Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Botanická ZÁHRADA, ktorá vám ZACHRÁNI zdravie: POMOC pre kĺby i močové cesty!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prechádzky spletitými chodníčkami, popretkávanými rôznymi rastlinami, stromami, kríkmi a jazerom, sú nielen perfektným spôsobom, ako si vyčistiť hlavu. Ponúkajú oveľa viac, ba až môžu vám dať do poriadku zdravie! Aspoň tie v botanickej záhrade na východnom Slovensku.

Keď sa povie "botanická záhrada", každého napadnú pestrofarebné kvety, rastliny a rôzne stromy. Stačí sa prejsť pomedzi ne, obdivovať ich krásu a pozrieť si ich zblízka. To však ani zďaleka nie je všetko! Vďaka Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach spoznáte bylinky, ktoré majú obrovskú silu! Pôsobia na ľudské telo a môžu vám pomôcť vyriešiť zdravotný problém, s ktorým bojujete dlhšie obdobie. Aj preto botanická záhrada v Košiciach nie je len tak obyčajnou záhradou ako mnoho iných.

Bylinky sú v areáli záhrady rozdelené podľa toho, čo robia s ľudským organizmom. Hľadáte prírodnú pomoc na močové cesty? Žiadny problém! Po prečítaní tabule o pôsobení na telo nájdete pokope všetky bylinky, ktoré majú takúto moc. Prechádzka v botanickej záhrade sa tak odrazu stane nielen príjemne strávenou chvíľou, ale i zaujímavým spoznávaním prírody ako účinného pomocníka na zdravotné problémy.

Bylinky pre stres a nervovú sústavu

V botanickej záhrade nájdete rastliny, ktoré padnú vhod pri nervovom vypätí, únave, poruchách spánku, nervozite, úzkosti, ale i depresii.

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum)

Ide o trvácu bylinu Európy a Severnej Ameriky. Liekopisnou surovinou je vňať. Je významnou rastlinou využívanou proti depresii, úzkosti, na upokojenie a na lepší spánok. Druhové meno ľubovníka je odvodené od charakteristického znaku na jeho listoch. Ide o drobné bodky – žliazky, v ktorých sa nachádzajú biologicky účinné látky. 

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum)
Zobraziť galériu (8)
Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum)  (Zdroj: Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika)

Medovka lekárska (Melissa officinalis)

Táto trváca aromatická bylina je pôvodom z Mediteránu. Liekopisnou surovinou je list a vňať. Je obľúbená najmä pre sedatívne účinky - upokojuje, zmierňuje časté zmeny nálad a pomáha zaspať, preto sa odporúča vypiť šálku čaju z medovky hodinu pred spaním.

Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare)

Ľudovo sa nazýva aj dobrá myseľ, divý majorán alebo sobotka. Pôsobí protizápalovo a na uvoľnenie hlienov,  ale tiež ako mierne antidepresívum. Pamajorán je účinný pri chorobách dýchacích orgánov, najmä pri kašli, pri stavoch nervovej vyčerpanosti a pri nespavosti.

Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare)
Zobraziť galériu (8)
Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare)  (Zdroj: Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika)

Bylinky pre svaly a kĺby

Problémy s pohybovým aparátom, preťažené a stuhnuté svaly, reuma, zápal svalu, stvrdnuté úpony a ďalšie podobné príznaky môžu zmierniť i nasledujúce bylinky.

Kostihoj lekársky (Symphytum  officinale)

Ľudovo nazývaný medunica, svalník, čierny koreň, dobrý koreň,  je trváca bylina. Používa sa zvonka, má protizápalové účinky, zmierňuje bolesti kĺbov, šliach a stimuluje hojenie rán, používa sa pri výronoch, či pomliaždeninách.

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis)

Ide o drevitú, viacročnú rastlinu s voňavými, vždyzelenými, ihličkovitými listami. Používa sa ako korenina v potravinárstve, aj ako dekoratívna rastlina v záhradách, kde môže mať účinky proti škodcom. Podporuje správne fungovanie imunitného systému, má antiseptické účinky, podporuje trávenie, má močopudný a prečisťujúci účinok, využíva sa na posilnenie krvného obehu, proti vypadávaniu vlasov alebo proti bolestiam kĺbov a svalov.

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis)
Zobraziť galériu (8)
Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis)  (Zdroj: Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika)

Levanduľa úzkolistá (Lavandula angustifolia)

Pôvodne pochádza z oblasti Stredomoria, no vďaka jej mrazuvzdornosti sa pestuje aj v chladnejších regiónoch. Je jednou z najrozšírenejších bylín v kozmetike, pridáva sa do pleťových tonik, čistidiel, krémov či parfumov. Má silné antiseptické účinky, zmierňuje úzkosť. Levanduľový olej sa využíva pri masážach, alebo pri bolestiach končatín do kúpeľa.

Bylinky pre močové cesty

Zápalové ochorenia močových ciest sú veľmi nepríjemné a dokážu vyradiť človeka z každodenných činností. Zvyčajne ich má na svedomí vystavovanie sa chladu a podobné faktory.

Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus)

Tropická rastlina z Južnej Ameriky, u nás sa pestuje ako letnička. Celá rastlina je jedlá, jej kvety, listy a semená sú najchutnejšie surové. Vylúhovaním listov je možné pripraviť pleťovú vodu. Kapucínka pôsobí proti baktériám a vírusom, lieči pokožku, akné, pomáha pri pľúcnych problémoch, kašli a pri infekcii močových ciest.

Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus)
Zobraziť galériu (8)
Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus)  (Zdroj: Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika)

Repík lekársky (Agrimonia eupatoria)

Je dôležitou liečivou rastlinou. Repík reguluje funkcie pečene a žlčníka, používa sa pri žltačke, žlčových kameňoch, má sťahujúci, močopudný a diuretický účinok, uplatňuje sa pri hnačkách, podporuje imunitu, má protizápalové účinky, zvonku sa používa ako obklad na rany a pri ochoreniach spojovacieho tkaniva.

Praslička roľná (Equisetum arvense)

Zoznámte sa s trvácou bylinou s dlhými podzemkami. Praslička účinkuje silne močopudne, používa sa pri zápalových ochoreniach močových ciest, pri  kameňoch v obličkách a žlčníku, pri ochoreniach žliaz s vnútorných vylučovaním a pri klimaktériu alebo pri vypadávaní vlasov.

Bylinky pre ženy

Ocení ich nežnejšie pohlavie pri tzv. ženských problémoch, ktoré sa týkajú menštruačného cyklu, klimaktéria, hormonálnej nerovnováhy a popôrodných komplikácií.

Alchemilka žltozelená (Alchemilla xanthochlora)

Ide o trvácu bylina pokrytú mäkkými chĺpkami s laločnatými listami. Rastlina tlmí menštruačné bolesti aj krvácavosť, prispieva k úprave cyklu, používa sa pri zhoršenej funkcii vaječníkov. Má aj protizápalové účinky, zmierňuje tráviace ťažkosti, zlepšuje mikroflóru v črevách a vyžíva sa aj na posilnenie svalstva končatín.

Alchemilka žltozelená (Alchemilla xanthochlora)
Zobraziť galériu (8)
Alchemilka žltozelená (Alchemilla xanthochlora)  (Zdroj: Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika)

Rebríček obyčajný (Achillea millefolium)

Nazývaný aj myší chvost je trváca bylina s kozmopolitným rozšírením v Európe a Ázii. Liekopisnou surovinou je vňať, ktorú zbierame na začiatku alebo počas kvitnutia. Využitie má pri zápaloch obličiek a močového mechúra, pri reumatizme, pri poruchách funkcie žlčníka, pri žltačke, zvyšuje vylučovanie moču, ale tiež zosilňuje sťahovanie maternice a eliminuje prejavy menopauzy.

Šalvia lekárska (Salvia officinalis)

Silno aromatický poloker pochádza z južnej Európy a Malej Ázie. Liekopisnou surovinou je list a vňať. Pôsobí proti nadúvaniu a kolike tráviaceho traktu, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, účinkuje proti baktériám, má sťahujúce účinky. Čaj zo šalvie vďaka fytoestrogénom pôsobí priaznivo na hladinu ženských hormónov. Po troch týždňoch užívania je nutné dať si prestávku. Nesmie sa užívať počas tehotenstva.  

Šalvia lekárska (Salvia officinalis)
Zobraziť galériu (8)
Šalvia lekárska (Salvia officinalis)  (Zdroj: Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika)

Tonizujúce bylinky

Sú známe tým, že obsahujú rôzne chemické látky, ktoré organizmus potrebuje pre zlepšenie sústredenia, zvládanie stresu, pre správnu funkciu imunitného systému a pre spomalenie procesov starnutia.

Dúška vajcovitá (Thymus pulegioides)

Ľudovo materina dúška, živilka, kukučka – tvorí trváce nízke kríčky na slnečných stráňach, okrajoch ciest, v polosuchých až suchých porastoch. Používa sa pri chorobách dýchacích ústrojov, pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny, pri tráviacich poruchách, únave a vyčerpanosti a upokojuje nervový systém.

Echinacea purpurová (Echinacea purpurea)

Trvalka pochádzajúca zo Severnej Ameriky, stala sa populárnou nielen vďaka jej liečivým účinkom, ale aj kvôli okrasnej hodnote. Využívajú sa kvety aj koreň, pôsobí proti baktériám, hubám aj vírusom, má protizápalové účinky. Je to tonizujúca bylinka, odporúča sa ju užívať pri začínajúcej nádche, či inej infekcii dýchacích ciest.

Echinacea purpurová (Echinacea purpurea)
Zobraziť galériu (8)
Echinacea purpurová (Echinacea purpurea)  (Zdroj: Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika)

Yzop lekársky (Hyssopus officinalis)

Ide o poloker vysoký 20-60 cm.  Rastie na slnečných a suchých stanovištiach, na rumoviskách a medziach. Je to aj okrasná a medonosná rastlina,  vňať sa používa aj ako prísada do jedál. Yzop má upokojujúce vlastnosti, podporuje obranyschopnosť organizmu, je účinný proti kašľu, chrípke, nachladnutiu a bolesti v krku. Má antiseptické vlastnosti, používa sa aj ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny a hltana, môžete sa použiť aj ako prísada do kúpeľa.

Viac o téme: BylinkyBotanická záhradaZdravieKošice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9