Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najväčší mýtus o slnečnom vitamíne D: Toto vám hrozí, keď budete dlho sedieť za oknom

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa odborníkov prijíma ľudské telo väčšinu vitamínu D zo slnka (80 až 90 percent) a zo stravy ho zužitkuje len zlomok. Na to, aby netrpelo jeho deficitom, by ste mali pokožku pravidelne vystavovať slnečnému žiareniu. To však neplatí o slnečných lúčoch, ktoré na vás svietia za oknom.

 

Mnohí ľudia sa cítia byť šťastnejší, keď za oknami vidia slnečné lúče. Pobyt v interiéri však ani zďaleka nenahradí benefity prechádzky na čerstvom vzduchu, ani keby na vás celý deň cez okno pálilo slnko.

Čítajte viac: Zistite, či vám v zime hrozí zvýšené riziko: Farba očí odhaľuje duševnú výhodu!

Ľudské telo vstrebáva vitamín D z UV lúčov cez pokožku, no okno tvorí prirodzenú zábranu, ktorá filtruje UVB lúče potrebné na tvorbu slnečného vitamínu. UVB lúče tiež spôsobujú prirodzené zhnednutie pokožky vystavenej slnečnému žiareniu, píše Nytimes.com.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ak si myslíte, že slnečný vitamín „nachytáte“ aj doma sedením za oknom či za volantom auta, ste na omyle. Vzhľadom na to, že sklo prepúšťa len UVA lúče, ktoré prenikajú hlboko do vrstiev pokožky, riskujete, že sa na nej objavia známky predčasného starnutia - vrásky.

Na to, aby organizmus získal dostatok vitamínu D, by ste mali stráviť na priamom slnku 10-15 minúť trikrát týždenne. Deficit slnečného vitamínu sa prejavuje v podobe zvýšenej únavy, depresívnych stavov, častejším výskytom infekcií, zvýšeným rizikom osteoporózy, sklerózy, cukrovky a v krajnom prípade krivicou.

 

Viac o téme: OknoSkloVitamín DSlnečné lúče
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9