Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľký MANUÁL, ako pripraviť DETI do školy: Vážne zdravotné dôsledky, ak zanedbáte jednu VEC!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nevhodná obuv môže mať pre dieťa vážne zdravotné dôsledky. Zle tvarovaná topánka môže spôsobiť deformity a ortopedické problémy chodidiel vyžadujúce liečbu u odborníka.

Upozornila na to zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním pre deti a mládež Jana Hamade. Apeluje preto na rodičov, aby na zdravie dieťaťa dbali už pri výbere obuvi.

Obuv by podľa nej mala byť ľahká, nízka členková, šnurovacia alebo uzatvárateľná textilným pásikom, respektíve na zips. "Podpätky by mali byť čo najnižšie," zdôraznila. Dôležité sú podľa nej tiež pevná päta, dostatočné mäkká a ohybná podrážka pod prstami a strednou časťou chodidla. Apeluje tiež na dostatok miesta pre prsty v topánkach.

Odborníčka pri detskej obuvi odporúča vyhnúť sa nevhodným materiálom, akými sú koženka, plast či syntetické napodobeniny kože.

"Obuv z nich sa ťažko prispôsobuje tvaru chodidla, je tvrdá, nepriedušná, nedokáže odvádzať vlhkosť z povrchu kože, a tak môže spôsobiť napríklad plesňové a kvasinkové ochorenia," skonštatovala.

Pre deti sú do školy podľa nej vhodné uzatvorené prezuvky vyrobené z prírodných materiálov, napríklad zo spracovanej kože a textilu.

Veľký MANUÁL, ako pripraviť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Sú mäkké, priedušné, absorbujú vlhkosť, nedráždia kožu a prispôsobia sa tvaru chodidla," vysvetlila. V interiéri je zase podľa jej slov vhodná ľahká vzdušná obuv. "Pre menšie deti s remienkom alebo so šnúrkami," doplnila.

Na aktívny odpočinok majú deti podľa Hamade nosiť športovú obuv zodpovedajúcu požiadavkám príslušného športu.

"Vychádzková celoročná alebo zimná obuv má mohutnejšiu a trvanlivejšiu konštrukciu s pevnou podošvou. Rekreačná obuv je určená na rekreačno-vychádzkové príležitosti, na dlhšie vzdialenosti aj v prírodnom prostredí, má pevnejšiu konštrukciu zvršku a robustnú podošvu," dodala.

Desiata školáka by mala byť kvalitná a pestrá

Deti by mali počas dňa prijímať dostatočne kvalitnú a pestrú stravu, vrátane desiaty. Desiata je vhodná na doplnenie energie, najmä ak deti čaká ešte predpoludňajšie vyučovanie. Uviedla to vedúca Odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Hana Janechová.

Veľký MANUÁL, ako pripraviť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Desiata je dôležitá súčasť stravovacieho režimu dieťaťa, má tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie. V prípade, že vaše dieťa trpí intoleranciou laktózy, prípadne mliečnej bielkoviny, je potrebné poradiť sa s lekárom o potravinách, ktoré sú preňho vhodné. Z ovocia a zeleniny je treba striedať druhy, ktoré má dieťa rado," povedala.

Zdravá desiata by mala obsahovať celozrnné pečivo s nátierkou alebo syrom, ovocie, zeleninu a mliečne výrobky. Deti by mali mať na pitie čistú vodu, poprípade nesladený čaj alebo čerstvú šťavu. Za nevhodnú desiatu sa považujú sladkosti, energetické a sladké nápoje. Namiesto sladkostí odborníčka odporúča uprednostniť kvalitné výrobky, napríklad cereálne keksíky, sušené ovocie či tyčinky s vyšším obsahom kakaa.

Pripomenula, že pre osvojenie správnych stravovacích návykov je potrebné dodržiavať rovnaký časový interval na jedlo. Zdravé stravovacie návyky sa formujú predovšetkým v rodine. Škola sa na ich formovaní a udržiavaní môže spolupodieľať cestou ponúkaných jedál a rôznych edukatívnych programov a projektov.

Dieťa by malo mať v škole teplý obed

Príprava a podávanie stravy v jedálňach musí zodpovedať veku, zdravotnému stavu a zdravému vývinu detí. Z týchto dôvodov je žiaduce, aby dieťa v škole konzumovalo teplý obed. Uviedla to vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Hana Janechová.

Veľký MANUÁL, ako pripraviť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Pri príprave a podávaní stravy v školských jedálňach musí kvalita stravy (v zmysle jej zdravotnej prospešnosti, energetickej a výživovej hodnoty) a stravovací a pitný režim zodpovedať veku, zdravotnému stavu a požiadavkám na zabezpečenie ochrany zdravia a zdravého vývinu detí a mládeže. Z týchto dôvodov je žiaduce, aby dieťa konzumovalo teplý obed v rámci školy," povedala.

Priblížila, že jedálny lístok je vypracovaný na základe materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie, ktoré sú pravidelne aktualizované na základe najnovších vedeckých poznatkov v oblasti výživy detí a mládeže.

"Po stránke energetickej a výživovej je zabezpečené vhodné stravovanie v súlade so špecifickými požiadavkami na stravovanie jednotlivých vekových skupín detí," doplnila.

Ministerstvo školstva vydalo nové materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie, čím sa má poskytnúť priestor v školských jedálňach aj pre stravovanie detí a žiakov so zdravotnými obmedzeniami. Pre školské jedálne zo zákona nevyplýva v tomto smere povinnosť, avšak ministerstvo sa snaží školám poskytovať potrebnú pomoc a tému potreby zavádzania možnosti diétneho stravovania propagovať.

Príprava dieťaťa na školu hrá dôležitú úlohu pri rýchlejšej adaptácii

Správna príprava dieťaťa na školský rok hrá dôležitú úlohu pri rýchlejšej adaptácii na nový režim a osvojenie si povinností. Po letných prázdninách to totiž môže byť pre deti náročné. Informoval odbor komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Veľký MANUÁL, ako pripraviť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pripravenosť dieťaťa na školský režim by mala byť postupná a podporujúca, zdôrazňuje zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu detí a mládeže Jana Hamade. Rodičia by podľa nej mali využívať spoločné rozhovory, aby dieťa pochopilo, čo ho v škole čaká. Dôležité je tiež pripraviť dieťa na to, že ako školák nesie zodpovednosť a je povinné do školy chodiť.

Okrem toho pri príprave na školu je potrebné venovať pozornosť aj zdraviu detí. Ak zaznamenajú rodičia akékoľvek zmeny týkajúce sa zraku, ako napríklad žmúrenie, problémy so zaostrením či iné problémy s videním, mali by absolvovať prehliadku u očného lekára.

"V prípade, že dieťa trpí dioptrickou chybou, neliečenou tupozrakosťou alebo škúlením, je to pre neho hendikep. Čím skôr lekár chybu zraku zistí, tým je vyššia šanca na úspešné liečenie. Dieťa s očnou chybou musí vynaložiť veľa úsilia na to, aby vôbec videlo, rýchlejšie sa unaví, môže trpieť bolesťami hlavy a nedokáže sa sústrediť," uviedla Hamade.

Aby sa dieťa čo najlepšie prispôsobilo novému školskému režimu, dôležitý je aj pravidelný režim a dobre organizovaný prístup k školským povinnostiam. Hamade odporúča vytvárať u dieťaťa zvyky vrátane pravidelného vstávania a spánku. Rodičia by mali tiež stanoviť čas na učenie, ideálne po jedno- až dvojhodinovom oddychu po návrate zo školy.

Veľký MANUÁL, ako pripraviť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dodala, príprava na školu by mala zahŕňať nielen plnenie školských úloh, ale aj rozvoj samostatnosti. Je dôležité naučiť deti organizovať veci súvisiace so školou, ako napríklad upratanie v taške, kontrola ostrosti farbičiek a ceruziek či príprava na ďalší deň.

"Zo začiatku by malo ísť o spoločné činnosti, ktorých cieľom je dieťa naučiť, aby svoje povinnosti časom zvládalo samo," priblížila Hamade.

Pravidelný spánkový režim

Pred začiatkom školského roku je vhodné, aby rodičia nastavili deťom pravidelný spánkový režim. Týmto spôsobom si dieťa skôr zvykne na nový rytmus a stihne si ho osvojiť. Informoval odbor komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že spánok má vplyv na fyzický, psychický a imunitný stav školákov.

"Menším deťom spravidla pomáha, ak majú pred spaním predvídateľnú rutinu a poznajú jasný sled udalostí, ktoré predchádzajú uloženiu do postele. Napríklad po sprche či kúpeli sa prezliekajú do pyžama, vyčistia si zuby, uložia sa do postele, po rozprávke, zápise do denníčka či bozku na dobrú noc sa svetlo zhasne a nasleduje už len spánok," uviedla zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu detí a mládeže Jana Hamade.

Veľký MANUÁL, ako pripraviť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako priblížila, odporúčaná doba spánku pre školákov vo veku od šesť do 13 rokov sa pohybuje od deväť do 11 hodín. Staršie deti od 14 do 17 rokov potrebujú osem až desať hodín spánku. Mladší dospelí od 18 do 25 rokov sedem až deväť hodín. Okrem toho je však podľa Hamade dôležité zohľadniť celkový zdravotný stav či každodenné aktivity dieťaťa.

Nesprávna dĺžka spánku môže podľa jej slov spôsobiť vyčerpanosť či znížiť schopnosť učiť sa. Zhoršiť sa môže aj sociálne správanie, kognitívny vývoj či nálada dieťaťa.

"Okrem kvantity spánku je dôležitá aj jeho kvalita, často prerušovaný spánok nie je kvalitný," zdôraznila.

Odporúča vyhnúť sa aktivitám so svietivými displejmi a zabezpečiť tichú, zatemnenú a dobre vetranú miestnosť. Vhodná je teplota do 20 stupňov Celzia, avšak nie menej ako 16 stupňov Celzia.

Viac o téme: DetiZdraviePrevenciaŠkola
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9