pravidelne a často a navyše to neprestáva. Ďalšími príznakmi, ktoré prezradia zákernú diagnózu, sú strata apetítu, strata hmotnosti, bolesť a opuch vo vrchnej časti brucha, nevoľnosť, problémy s prehĺtaním a iné. 

Najhoršie je, že rakovina žalúdka si nevyberá. Môže postihnúť kohokoľvek, no nie je jasné, čo ju spôsobuje. 

Rizikové faktory rakoviny žalúdka: vek nad 50 rokov, mužské pohlavie (častejšia je u mužov), dlhodobá infekcia spôsobená baktériou Helicobacter pylori, fajčenie, prítomnosť tejto rakoviny v rodine, nadváha, nadmerná konzumácia soli, alkoholu i spracovaného mäsa, málo ovocia a zeleniny v strave, zamestnanie, kde ste vystavení nebezpečným chemikáliám, ochorenia žalúdka vrátane dlhodobého refluxu, gastritídy, atď.

Pociťujete toto po jedle?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako vyzerá liečba? 

Liečba rakoviny žalúdka závisí od toho, v akom je štádiu. Pacient môže podstúpiť jednu alebo viac liečebných postupov vrátane chirurgického zákroku, rádioterapie, chemoterapie alebo liekov proti rakovine.

 „Liečba, ktorú podstúpite, závisí od toho, kde je vaša rakovina, ako ďaleko sa rozšírila alebo v akom je štádiu, typ rakoviny, ako abnormálne vyzerajú bunky pod mikroskopom (stupeň) a vaše celkové zdravie a úroveň kondície. Váš lekár sa s vami porozpráva o vašej liečbe, jej výhodách a možných vedľajších účinkoch," radí Cancer Research UK. 

Viac o téme: JedloRakovinaOchoreniePríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9