Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ryby aspoň dvakrát týždenne, radí lekárka: Sladkovodné druhy s najvyšším obsahom vitamínu A

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Spotreba rýb je na Slovensku celoročne nedostatočná, upozorňuje doktorka Alžbeta Béderová, odborníčka na zdravú výživu z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).

 

„V porovnaní s prímorskými štátmi, resp. štátmi s vysokou nutričnou úrovňou výživy jeme ryby 15-20-krát menej. Odporúčaná dávka v kilogramoch na osobu za rok je u nás 6 až 10 kilogramov,“ ozrejmuje doktorka Alžbeta Béderová a dodáva, že aj na našom trhu je v prípade rýb z čoho vyberať. Zo sladkovodných sú najznámejšie kapor, lieň, ostriež, pstruh, šťuka, zubáč, úhor. Z morských špecialít makrela, losos, treska, sleď, tuniak, žralok, sardinky a šproty.

Čítajte viac: Pozrite sa, čo našli v telách oceánskych rýb: Nové parazity, ktoré sú postrachom konzumentov

Ako ďalej pokračuje odborníčka, rybie mäso je ľahko stráviteľné v porovnaní s inými druhmi mäsa, a pritom má vysokú biologickú hodnotu. Je zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré obsahujú viaceré nevyhnutné aminokyseliny, napr. lyzín, metionín či histidín. „Ryby majú nízky obsah tuku, u jednotlivých druhov sladkovodných rýb kolíše od 1 do 6 gramov a u morských rýb od 6 do 13 gramov na kilogram. Tuk z rýb je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú vo vývoji aterosklerotického procesu ochranný efekt. Preto sa tohto tuku nemusíme obávať,“ vyzdvihuje lekárka.

Bohatý zdroj vitamín a minerálov

Ryby sú bohatým zdrojom vitamínov A a D, najmä vitamín D sa prednostne nachádza v morských rybách a vitamín A obsahujú aj sladkovodné ryby, pričom najviac úhor, kapor a pstruh, dopĺňa odborníčka. Ryby sú aj významným zdrojom minerálnych látok. Ich obsah závisí od obdobia výlovu, veku rýb a podmienok ich života. V morských rybách sa nachádza vyšší obsah minerálov ako v sladkovodných. Najviac je v nich zastúpený draslík, sodík a výnimočné postavenie má vápnik, ktorý sa v rybách nachádza 7 až 10-krát viac ako v mäse jatočných zvierat. Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú konzervované ryby, pretože sa väčšinou konzervujú celé, teda mäso aj kosti. Ďalej obsahujú ryby fosfor, horčík, ktorý je potrebný pre nervovú a svalovú činnosť, železo, zinok a meď. Morské ryby sú dôležitým zdrojom jódu,“ spresňuje.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Polynenasýtené mastné kyseliny z rady omega 3 – EPA a DHA sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Preto by sme ryby mali konzumovať najmenej dvakrát týždenne, najmä deti a rizikové skupiny populácie vo zvýšenej miere ohrozené týmto civilizačným ochorením. „Podľa výskumov bola úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia o 50 percent nižšia u ľudí, ktorí pravidelne jedli ryby (priemerne 30 gramov denne) oproti ľuďom, ktorí ryby nejedli vôbec,“ dopĺňa špecialistka.

Viac o téme: RybyAlžbeta Béderová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9