Odteraz budete mať batáty každý deň na tanieri: Vypnutá pleť na počkanie a zdravá štítna žľaza!

Zdroj: gettyimages.com
2018-10-31 05:55:00

Hoci neobvyklá oranžová, hnedá či ružová farba môže na prvý pohľad pôsobiť nevábne, nenechajte sa odradiť! Skrýva sa za tým zmes výživných látok, ktoré s vaším telom spravia priam divy. Batáty sú cennou pochúťkou, ktorá zdvihne náladu a postará sa o zdravý chod srdcovo-cievneho systému.


Batáty sa líšia od klasických zemiakov nielen farbou. Iné sú svojím podlhovastým tvarom hľuzy aj odtieňom drene. Pochádzajú zo Strednej Ameriky a do Európy dorazili skôr ako klasické zemiaky.

Čítajte tiež: Dá do poriadku najdôležitejšie orgány v tele: Fialová bomba baklažán prekvapuje svojou silou!

Vytvárajú kolagén a bojujú proti stresu

Tieto sladké zemiaky vynikajú množstvom vitamínu C, zvyšujú imunitu, pozitívne vplývajú na tvorbu kostí a zubov, podporujú trávenie a taktiež prospievajú vyváženému krvnému obrazu. Podporujú rýchle hojenie rán a dokonca majú schopnosť vytvárať kolagén, ktorý udržuje pleť mladistvú a pružnú. Ďalšou zložkou sladkých zemiakov je vitamín D, ktorý sa zíde hlavne v jesennom a zimnom počasí, kedy je menej slnečného žiarenia, ktoré doplňa tento vitamín. Nadopuje vás energiou, dobrou náladou a ocenia ich ľudia s poruchami štítnej žľazy.

Nachádza sa v nich aj železo, ktoré je dôležité v tele! Má na svedomí tvorbu červených a bielych krviniek a pomáha v boji so stresom. K vašim tkanivám sa vďaka tomu dostane viac kyslíka a telo je zásobované energiou. Vďaka tomu sa budete cítiť cítiť dobre, budete vitálni a plní života!

Horčík v batátoch je nevyhnutný pre zdravé tepny, krv, srdce, svaly aj nervy. Draslík, ktorý sa taktiež nachádza v zemiakoch, zase upokojuje svalové kontrakcie, chráni a riadi činnosť obličiek. Sýta oranžová farba naznačuje, že majú vysoký obsah karotenoidov, vrátane betakaroténu. Pomáhajú posilniť zrak a zároveň ide o antioxidanty, ktoré pôsobia proti starnutiu.

Ideálne na chudnutie

Sladké zemiaky sú ideálne pre tých, ktorí chudnú. Majú prirodzenú sladkú chuť, pričom ich prírodné cukry sa pomaly uvoľňujú do krvného obehu. Tak zaisťujú vyvážený a pravidelný zdroj energie, bez nadbytku cukru v krvi, čo sa spája s únavou a priberaním.

Majú všestranné využitie

Najlepšie na tom je, že batáty sa dajú pripraviť na viacero spôsobov! Môžete ich dusiť, variť, piecť aj grilovať. Hodia sa do polievok, do šalátov alebo len príloha k mäsu. Dokonca sú skvelou surovinou do smoothies alebo do koláčov.  Táto zdravá pochúťka má všestranné využitie.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zemiaky zdravie batáty

2018-10-31 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia