Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najžiadanejší vitamín má odvrátenú tvár: Riziko, ktoré hrozí najmä v zime

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nedostatkom vitamínu, ktorý nás chráni pred depresiou, stratou kostnej hmoty i rakovinou, môžeme trpieť predovšetkým v zime, keď sme slnečnému žiareniu vystavení v menšej miere. Je však užívanie výživových doplnkov na jeho doplnenie tým najlepším riešením?

Nie je to len imunitný systém, ktorý bez neho stráca jednu zo svojich najsilnejších zbraní. Vitamín D je pilierom zdravých kostí, svalov, ale aj plnohodnotne fungujúceho hormonálneho systému. Jeho nedostatok v tele je spájaný so zvýšeným rizikom rakoviny aj demencie.

Čítajte viac: Zdrvujúca správa od expertov: Milióny ľudí po celom svete vyhadzujú peniaze do luftu?!

Vitamín D nesie prezývku „slnečný vitamín“, pretože jeho tvorbu v organizme najvýraznejšie podporuje slnečné žiarenie. Telo si ho nedokáže vytvoriť samo; vzniká až v koži syntézou UVB lúčov s ďalšími zlúčeninami. Zo zdravotného hľadiska je jeho najvýznamnejšou formou vitamín D3, cholekalciferol, ktorý sa v tele tvorí premenou zo slnečného žiarenia.

Približne 80 až 90 percent vitamínu D čerpá organizmus zo slnka (asi 20 mikrogramov denne). Keď ho prijme nadbytok, organizmus si nevyužitý vitamín D uloží na horšie časy do pečene alebo tukového tkaniva. Z potravy prijímame len okolo 20 percent vitamínu D, ktorý sa nachádza najmä v tučných rybách (napr. losos), pečeni, vajciach či hubách, uvádza nemecký magazín Focus.de.

Potraviny s obsahom vitamínu D. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Potraviny s obsahom vitamínu D. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Deficit slnečného vitamínu sa prejavuje v podobe zvýšenej únavy, depresívnych stavov, aj tiež častejším výskytom infekcií, zvýšeným rizikom osteoporózy, sklerózy, cukrovky a v krajom prípade krivicou. Užívanie výživových doplnkov však nemusí byť tou najlepšou cestou, ako deficit vitamínu D vyrovnať.

Výživové doplnky sklamali na plnej čiare

Nemecký Őkotest testoval 21 bežných preparátov s vitamínom D na trhu (16 výživových doplnkov a 5 voľnopredajných liečiv). Len šesť z výživových doplnkov obstálo (iba) s uspokojivým hodnotením a desať produktov úplne pohorelo. Podľa odborníkov je alarmujúce, že až osem z výživových doplnkov malo nadmerný obsah vitamínu D. Štyri z doplnkov denný limit prekročili o 5 mikrogramov, no zvyšné dokonca o polovicu (42,5 mikrogramov)!

Predávkovanie vitamínom D môže spôsobiť nevoľnosť, zvyšovať hladinu vápnika v krvi či viesť k poškodeniu obličiek. Paradoxne, môže tiež zvyšovať náchylnosť k zlomeninám. Užívať vitamín D sa odporúča najmä seniorom, ktorým v tele môže chýbať. Zdravý dospelý človek by však rapídnym nedostatkom tohto vitamínu trpieť nemal. Stačí, ak bude jeho pokožka pravidelne vystavená 10-20 minút slnečnému žiareniu.

Viac o téme: Vitamín DSlnečný vitamín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9