Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vitamíny a minerály, ktoré dokážu oddialiť starnutie: Tieto dva by v tele nemali chýbať!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Vitamíny a minerály sú nosnými piliermi nášho zdravia. A nielen to! Niektoré z nich majú dokonca zázračnú schopnosť predlžovať ľudský život a chrániť srdce. Viete, ktoré by v tele nemali chýbať?

V odbornom periodiku Proceedings of the National Academy of Sciences vyšiel analytický článok, ktoré porovnáva výsledky viacerých štúdií. Jeho autorom je doktor Bruce Ames z kalifornskej nemocnice Children´s Hospital Oakland Research Institute (CHORI) v Oaklande.

Čítajte viac: Zdrvujúca správa od expertov: Milióny ľudí po celom svete vyhadzujú peniaze do luftu?!

Doktor Ames identifikoval súbor živín, ktoré nazval „vitamínmi dlhovekosti“. Ako vedec prízvukuje, organizmus potrebuje na svoje správne fungovanie rôzne živiny, určité z nich však dokážu telo a jeho bunky chrániť pred poškodením. Zároveň upozorňuje, že ak telu chýbajú dôležité živiny, prestáva produkovať „proteíny dlhovekosti“ a funguje len na báze „proteínov prežitia“.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Vedec hovorí, že dlhovekosť podporuje až 30 nutrientov, medzi ktorými nájdeme napríklad omega-3 mastné kyseliny, vitamín K, vitamín D a z minerálov horčík a selén. Tieto živiny zabraňujú poškodeniu buniek v dôsledku oxidačného stresu, opravujú DNA a priaznivo ovplyvňujú kardiovaskulárne zdravie.

Čítajte viac: Známy vitamín má aj temnú stránku: Účinok, ktorý už po pár dňoch pocítite až v kostiach!

Doktor Ames je presvedčený, že ak by človek 30 dôležitých živín užíval v primeraných dávkach, mohol by urobiť krok smerom k zdravšiemu starnutiu a takisto by predĺžil roky svojho života.

Najhorší je nedostatok vitamínu K a selénu

K 30 vitamínom a minerálom vedec pridal ešte 11 zlúčenín, ktoré do tejto kategórie nespadajú. Ide o taurín, ergotioneín, pyrolochinolín chinón, queuín, luteín, zeaxantín, lykopén, alfa-karotén, beta-karotén, beta-kryptoxantín a astaxantín.

Z predchádzajúcich štúdií doktora Amesa vyplýva, že najvyššie riziko zdravotných problémov, najmä kardiovaskulárnych, majú ľudia s chronickým nedostatok vitamínu K a selénu, uvádza Medicalnewstoday.com.

Ako doktor Ames dodáva, ľudia by mali myslieť na výhody diétneho stravovania a vzdať sa nielen alkoholu, ale aj sladených nápojov a potravín obsahujúcich prázdne sacharidy. Samozrejmosťou by mala byť pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny.

 

 

 

Viac o téme: VitamínyDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9