Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Naštartuje metabolizmus, spáli kalórie, no ublíži: Negatívny účinok potraviny, na ktorý sa zabúda

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimage.com)

Sú výborné pri chudnutí a dodajú jedlám špecifickú chuť. Ak si ich však dáte veľa, ihneď to pocítite na jazyku. Pocit pálenia, brnenia a nepríjemné štípanie. To však nie je všetko. Chilli papričky majú na svedomí aj väčšie problémy...

Hoci sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami, môžu nepríjemne poškodiť zažívací trakt, ako sa uvádza na livestrong.com.

Čítajte tiež: Upozornenie napísané v tvári: Takto sa alkohol odrazí na vašom vzhľade!

Rozhoduje druh chilli papričiek

Za pálivou a štipľavou chuťou chilli papričiek sa skrýva látka kapsaicín. Podľa lekárskeho centra Univerzity v New Yorku v Langone je táto látka bezpečná, ak sa prijíma v určitých množstvách vo forme potravín. Vedecké štúdie, v ktorých sa používa červená paprika, často zahŕňajú doplnky v množstve približne 2,5 gramu papriky denne. Kajenské doplnky s obsahom kasaicínu sa môžu konzumovať v dávkach 0,5 až 1 gram trikrát denne. Záleží od druhu chilli papričiek. Každý jeden obsahuje iné hladiny kapsaicínu. Zatiaľ čo iné budete zvládať, pri iných vám bude stačiť menšie množstvo a pocítite ich pálivú chuť. 

Vplyv na žalúdok

Konzumácia kapsaicínu môže spôsobiť vedľajšie účinky, vrátane žalúdočnej nevoľnosti a bolesti žalúdka. V niektorých prípadoch môže tiež spôsobiť hnačku, potenie, začervenanú pokožku, nádchu a slzy. Ak pravidelne konzumujete kapsaicín, môže to viesť dokonca až k podráždeniu žalúdka! Kapsaicín často vyvoláva pocity podobné bolesti žalúdka, hoci neexistujú vedecké dôkazy o tom, že by to spôsobilo skutočné poškodenie.

Pretože kapsaicín spôsobuje podráždenie sliznice v tráviacom trakte, vysoká hladina príjmu kapsaicínu môže viesť k zvracaniu a nevoľnosti, najmä ak nie ste zvyknutí na korenisté jedlá alebo máte intoleranciu na kapsaicín. Podobne, ak trpíte pálením záhy alebo vredmi, konzumácia vysokých alebo dokonca miernych hladín kapsaicínu môže zvýšiť závažnosť príznakov, ale nespôsobí pálenie záhy alebo vredy.

Naštartuje metabolizmus, spáli kalórie,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pre koho sú nevhodné? 

Podľa jedného výskumu by sa mali kapsaicínu vyhýbať hlavne ľudia trpiaci syndrómom dráždivého čreva, u ktorých vyvoláva pocity bolestí brucha a nadúvania. Môže poškodiť steny žalúdka a čriev. Stimuluje niektoré receptory (TRPV1), ktoré sú zodpovedné za bolesť a pálenie. Práve počet týchto kapsaicínových receptorov je vyšší u ľudí s citlivým žalúdkom alebo poruchami trávenia ako je syndróm dráždivého čreva. Podľa štúdie ľudia s takými zdravotnými problémami pociťujú bolesť kvôli väčšiemu množstvu nervových vlákien, ktoré exprimujú receptory TRPV1. Preto robia mnohým problémy pálivé jedlá vrátane kari, chilli a pikantného mäsa. 

Zmiernite príznaky

Ak chcete znížiť citlivosť na kapsaicín, je potrebné jesť chilli po dlhšiu dobu, čo môže znecitlivieť receptory a zmierniť gastrointesinálne príznaky, vrátane bolestí brucha či nadúvania. Iným spôsobom, ako bojovať s pálivým jedlom, je vypiť pohár mlieka. Pomôže znížiť pocit pálenia v ústach po konzumácii korenených jedál. 

Viac o téme: BruchoBolestiŽalúdokChilli papričkyKapsaicín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9