Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Peľová sezóna nastúpila na celom Slovensku razantne: TOTO sú príčiny!

Tohtoročná peľová sezóna nastúpila razantne.
Tohtoročná peľová sezóna nastúpila razantne. (Zdroj: GettyImages)

Peľová sezóna jelše a liesky sa už rozbehla na celom území Slovenska. Teplá zima, následné mrazy a výrazná zrážková činnosť výrazne ovplyvnili začiatok tohtoročnej peľovej sezóny.

Na zimné mesiace pomerne teplé dni a noci spôsobili, že lieska kvitla aj na strednom Slovensku už v januári. Jej peľová sezóna i jelše sa naplno rozbehla na prelome mesiacov január a február. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

RÚVZ začína s tohtoročným peľovým spravodajstvom. Zatiaľ má prvé údaje z monitorovacích staníc v Banskej Bystrici a Bratislave, ktoré spustili lapače od 31. januára. Ostatné stanice z technických príčin začali v týchto dňoch.

"Podľa fenologických pozorovaní kvitnutie liesky a jelše nastúpilo skoro v rovnakom čase ako minulý rok. Podľa údajov z uplynulých dní obe monitorovacie stanice uvádzajú vysoké koncentrácie ich peľu. Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky zachytili v Banskej Bystrici, jelše v Bratislave. Tam dosiahol vyššie koncentrácie i peľ drevín z čeľade cyprusovité-tisovité. Najvyššie hladiny peľu v ovzduší sme zaznamenali počas veterných dní," konštatovala Lafférsová.

Podľa nej teplo, dostatok vlahy a slnečného svitu prinesie so sebou ďalší nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší. Sezóna jelše a liesky sa rozbehla na celom území Slovenska. Zvýšia sa aj denné hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, ktoré majú významné zastúpenie v záhradných a parkových výsadbách.

Viac o téme: LieskaJelsaAlergiaAlergiePelova sezona
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9