Zdrvujúca správa od expertov: Milióny ľudí po celom svete vyhadzujú peniaze do luftu?!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-30 05:55:00

Vitamíny a minerály v tabletách sú jednoduchou voľbou pre mnohých ľudí. Veria, že výživové doplnky dokážu nahradiť príjem dôležitých živín z potravy. Vedci však prichádzajú s alarmujúcim zistením.

 

Najnovšia štúdia nemocnice St. Michael's Hospital a Torontskej univerzity prišla s prekvapujúcim záverom – najbežnejšie výživové doplnky (vitamíny alebo minerály v tabletkách), nemajú podporný zdravotný efekt. Našťastie, nemôžu ani vážne uškodiť. Ich účinok je podľa vedcov zanedbateľný. Podrobnosti o výskume zverejnil magazín Journal of the American College of Cardiology.

Čítajte viac: Krutá pravda o brusniciach, ktorá vás položí: Skoncujte so zaužívaným tvrdením!

Niekoľko štúdií vykonaných od októbra 2012 do októbra 2017 nepreukázalo žiadnu zdravotnú výhodu konzumácie bežných výživových doplnkov, ako vitamínu D, C či vápnika. Vedci nenašli dôkaz, že by dokázali byť spoľahlivou prevenciou kardiovaskulárnych chorôb či rizika predčasného úmrtia.

Radšej zeleninu...

„Prekvapilo nás, že sme našli tak málo pozitívnych účinkov najbežnejšie konzumovaných výživových doplnkov,“ uviedol pre médiá doktor David Jenkins, vedúci autor štúdie. Ak niekto užíva napríklad multivitamínové doplnky, nemal by mať od nich veľké očakávania, prízvukoval Jenkins.

Zo štúdie vyplýva, že kyselina listová a vitamíny B v spojení s kyselinou listovou môžu znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení a mozgovej príhody. Užívanie antioxidantov a niacínu (vitamín B3) však nemalo zdravotný efekt.

Vedci upozorňujú, že ľudia by mali brať do úvahy riziko, že výživové doplnky budú neúčinné. Namiesto ich užívania by sa radšej mali zamerať na konzumáciu potravín s bohatým obsahom vitamínov a minerálov (ovocie, zelenina, orechy a podobne).

Fotogaléria


Tagy:
výživové doplnky užívanie vitamínov a minerálov

2018-05-30 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia