Málokto vie, ako správne užívať vitamín D: VIDEO Lekárka upozornila na najbežnejšiu chybu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-12 05:55:00

Vitamín patrí k najčastejšie konzumovaným výživovým doplnkom. Kým v lete sa ho organizmus nabaží viac než dosť, v zimných mesiacoch môžu niektorí ľudia pociťovať jeho deficit. Viete ho však užívať tak, aby ho telo naozaj zužitkovalo?

„Väčšina pacientov robí veľkú chybu práve pri vstrebávaní vitamínu D, asi pravdepodobne i K, pretože vitamíny tohto typu sú rozpustné v tukoch,“ povedala v Radiožurnále Českého rozhlasu doktorka Jana Čepová z Ústavu lekárskej chémie a klinickej biochémie na českej Univerzite Karlovej.

Čítajte viac: Zdrvujúca správa od expertov: Milióny ľudí po celom svete vyhadzujú peniaze do luftu?!

Vitamín D by sa podľa jej slov mal užívať spolu s tukmi – na kúsok chleba si dajte maslo alebo nejaký tučný syr a spolu s nimi môžete vitamín prehltnúť. Keď ho užijete nalačno, alebo ho skonzumujete s nejakým nízkotučným jogurtom, jeho účinok sa zníži, varuje lekárka. Zároveň by ste vitamín D nemali užívať spolu s liekmi, napríklad s liekmi na diabetes či hypertenziu.

Tzv. slnečný vitamín organizmus čerpá najmä zo slnečného žiarenia. Len zlomok, zhruba 20 percent, je schopný prijať zo stravy (mäso tučných rýb, vajcia, pečeň, mliečne výrobky...). Zároveň je nutné, aby ste okrem vitamínu D prijímali aj dostatok horčíka – jeho deficit totiž nepriaznivo ovplyvňuje vstrebávanie tohto vitamínu.

Hoci je prísun vitamínu D pre zdravé fungovanie organizmu nevyhnutný, s jeho užívaním vo forme výživových doplnkov buďte opatrní a radšej si doprajte pravidelný pobyt na slnku. Nadmerný príjem vitamínu totiž môže mať za následok vyššiu náchylnosť k zlomeninám a zaťažuje aj obličky.


Tagy:
užívanie vitamín D

2018-12-12 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com Video: Facebook/Český rozhlas - Radiožurnál  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia