Zistite, či vám v zime hrozí zvýšené riziko: Farba očí odhaľuje duševnú výhodu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-22 10:00:00

Ste unavení, podráždení, práca vám nejde od ruky a necítite sa byť vo svojej koži? S príznakmi sezónnej depresie bojujú v zimnom období mnohí ľudia. Ako sa však zdá, niektorí majú výhodu, vďaka ktorej by mohli byť pred depresívnymi náladami lepšie chránení.

Častejšie smutní v zimnom období by podľa výskumu zverejnenom v odbornom magazíne Open Access Journal of Behavioural Science & Psychology (OAJBSP) mohli byť ľudia s tmavšou pigmentáciou očnej dúhovky a svetlé, resp. modré oči, by svojich nositeľov mohli chrániť pred výskytom sezónnych depresívnych nálad.

Čítajte viac: Prezradia ju nevysvetliteľné príznaky: Takto spoznáte, že trpíte larvovanou depresiou!

Hypotéza o evolučne podmienenej modrej farbe očí hovorí, že svetlá dúhovka umožňuje, aby sa ku gangliovým bunkám sietnice dostalo viac svetla v období, keď sú dni krátke. Množstvo svetla totiž ovplyvňuje tvorbu melatonínu, hormónu, ktorý reguluje biorytmus, resp. fázy bdenia a spánku. Svetlookým postačí kratší pobyt vonku na to, aby sa ich oči nasýtili svetla.

Keď v roku 2002 výskumníci robili prieskum medzi študentmi vo Walese a na Cypre, zistili, že tí s tmavšími očami uvádzali depresívne nálady spojené so sezónnou afektívnou poruchou oveľa častejšie.

Svetlá dúhovka ako výhoda

Podľa biopsychológa Lanca Workmana sú na svetlo citlivejšie oči so svetlou pigmentáciou, teda modré alebo sivé. Ich fotosenzorické bunky v zime nepotrebujú prijať toľko svetla ako napríklad hnedé oči, svetlo sa k bunkám sietnice dostane rýchlejšie. Práve tento faktor by ľudí so svetlejšími očami mohol chrániť pred rozvojom sezónnej afektívnej poruchy, myslí si vedec.

Ako však dopĺňa výskumník, svetlá farba očí ešte nezaručuje, že sa nás depresívna nálada nezmocní. K výskytu depresívnych pocitov totiž prispieva aj pobyt v interiéri, resp. nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu a prirodzenom svetle. Okrem prirodzeného svetla ovplyvňuje náladu aj vitamín D, ktorý telo primárne získava zo slnečného žiarenia.

Fotogaléria


Tagy:
depresia farba očí svetlé oči depresívna nálada

2019-01-22 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia