Vitamín D ako jed? Najnovšie zistenia otrasú chválami o jeho skvelých účinkoch

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-01 05:55:00

O vitamíne D sa hovorí, že je pre zdravé fungovanie organizmu nepostrádateľný. A to najmä v zime, keď sme slnečnému žiareniu vystavení pomenej. Vtedy by sme mali konzumovať viac mastných rýb, ale mnohí ľudia volia jednoduchšiu alternatívu – užívajú ho vo forme doplnkov stravy. Podľa posledných výskumov to môže byť tá najhoršia voľba.

 

Vitamín D je kľúčový pre zdravé kosti a silnú imunitu. Aspoň to sme o ňom počúvali doteraz. Z článku zverejneného na stránke Theconversation.com však vyplýva, že superlatívmi opradený vitamín môže mať aj nedostatky - a to hlavne vtedy, ak ho prijímame vo forme vitamínových doplnkov.

Čítajte viac: Rybí olej – elixír zdravia z morských hlbín: V strave Slovákov žalostne chýba

Už dávnejšie vedecké štúdie naznačili, že užívanie výživových doplnkov môže škodiť zdraviu. Napríklad prijímanie selénu a vitamínu E nad rámec stravy je spájané so zvýšeným rizikom rakoviny prostaty u mužov. Navyše, niektoré výskumy naznačujú, že užívanie vitamínov a minerálov nemá taký preventívny efekt, aký tieto doplnky sľubujú – nedokážu zabrániť rakovine ani ochoreniam srdca.

Paradox nadmerného príjmu vitamínu D

Vitamín D je z pohľadu vedy najzaujímavejší. Už v 80. rokoch spájali lekári jeho nedostatok v organizme s viac ako 137 chorobami. Teraz sa však ukazuje, že sa odborníci mohli aj mýliť. Vo vedeckých kruhoch sa začala šíriť hypotéza, že vyššia hladina vitamínu D môže u niektorých osôb zvyšovať riziko ochorení. V najlepšom prípade je efekt užívania vitamínu D v umelej podobe bez zdravotnej odozvy, teda bez účinku, ako dokázali viaceré posledné štúdie. Výskumníci dokonca predpokladajú, pravidelné užívanie vitamínu D môže byť nebezpečné. Austrálski vedci zistili, že ľudia, ktorí užívali vysoké dávky vitamínu D alebo tí, u ktorých pokusne príjem vitamínu D zvýšili, boli náchylnejší k zlomeninám. Prečo je to tak?

Kľúč k vysvetleniu možno hľadať v skutočnosti, že hladina vitamínu D je v tele niektorých ľudí prirodzene vysoká bez toho, aby konzumovali výživové doplnky. Pravdepodobne preto, lebo konzumujú veľa rýb alebo sú častejšie vystavení slnečnému žiareniu. Priemerné hladiny tohto vitamínu však ovplyvňujú aj gény, čo znamená, že každý jeden organizmus je individuálne nastavený na potrebu a spotrebu zdraviu prospešných látok. Aj preto môže byť snaha o umelé zvyšovanie hladiny určitých látok v tele kontraproduktívna.

Fotogaléria


Tagy:
výživové doplnky vitamín D slnečný vitamín

2017-12-01 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia