Ako pripraviť zemiaky tak, aby boli menej kalorické: Toto s prílohou urobte pred konzumáciou!

Zdroj: gettyimages.com
Kvôli vysokému obsahu škrobu patria zemiaky ku kalorickým potravinám a ľudia, ktorí držia redukčnú diétu, sa im obyčajne snažia vyhýbať. Existujú však spôsoby, ako zemiaky „zoštíhliť“! Stačí poznať zopár zásad a riadiť sa nimi.
Cestoviny, ryža, zemiaky... Nie je tajomstvom, že najobľúbenejšie prílohy k hlavným jedlám sa vyznačujú vysokým obsahom sacharidov. Portál Stern.de ich preto radí konzumovať až nasledujúci deň po príprave, keď obsahujú menej kalórií.
Čítajte viac: Potraviny, ktoré v lete nepatria na tanier: Ruky preč od nich, keď stúpa ortuť na teplomeri!
Uverené zemiaky, ryžu alebo cestoviny dajte na noc do chladničky a pochuťte si na nich až na druhý deň. Podľa odborníkov takýmto postupom docielite 10-percentné zníženie obsahu stráviteľného škrobu v zemiakoch. Opätovné ohriatie zemiakov pred konzumáciou im už kalórie navyše nepridá.
Čítajte viac: Pozrite sa, či si koledujete o problém: Takéto množstvo soli by ste za deň NIKDY nemali zjesť!
Dbajte však o to, aby zemiaky či iná príloha zotrvali v chladničke aspoň 12 hodín pred konzumáciou, aby došlo k premene stráviteľných škrobov na nestráviteľné.
Pozor na časté chyby
Rada sa však nevzťahuje na tepelne neupravené zemiaky a platí zásada, že túto plodinu by ste nikdy nemali skladovať v chladničke, ale na chladnejšom, tmavom a suchom mieste. Pri uskladnení v chladničke sa v nich začína tvoriť solanín, alkaloid, ktorý je pre človeka toxický.
Zemiaky tiež nikdy nekonzumujte surové, pretože surový škrob je zle stráviteľný, v črevách kvasí a môže byť príčinou plynatosti či zhoršenej kvality pleti kvôli baktériám prítomných v plodinách.
Fotogaléria
zemiaky škrob