Veľký mýtus o konzumácii avokáda: Takto v skutočnosti vplýva na cholesterol!

Zdroj: gettyimages.com
2019-11-01 19:00:00

Je nepravdepodobné, že by ste si konzumáciou avokáda mohli znížiť hladinu cholesterolu! Odborníci kritizujú štúdiu, ktorá prišla na tieto zistenia. Podľa nich je to totiž úplne inak a avokádo nemá až také výsledky, ako vedci interpretovali.

Kritici odhalili americký výskum, ktorého cieľom je ukázať, ako zelenina znižuje riziko srdcových chorôb. Označili zmeny hladín cholesterolu za nevýrazné. Ako tvrdia, boli také nepatrné, že nemajú žiadny vplyv na ľudské zdravie! Zároveň poukázali na skutočnosť, že výskum financoval Hass Avocado Board, najväčší producent zeleniny na svete, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Stačí pár lyžičiek tejto obyčajnej potraviny: Výhoda, z ktorej profituje jeden z najdôležitejších telesných orgánov

V čom má výskum nedostatky? 

Výskum, ktorý uskutočnila Penn State University vraj odhalil, že avokádo znížilo počet oxidovaných lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) u dospelých s nadváhou. Ukázalo sa, že LDL zužuje tepny a obmedzuje prietok krvi v tele. Dokument nakoniec ukázal menej ako 10-percentné zníženie „zlého“ cholesterolu - odborníci však tvrdia, že na zlepšenie zdravia srdca u obéznych jedincov je potrebné zníženie o 50%!

Štúdia bola taktiež skritizovaná za priebeh výskumu. Vedci odobrali cholesterol od účastníkov výskumu pred tým, ako prešli na stravu, súčasťou ktorej bolo avokádo a potom znova na konci experimentu. Odborníci tvrdia, že mali porovnávať hodnoty s kontrolnou skupinou, ktorá nebola kŕmená avokádom pred a po štúdii, aby sa otestoval skutočný účinok zeleniny na cholesterol.

Zvýšené riziko srdcových problémov? 

Gideon Meyerowitz-Katz, epidemiológ pracujúci na University of Wollongong v Austrálii dokonca zistil, že avokádo v skutočnosti znížilo LDL cholesterol približne o 4%, čo je len zlomok 10% pôvodne uvádzaných výskumníkmi. LDL je dôležitým typom cholesterolu, no ďalším je lipoproteín s vysokou hustotou (HDL). HDL sa niekedy nazýva dobrý cholesterol, pretože pomáha podporovať prietok krvi a znižuje riziko srdcových chorôb. Štúdia uverejnená v časopise The Journal of Nutrition však nespomínala, ako zelenina zmenila hladiny HDL. Odborníci tvrdia, že to vyvoláva podozrenie, pretože pokles HDL by mohol naznačovať zvýšené riziko srdcových problémov.

Meyerowitz-Katz to celé ukončil tvrdením, že došlo len k minimálnemu zníženiu zlého cholesterolu. Ide o bezvýznamný výsledok. Drobné zmeny cholesterolu nie sú pre bežných ľudí prospešné. 

Fotogaléria


Tagy:
ovocie výskum zdravie avokádo mýtus

2019-11-01 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia