Koniec s kávovým mýtom, ktorý otrasie vašimi zvykmi: Prečo nemať výčitky, že pijete veľa kofeínu

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-31 06:00:00

Okolo pitia kávy existujú rôzne mýty a nezmysly, preto sa niektorí obávajú negatívnych účinkov jej konzumácie. Napriek všetkému má omnoho viac pozitív! Obzvlášť jedno, z ktorého profituje vaše črevo...

Ďalší z dôvodov, prečo si neodopierať šálku čierneho moku! Nový výskum uverejnený na medicalnewstoday.com totiž naznačuje, že konzumenti kávy majú vo svojom tele zdravšie zloženie črevných baktérií.

Čítajte tiež: Stačí pár lyžičiek tejto obyčajnej potraviny: Výhoda, z ktorej profituje jeden z najdôležitejších telesných orgánov

Pozitíva čierneho moku

Tento kofeínový nápoj je často predmetom rôznych štúdií ktoré zisťujú zdravotné prínosy čierneho moku, ale i jeho opačný efekt. Stačí už len jedna šálka a zaženiete tuky, zmiernite zápal spojený s obezitou a dokonca ochránite mozog až do vysokého veku. Okrem toho, pitie najmenej troch šálok kávy každý deň môže viesť k udržaniu zdravých a pružných tepien tým, že zabraňuje hromadeniu vápnika a odstraňuje riziko upchatia. Taktiež môže pomôcť bojovať proti cukrovke zlepšením hladiny cukru v krvi a udrží pečeň zdravú. Ako však presne káva prináša tieto účinky a pôsobí na zdravie človeka ostáva ešte záhadou...

Spotreba kofeínu a mikrobiota hrubého čreva

Nový výskum objasňuje mechanizmy, ktoré ovplyvňujú účinky kávy, čo sa týka vplyvu nápoja na zdravie črevnej mikrobioty. Hlavným autorom štúdie je Li Jiao z Baylor College of Medicine v Houstone. Shawn Gurwara, tiež z Baylor College, ktorý je prvým autorom príspevku, predstavil svoje zistenia na výročnej vedeckej schôdzi American College of Gastroenterology (ACG) 2019, ktorá sa konala v San Antoniu. 

Dr. Jiao a jeho tím sa rozhodli preskúmať „vzťah medzi spotrebou kofeínu a zložením a štruktúrou mikrobioty hrubého čreva“. Vedci požiadali 34 účastníkov, aby sa podrobili skríningovej kolonoskopii a endoskopii s cieľom zistiť zdravie ich hrubého čreva. Vedci získali 97 „zmrazených biopsií hrubého čreva“ z rôznych segmentov tohto telesného orgánu u jedincov, extrahovali mikrobiálnu DNA a vykonali sekvenčnú analýzu 16 s. rRNA.

Účastníci odpovedali na dotazník o frekvencii podávania samostatne podávaných potravín s cieľom vyhodnotiť denný príjem kávy. Tím rozdelil príjem kávy na vysokú spotrebu kávy - tj najmenej 82,9 miligramov (mg) za deň - a nízku spotrebu kávy, tj menej ako 82,9 mg denne.

Účinky kávy na črevo

Analýzy odhalili, že vysoký obsah kofeínu spôsobil u človeka vysoké úrovne bakteriálnych rodov Faecalibacterium a Roseburia, ale nízke hladiny Erysipelatoclostridium - „potenciálne škodlivého“ bakteriálneho rodu. Výskumný tím prišiel na tieto zistenia bez ohľadu na vek účastníkov alebo kvalitu ich stravovania.

Aj keď sú súčasťou normálneho zdravého čreva, nadmerné hladiny Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) môžu byť škodlivé. Predchádzajúce štúdie na ľuďoch spájali E. ramosum s metabolickým syndrómom a štúdie na zvieratách zistili súvislosť s „zvýšenou reguláciou transportérov glukózy a tukov v tenkom čreve“, čo zvyšuje stravou indukovanú obezitu.

Vedci tejto štúdie okrem toho zistili vyššiu hladinu iných baktérií „bežne detegovaných v črevných mikrobiómoch“ u veľkých spotrebiteľov kávy. Medzi tieto baktérie patrili Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia a rôzne kmene Lachnospiraceae.

Vyššia spotreba kofeínu bola spojená so zdravou črevnou mikrobiotou a vyšším výskytom protizápalových baktérií, ako sú Faecalibacterium a Roseburia, a zároveň nižšími hladinami potenciálne škodlivej baktérie Erysipelatoclostridium,“ uzatvárajú vedci na záver pozitívny účinok kávy na ľudské črevo. 


Tagy:
káva nápoj kofeín

2019-10-31 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia