Aktuálny zoznam najčistejšieho a najšpinavšieho ovocia a zeleniny: V týchto druhoch je najviac chémie!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-03 15:45:00

Ako každý rok, aj tento zverejnila Americká enviromentálna skupina (EWG) zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú najviac kontaminované pesticídmi. Pozrite sa na súhrn „najčistejších“ a „najšpinavších“ potravín roku 2019, ktoré si môžete bežne kúpiť v obchodoch.

Voda neodstráni všetky pesticídy

Myslíte si, že ich stačí umyť pod tečúcou vodou a zbavíte sa chemických látok? Analýza testov z Amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) uverejnená na ewg.org zistila, že 70 percent vzoriek produktov je kontaminovaných rezíduami pesticídov aj po tom, čo ich umyjeme! To však ešte nie je také prekvapujúce, ako samotné druhy zeleniny a ovocia, ktoré skončili na prvých miestach, čo sa týka kontaminácie pesticídmi. 

Čítajte tiež: Smutná realita, z ktorej zamrazí: Prečo máva čoraz viac mladých ľudí infarkt?

Medzi najviac kontaminované ovocie a zeleninu patrí podľa testov kapusta! Viac ako 92% vzoriek z kapusty malo dva alebo viac detekovaných reziduí pesticídov, pričom jedna mohla obsahovať až 18 rôznych zvyškov chemických látok. Najčastejšie prítomným pesticídom, ktorý sa nachádzal na takmer 60 percentách vzoriek kapusty, bol Dacthal alebo DCPA, ktorý Agentúra na ochranu životného prostredia klasifikovala od roku 1995 ako možný ľudský karcinogén a od roku 2009 je dokonca zakázaný v Európe! Popularita kapusty pritom každým rokom stúpa, keďže ide o potravinu, bohatú na vitamíny a antioxidanty.

Celkovo USDA našla 225 rôznych pesticídov a iných látok na produktoch ovocia a zeleniny, ktoré jeme každý deň! Pred testovaním boli všetky produkty umyté a ošúpané, akoby pripravené na konzumáciu. Ide o dôkaz toho, že voda neodstráni úplne všetky pesticídy.

Najšpinavšie ovocie a zelenina v roku 2019

  1. Jahody
  2. Špenát
  3. Kel
  4. Nektárinky
  5. Jablká
  6. Hrozno
  7. Broskyne
  8. Čerešne
  9. Hrušky
  10. Paradajky
  11. Zeler
  12. Zemiaky

Každá z týchto potravín bola testovaná pozitívne na množstvo rôznych rezíduí pesticídov a obsahovala vyššie koncentrácie týchto látok ako iné produkty. 

Ďalšie zistenia:

  • Viac ako 90% vzoriek jahôd, jabĺk, čerešní, špenátu, nektáriniek a kapusty boli testované pozitívne na rezíduá dvoch alebo viacerých pesticídov.
  • Viaceré vzorky kapusty vykazovali 18 rôznych pesticídov.
  • Vzorky kapusty a špenátu mali v priemere o 1,1 až 1,8-násobok hmotnosti zvyšku pesticídov ako iná plodina.

Rôzne druhy ovocia a zeleniny môžu mať pri pestovaní plodín veľmi rozdielne hladiny a počty pesticídov. 

Najčistejšie ovocie a zelenina v roku 2019

  1. Avokádo
  2. Kukurica
  3. Ananás
  4. Mrazený hrášok
  5. Cibuľa
  6. Papája
  7. Baklažány
  8. Špargľa
  9. Kiwi
  10. Kapusta
  11. Karfiol
  12. Melóny
  13. Brokolica
  14. Huby
  15. Melóny

Tieto potraviny obsahovali málo chemických látok a testy zistili nízke koncentrácie rezíduí pesticídov. 

Ďalšie zistenia:

  • Avokádo a kukurica boli najčistejšie. Menej ako 1 percento vzoriek vykazovalo pesticídy.
  • Viac ako 70% vzoriek z čistého ovocia a zeleniny neobsahovalo žiadne rezíduá pesticídov.

Dá sa im vyhnúť?

Vyzerá to tak, že i napriek dôkladnému umytiu ovocia a zeleniny naše telo prijme zvyšky pesticídov, čo nie je práve najpriaznivejšie zistenie. Francúzska štúdia uverejnená v decembri v časopise JAMA Internal Medicine zistila, že medzi takmer 69 000 účastníkmi mali tí s najvyššou frekvenciou konzumácie organických potravín o 25 percent menej rakovín ako jednotlivci, ktorí nejedli organické potraviny. Navyše, v roku 2018 boli zverejnené údaje z Harvardskej univerzity TH Chan School of Public Health Environment and Reproductive Health, ktoré ukázali prekvapivé spojenie medzi konzumáciou potravín s vysokým obsahom rezíduí pesticídov a problémami plodnosti.

Je lepšie, ak sa ľudia zamerajú na konzumáciu ovocia a zeleniny s najmenším množstvo pesticídov. Najnovšie štúdie, ktoré hodnotili vplyv ekologickej stravy zistili, že po šiestich dňoch konzumácie biopotravín mali dospelí a deti v priemere o 60% menej hladín syntetických pesticídov nameraných v ich moči v porovnaní s hladinou syntetických pesticídov, keď jedli klasickú stravu. 

Fotogaléria


Tagy:
zelenina ovocie zdravie pesticídy chemické látky

2019-04-03 15:45:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia