Skrýva sa za žltou farbou nebezpečná látka? Kurkuma prekvapuje svojim zložením

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-17 06:00:00

Môže spôsobiť jej pestrofarebný zjav zdravotné problémy? Vyšla nová správa, ktorá upozorňuje na to, ako spoločnosti v Bangladéši pridávajú nebezpečnú látku do kurkumy pre jej vzhľad. Čo je na tom pravdy?

Za žltou farbou tohto indického korenia by mohla byť látka – chroman olovnatý! Je zodpovedná za to, aby malo korenie takú krásnu farbu. Chróm olovnatý je chemickou zlúčeninou obsahujúcou olovo a chróm. Ide o žltý pigment, ktorý zvyšuje jas a dodáva koreniu typickú farbu. Je však jedovatý a pôsobí ako neurotoxín, keď ho ľudia užijú alebo vdýchnu, ako sa uvádza v časopise Environmental Research.

Čítajte tiež: Spaľovač tukov, ktorý dá do poriadku metabolizmus: Po tomto koktaile zabudnete na jedlo!

Olovo v kurkume

Odborníci považujú olovo za nebezpečné v akomkoľvek množstve, pretože vedie ku kognitívnym poruchám. Výrobcovia zvyčajne používajú olovnatý chróm na to, aby dodali olejom a iným výrobkom žltú farbu. Už predchádzajúci výskum zistil, že kurkuma je zdrojom expozície olova v mnohých okresoch produkujúcich korenie v Bangladéši.

Kurkuma je základné korenie, ktoré veľa ľudí denne konzumuje hlavne v južnej Ázii. Používa sa na medicínske účely, môže liečiť zápal, no má aj iné liečivé účinky, dokonca sa spája aj s liečbou rakoviny.

Nie je neobvyklé pridávanie rôznych látok, vrátane tých toxických, do korenín. Pridávanie chrómu olovnatého do kurkumy však ohrozuje verejné zdravie. Vedci, ktorí stoja za touto štúdiou, chceli zhodnotiť účinok tejto praxe.

Vedecký tím z Inštitútu Stanford Woods Institute for the Environment v Kalifornii navrhol pozrieť sa bližšie na štúdiu s cieľom posúdiť, do akej mieri je kurkuma „prifarbená“ olovnatým chromátom – teda látkou, ktorú úrady zakázali ako prídavnú látku v potravinách. V prvom rade vedci zistili, že falšovanie kurkumy chromatom olovnatým bol problémom siahajúcim až do osemdesiatych rokov 20. storočia, keď ho ľudia prvýkrát použili na zvýraznenie farby korenia, ktorú povodeň zanechala matnú. 

Členovia vedeckého tímu skúmali rôzne potenciálne zdroje kontaminácie olovom v krvi u ľudí v Bangladéši. Prišli na to, že práve kurkuma bola najpravdepodobnejším vinníkom olova v krvi ľudí, vďaka čomu sa výskum stal prvým, ktorý našiel nejaké spojenie medzi korením a zvýšenými hladinami olova v krvi u ľudí. 

Ako postupovali pri výskume?

V štúdii vedci najskôr identifikovali a navštívili deväť hlavných okresov v Bangladéši, kde sa vyrába kurkuma, aby zhodnotili, ako to vyzerá v praxi, čo sa týka pridávania rôznych chemických látok v dodávateľskom reťazci. Vykonali rozhovory so 152 zamestnancami vo výrobných závodoch. 

Následne odobrali vzorky žltých pigmentov a kurkumy z najfrekventovanejších veľkoobchodných trhov a taktiež odobrali vzorky z olejov a prachu z mlynov, ktoré vyrábali korenie. Vedci použili hmotnostnú spektrometriu a röntgenovú fluorescenciu na identifikáciu koncentrácií olova a chrómu vo všetkých 524 vzorkách, ktoré odobrali. Koncentrácie kurkumy a chrómu boli najvyššie v regiónoch Dháka a Munshiganj, kde tím zistil maximálnu koncentráciu 1 152 mikrogramov / gram (µg / g) v porovnaní so 690 µg / g v deviatich hlavných okresoch. V siedmich z deviatich hlavných okresov našli vedci dôkazy o falšovaní olovnatého chrómu a poznamenali, že 2–10% žltých pigmentov v mlynoch obsahovalo chróman olovnatý. Vzorky pôdy z týchto mlynov tiež mali maximálnu koncentráciu 4 257 ug / g olova.

Navyše, rozhovory so zamestnancami vo výrobných závodoch potvrdili, že prax pridávania olova do kurkumy sa začala pred 30 rokmi a pokračuje dodnes! Hlavným dôvodom, prečo sa pridáva olovo do kurkumy je zafarbiť korenie a dať mi jasnú žltú farbu.

Kontroly zachytia len zlomok falšovaného korenia

Je to čierne na bielom. Výsledky výskumu zistili nebezpečnú koncentráciu chemickej látky v indickom korení, ktorá môže byť škodlivá pre ľudské zdravie. Na druhej strane, ďalšie priame dôkazy o kontaminovanej kurkume zatiaľ neexistujú. Vedci však veria tomu, že by tieto výsledky mohli povzbudiť spracovateľov korenia v Bangladéši, ktorí dovážajú korenie do mnohých krajín, aby obmedzili množstvo olova v kurkume. Zároveň dodali, že „súčasný systém pravidelných kontrol bezpečnosti potravín môže chytiť iba zlomok falšovanej kurkumy, s ktorou sa obchoduje na celom svete“.

Vedúca autorka Jenna Forsyth dodáva: „Ľudia nevedomky konzumujú niečo, čo by mohlo spôsobiť vážne zdravotné problémy. Vieme, že falšovaná kurkuma je zdrojom vystavenia olovu a musíme s tým niečo urobiť.“

Fotogaléria


Tagy:
korenie zdravie kurkuma olovo chemická látka

2019-10-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia