Ušetrí čas, no za akú cenu? Čo sa stane, ak zjete 5-dňové cestoviny

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-18 06:00:00

V dnešnej dobe má málokto čas variť jedlo každý deň. Preto sa stáva, že odpočíva na kredenci dlhšie ako 2 dni. Hoci srdce na vyhadzovanie jedla nemáte, dáte si ho aj niekoľko dní po uvarení. Čo však na to povie váš organizmus? Ten moc nadšený nebude.

Ak necháte mäso na kredenci tri dni, už ho nezachránite. To isté však platí aj o inom jedle! Aj nevinne vyzerajúca ryža a cestoviny by sa nemali dávať na tanier niekoľko dní po uvarení. Po takomto čase sa v nich začne vytvárať baktéria Bacillus cereus, ako sa uvádza na sciencealert.com. Nielenže sa táto baktéria nachádza v pôde, v prachových časticiach či v rastlinách, vyskytuje sa aj na miestach, kde má prístup k dostatku živín z jedla, teda na ryži, korení, zelenine, atď. Zaujímavé je, že má rôzne formy. Niektoré účinkujú ako probiotiká, iné zase môžu vyvolať príznaky otravy jedlom. Dokonca môže v krajných prípadoch spôsobiť aj smrť. 

Čítajte tiež: Predzvesť zdravotných problémov alebo nič vážne? Keď telo kričí o pomoc vypadávaním vlasov

Osudné predprípravy jedál

O tom, že otrava kvôli niekoľkodňovému starému jedlu nie je nezmysel, svedčí správa v časopise Journal of Clinical Microbiology z roku 2005. Päť detí v domácnosti sa otrávili po tom, ako zjedli 4 dni starý cestovinový šalát. Ten bol pripravený v piatok, v sobotu si ho rodina vzala na piknik a do pondelka odpočíval v chladničke, kedy ho deti zjedli. U detí sa po zjedení cestovín objavili  typické príznaky otravy jedlom. Skončili v nemocnici, kde nakoniec najmladšie dieťa zomrelo, ďalšie malo vážne poškodenú pečeň a ostatné tri utrpeli miernu formu otravy. 

Podľa vedcov v štúdii prípady otravy jedlom zvyčajne nekončia na pohotovosti a ojedinelé sú úmrtia či trvalé poškodenia pečene. Avšak, nešlo o jediný prípad! Ďalší prípad sa odohral v Belgicku v roku 2011, kedy si 20-ročný študent týždeň vopred pripravil jedlo. V predstihu si uvaril špagety, ktoré si ohrial spolu s omáčkou a nechal istý čas na kuchynskej linke. Keď zjedol cestoviny, nastúpila hnačka, bolesť brucha, zvracanie. Po niekoľkých hodinách zomrel. 

Skutočne nebezpečné? 

Mali by byť niekoľkodňové cestoviny skutočne pre nás tabu? Treba upozorniť, že uvedené prípady sú veľmi vzácne a nehrozia žiadne vážne zdravotné problémy. Moc sa o týchto prípadoch nehovorí, keďže ich liečba je väčšnou v prostredí domova, takže o nich neexistuje záznam.

Baktéria B. Cereus uvoľňuje do jedla nebezpečné toxíny, pričom niektoré z nich nedokáže zničiť ani teplo z mikrovlnky. Jedným z nich je emetický toxín, ktorý spôsobuje vracanie. Odolá teplu až do 121 stupňov Celzia po dobu 90 minút! Ďalším je hemolytín BL, ktorý má schopnosť vyvolať v ľudskom tele zápal. Zameriava sa na zdravé bunky, ktoré usmrtí a tým vznikne spomínaný zápal.

Ako zastaviť hemolyzín je predmetom výskumu vedeckého tímu na čele s biotechnologičkou Anukriti Mathurovou z Austrálskej národnej univerzity. Výskum je však ešte na začiatku. Zatiaľ kým sa nenájde spôsob, ako zabrániť smrteľným toxickým látkam v ľudskom tele, postačí, ak si zakaždým budete jedlo vytiahnuté z chladničky ihneď tepelne ošetrovať. Tým by ste mali odstrániť väčšinu toxínov. 

Fotogaléria


Tagy:
baktérie potraviny zdravie jedlo otrava

2019-10-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia