Tajomstvo obľúbeného plesňového syra: Zdravý či nezdravý? Benefit, ktorý vás presvedčí!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-19 06:00:00

Niva, rokfort či bergader. To sú názvy zrejúcich syrov prešpikovaných modrou plesňou. Síce chutia výborne, ale často vzbudzujú zdravotné a výživové pochybnosti. Sú aj tieto druhy syra zdravé? Aké benefity má ich konzumácia? Odpoveď sa dozviete v článku.

Keď sa povie „plesnivý“, väčšina ľudí ohŕňa nos. Pleseň zaváňa niečím starým, pokazeným a škodlivým – s výnimkou plesňových syrov, ktoré sú považované za delikatesu! Je pravda, že aflatoxíny a mykotoxíny môžu pôsobiť karcinogénne alebo narúšať respiračný systém, ale tie sa v obľúbených plesňových syroch nenachádzajú. Mliekari používajú špeciálne vyšľachtené druhy plesní, ktoré na organizmus nepôsobia toxicky.

Čítajte viac: Mýtus o plnotučných mliečnych výrobkoch: Spotrebitelia boli desaťročia na omyle

Ako uvádza portál Telegraph.co.uk, konzumácia rokfortu pomáha chrániť pred kardiovaskulárnymi chorobami. A to aj napriek tomu, že obsahuje vysoký podiel soli a tuku. Podľa vedcov má tento druh syra protizápalové vlastnosti a podporuje pravdivosť známeho „francúzskeho paradoxu“, teda zdravotnú zvláštnosť Francúzov, ktorí napriek tomu, že ich strava obsahuje veľa nasýtených tukov, ostávajú štíhli, zdraví a dožívajú sa relatívne vysokého veku.

Čítajte viac: Veľký TEST kvality dovážaných syrov: Klamanie spotrebiteľa, na tieto finty si dajte pozor!

Podľa portálu Livestrong.com nájdeme v modrom syre aj dávku vitamínov a minerálov, napríklad vitamín A, D, B12; z minerálov sodík, horčík, zinok a vápnik nevyhnutný pre zdravý vývoj a stav kostí. Obľúbený druh plesňového syra je tiež výborným zdrojom bielkovín, bez ktorých sa silný organizmus nezaobíde.

Fotogaléria


Tagy:
plesňový syr modrý plesnivý syr

2018-10-19 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia