Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyženie PARAZITY z kože von: Obľúbené KORENIE konkuruje mnohým krémom na pokožku!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

Jej zdravotné výhody sú známe už tisícky rokov. Má antioxidačné, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Vedeli ste však, že kurkuma je skvelým pomocníkom v starostlivosti o pleť? 

Kurkuma, ktorej vedecký názov je Curcuma Longa, je rastlina ázijského pôvodu, ktorá sa po stáročia používa v medicíne a ako prísada do jedál. Považuje sa za superpotravinu kvôli mnohým aktívnym zlúčeninám, vrátane žltého polyfenolového pigmentu známeho ako kurkumín, ktorému sa pripisujú rôzne zdravotné benefity, píše sa na steptohealth.com.

Stále viac štúdií odhaľuje výhody kurkumy, pokiaľ ide o udržanie žiarivej pokožky, dokonca aj pri liečbe chorôb, ako je psoriáza. Dodá tvári prirodzený lesk a zahladí známky starnutia, zatočí s akné, zosvetlí škvrny a dokonca pomáha pri odstraňovaní chĺpkov. Zaberá aj na problémy ako je alopécia, plochý lišaj, strie, sklerodermia a vitiligo. 

1. Bojuje proti akné 

Akné je zápalové ochorenie kože, ktoré vzniká rastom baktérií na koži. Pre svoje antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti je kurkuma prirodzenou možnosťou liečby tohto kožného ochorenia. Znižuje množstvo baktérií a zabraňuje tvorbe mazu. Dokonca pomáha na jazvy po akné. Zvyčajne sa kombinuje s inými zložkami, ako je med, santalové drevo, grécky jogurt a aloe vera. 

2. Odďaľuje starnutie pokožky 

Vek, znečistenie životného prostredia a slnečné žiarenie sú hlavnými príčinami starnutia pokožky. Toto poškodenie spôsobené voľnými radikálmi vytvára na tvári obávané známky starnutia, ako je výskyt vrások, ochabnutie, jemné linky a škvrny. Kurkumín vďaka svojmu antioxidačnému pôsobeniu chráni pokožku pred oxidačným stresom. Táto fenolová zlúčenina podporuje tvorbu kolagénu a posilňuje elasticitu pokožky. 

Vyženie PARAZITY z kože
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Zosvetľuje kožu 

Kurkuma zabraňuje nadprodukcii melanínu, čím chráni pokožku pred tvorbou tmavých škvŕn spôsobených slnením, kožnými ochoreniami alebo hormonálnymi zmenami. Aplikácia prípravkov s kurkumou dokáže zosvetliť už vzniknuté miesta. 

4. Pomáha pokožke zotaviť sa a dodáva jej prirodzený lesk 

Jednou z výhod kurkumy je fakt, že podporuje prirodzenú obnovu lesku pokožky. Zlepšuje tiež mikrocirkuláciu znížením oxidačného stresu, dodá pokožke hladkosť a jas. 

5. Pomáha pri hojení rán 

Liečba rán je možno jednou z najznámejších výhod kurkumy. Najčastejšie sa používa vo forme pasty. Znižuje zápal, upokojuje podráždenie a podporuje tvorbu nového tkaniva. 

6. Redukuje tmavé kruhy pod očami 

Aplikácia kurkumy na pokožku zlepšuje vzhľad tmavých kruhov pod očami, ktoré sú zvyčajne spôsobené únavou, zlým spánkom alebo stresom. Zosvetlí pokožku v danej oblasti a podporí mikrocirkuláciu krvi. Keďže však ide o jednu z najcitlivejších oblastí tváre, mala by sa nanášať opatrne. 

7. Pomáha zmierniť príznaky psoriázy a ekzému 

Psoriáza a ekzém sú kožné ochorenia, ktoré znepríjemňujú život postihnutého človeka. Aj v tomto prípade pomôže kurkuma vďaka svojim protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam. Na liečbu týchto stavov sa môže kombinovať s indickou rastlinou pupočníkom ázijským a vlašským orechom. Zatočia so suchosťou, svrbením a praskaním pokožky. 

8. Spomaľuje rast ochlpenia na tele 

Kurkuma bráni nadmernému rastu ochlpenia na tele. Opakovaná aplikácia kurkumového mlieka vás zbaví chĺpkov v nežiaducich oblastiach, ako je podpazušie. 

Vyženie PARAZITY z kože
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Lieči parazitárne infekcie kože 

Či už sa užíva v doplnkoch alebo sa aplikuje lokálne, kurkuma chráni pokožku pred škodlivými mikroorganizmami, ako sú niektoré parazity a roztoče. Jedným z nich je ektoparazit zákožka svrabová, ktorá spôsobuje svrab. 

Ako sa používa kurkuma? 

  • Kurkuma sa užíva v tabletách alebo kapsulách. 
  • Aplikuje sa priamo na pokožku tváre vo forme masky, treba ju zmiešať s kokosovým, či argánovým olejom, alebo medom. 
  • Môže sa použiť vo forme esenciálneho oleja, stačí pridať pár kvapiek do hydratačného krému. 
  • Pridáva sa do varenia. 
  • Dá sa piť vo forme čaju. Pridajte 2 čajové lyžičky mletej kurkumy do 3 alebo 4 šálok prevarenej vody a nechajte lúhovať. 

Možné nepriaznivé účinky

Hoci je kurkuma zvyčajne dobre tolerovaná, je dôležité pri jej používaní dodržiavať určité opatrenia, aby ste predišli prípadným problémom. Čo hrozí? 

  • Alergická reakcia. Ak chcete zistiť, či je bezpečné použiť kurkumu na tvár, naneste malé množstvo na predlaktie a počkajte 1 alebo 2 dni, či sa na danom mieste neobjaví pálenie, začervenanie alebo lézie. 
  • Podráždenie pokožky. Aplikácia veľkého množstva kurkumy priamo na pokožku môže spôsobiť začervenanie, podráždenie a zápal v danej oblasti. Ak pociťujete tieto príznaky, odporúča sa okamžite vyčistiť postihnutú oblasť a prerušiť liečbu. 
  • Možné liekové interakcie. Ak užívate doplnky železa alebo lieky na riedenie krvi, používajte kurkumu opatrne a radšej sa poraďte so svojím lekárom, či je pre vás bezpečná. 
  • Zafarbenie kože. Odporúča sa nenechávať masky na tvári príliš dlho. Tiež je dobré ju zmiešať s mliekom a vodou z hamamelu. 
Viac o téme: ZdraviePokožkaKurkuma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9