Spotreba rýb je na Slovensku celoročne nedostatočná, upozorňuje doktorka Alžbeta Béderová, odborníčka na zdravú výživu z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).
„V porovnaní s prímorskými štátmi, resp. štátmi s vysokou nutričnou úrovňou výživy jeme ryby 15-20-krát menej. Odporúčaná dávka v kilogramoch na osobu za rok je u nás 6 až 10 kilogramov,“ ozrejmuje doktorka Alžbeta Béderová a dodáva, že aj na našom trhu je v prípade rýb z čoho vyberať. Zo sladkovodných sú najznámejšie kapor, lieň, ostriež, pstruh, šťuka, zubáč, úhor. Z morských špecialít makrela, losos, treska, sleď, tuniak, žralok, sardinky a šproty.
Čítajte viac: Pozrite sa, čo našli v telách oceánskych rýb: Nové parazity, ktoré sú postrachom konzumentov
Ako ďalej pokračuje odborníčka, rybie mäso je ľahko stráviteľné v porovnaní s inými druhmi mäsa, a pritom má vysokú biologickú hodnotu. Je zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré obsahujú viaceré nevyhnutné aminokyseliny, napr. lyzín, metionín či histidín. „Ryby majú nízky obsah tuku, u jednotlivých druhov sladkovodných rýb kolíše od 1 do 6 gramov a u morských rýb od 6 do 13 gramov na kilogram. Tuk z rýb je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú vo vývoji aterosklerotického procesu ochranný efekt. Preto sa tohto tuku nemusíme obávať,“ vyzdvihuje lekárka.
Bohatý zdroj vitamín a minerálov
Ryby sú bohatým zdrojom vitamínov A a D, najmä vitamín D sa prednostne nachádza v morských rybách a vitamín A obsahujú aj sladkovodné ryby, pričom najviac úhor, kapor a pstruh, dopĺňa odborníčka. „Ryby sú aj významným zdrojom minerálnych látok. Ich obsah závisí od obdobia výlovu, veku rýb a podmienok ich života. V morských rybách sa nachádza vyšší obsah minerálov ako v sladkovodných. Najviac je v nich zastúpený draslík, sodík a výnimočné postavenie má vápnik, ktorý sa v rybách nachádza 7 až 10-krát viac ako v mäse jatočných zvierat. Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú konzervované ryby, pretože sa väčšinou konzervujú celé, teda mäso aj kosti. Ďalej obsahujú ryby fosfor, horčík, ktorý je potrebný pre nervovú a svalovú činnosť, železo, zinok a meď. Morské ryby sú dôležitým zdrojom jódu,“ spresňuje.
Polynenasýtené mastné kyseliny z rady omega 3 – EPA a DHA sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Preto by sme ryby mali konzumovať najmenej dvakrát týždenne, najmä deti a rizikové skupiny populácie vo zvýšenej miere ohrozené týmto civilizačným ochorením. „Podľa výskumov bola úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia o 50 percent nižšia u ľudí, ktorí pravidelne jedli ryby (priemerne 30 gramov denne) oproti ľuďom, ktorí ryby nejedli vôbec,“ dopĺňa špecialistka.