Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dr. Igor Bukovský upozorňuje: Toto je častá chyba, ktorú robia mnohí pri užívaní vitamínu D!

(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je vitamín D dôležitou látkou s množstvom biologických účinkov na organizmus, niekedy sa jeho sila jednoducho neprejaví! Pritom si za to môžeme sami. Dr. Igor Bukovský upozorňuje na častú chybu, ktorú mnohí robia pri užívaní tohto vitamínu a tým pripravujú svoje telo o jeho účinky!

Vitamín D je jedným z najdôležitejších vitamínov pre bezproblémový chod organizmu. Hoci ho dostaneme z potravín, ktoré skonzumujeme, mnohí ho užívajú vo forme tabliet, kapsúl či v tekutej forme. A tu nastáva problém.

Čítajte tiež: Stačí pár sekúnd a je po chúťkach: Účinný spôsob, ako odolať nezdravému jedlu!​

V kvapkách NIE!

Ak máte k dispozícii vitamín D v tabletkách, treba ho užívať spolu s jedlom, ktoré má dostatočné množstvo tuku. Napríklad v prípade raňajok, ktoré tvorí ovocné smoothie, je dobré s užitím vitamínu radšej počkať a dať si ho až vtedy, keď budete mať na tanieri väčšie jedlo s obsahom tuku. Užívate vitamín D v kvapkovej forme? Mnoho ľudí práve v tomto prípade robí jednu veľkú chybu a užívajú túto látku nesprávnym spôsobom!

„Pri dávkovaní D vitamínu robíme tú chybu, že si kvapkáme vitamín na lyžičku a potom to olizujeme,“ upozorňuje Dr. Bukovský a pokračuje: „Predstavte si, že dve alebo tri kvapky na lyžičke predstavujú také malé množstvo, že keď to oliznete, tak asi štvrtina môže ostať na lyžičke, ďalšia štvrtina vám ostane na perách a ten zvyšok sa ocitne v dutine ústnej, ktorou sa má dostať do tenkého čreva, ktoré je u dospelého človeka vzdialené 70 cm.“

Video ako dôkaz

Úplne nezmyselné je aj kvapkanie vitamínu D rovno do úst. V nižšie priloženom video Dr. Bukovský ukazuje, čo sa stane, ak kvapneme dve či tri kvapky vitamínu D na čisté hladké sklo. Ak sa majú dostať kvapky do vzdialenosti 70 cm po hladkom skle, vidíme, že sa nedostanú nikam a vitamín D sa napokon počas cesty stratí. 

„A teraz si predstavte vnútorné prostredie, sliznicu, ktorá je veľmi členitá a je v nej vodné prostredie, v ktorom sa D vitamín správa úplne inak ako na skle,“ dodáva Dr. Bukovský. 

Čo sa stane? Ako by mala vyzerať správna aplikácia vitamínu D, ak dávame mu dáme prednosť v tekutej forme? Pozrite si video od Dr. Igora Bukovského, kde nájdete odpovede!

Viac o téme: VitamínyTabletkyKapsuleKvapkyVitamín D
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9