Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NOVINKY v boji proti HPV vírusu na Slovensku: Bezplatné OČKOVANIE od 1. decembra!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ministerstvo zdravotníctva len pred pár dňami avizovalo rozšírenie dostupnosti plne hradeného očkovania proti vírusu HPV z verejného zdravotného poistenia pre 13 a 14-ročné deti na Slovensku.

Krok ministerstva vítajú odborníci, aj pacientske organizácie, no zároveň upozorňujú, že ďalším dôležitým krokom je motivovať rodičov, aby túto možnosť využili a dali proti HPV vírusu svoje deti zaočkovať. Pomôcť by mali nové vzdelávacie aktivity z dielne neziskových organizácií pod záštitou Ministerstva zdravotníctva SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. 

Dostupnejšie očkovanie proti HPV na Slovensku

Ľudský papilomavírus (HPV) sa týka dievčat, aj chlapcov. Môže spôsobiť viaceré onkologické ochorenia, ako je rakovina krčka maternice, či konečníka. Odborníci dlhodobo informujú, že najúčinnejšou prevenciou proti týmto ochoreniam je dostupné očkovanie proti HPV.

Opakovane informujeme rodičov, že najvhodnejším časom na zaočkovanie dievčat a chlapcov je obdobie medzi ich 9. až 15. rokom života. Skvelou správou preto je, že od 1. decembra bude toto očkovanie na Slovensku bezplatné a tým pádom aj dostupnejšie pre všetky deti vo veku 12 až 14 rokov,“ vysvetľuje MUDr. Elena Prokopová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre pediatriu.

NOVINKY v boji proti HPV
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Rozhodnutie ministerstva rozširuje skupinu detí, ktoré môžu byť očkované proti vírusu HPV s plnou úhradou zdravotnej poisťovne vo veku od 12 do dosiahnutia 15. roku života. Očkovanie proti HPV je v skutočnosti očkovaním proti rakovine, najmä rakovine krčka maternice a je to významný krok, ktorým dobiehame vyspelý svet. V krajinách, ktoré plošne zaviedli očkovanie proti HPV vírusu u dievčat a chlapcov, ktorí vírus HPV často prenášajú, sa podarilo dosiahnuť výrazné zníženie výskytu niekoľkých typov rakoviny súvisiacich s HPV. Je to veľmi dôležitá správa pre rodičov a mladých ľudí, pretože zaočkovaním sa vyhnú rakovine spojenej s vírusom HPV, na ktorú na Slovensku každoročne umrie približne 200 žien,“ objasňuje nové opatrenia rezortu Peter Polák, generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky Ministerstva zdravotníctva SR.

Najnovší krok Ministerstva zdravotníctva v boji proti rakovine spôsobenej HPV vírusom na Slovensku vítajú odborníci, aj pacientske organizácie.

Ďalšou výzvou je však teraz presvedčiť rodičov, aby túto možnosť využili a deti dali zaočkovať. Teší ma, keď vidím, ako sa celý sektor spája v podpore tejto témy,“ dopĺňa hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre pediatriu.

Kľúčová je osveta

Vzdelávacie a osvetové aktivity sú dôležitými nástrojmi na informovanie, ale aj ubezpečenie rodičov a detí o výhodách HPV očkovania.

NOVINKY v boji proti HPV
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aktuálne realizujeme preventívnu osvetovú kampaň, kde vysvetľujeme prostredníctvom odborníkov, ambasádoriek a ambasádorov i rodičov 12 až 14-ročných detí, trénerov a mladých športovcov význam očkovania proti HPV – nielen cez média ale aj na zážitkovom osvetovom turné po mestách a školách Slovenska. Vítame rozšírenie vekovej kohorty mládeže a naším cieľom je presadiť úhradu očkovania pre ďalšiu, pomerne malú, ale veľmi ohrozenú kohortu pacientiek s konizáciou krčka maternice. Vakcína proti HPV má zmysel nielen u 12 až 14-ročných dievčat, ale aj u chlapcov a dospelých žien po prekonaní HPV. To sú hlavné posolstvá aktuálnej kampane. Vnímame aj dôležitosť prepájania a spolupráce partnerov z rôznych odvetví. Spolu dokážeme ochrániť viac životov pred onkologickými ochoreniami spôsobenými HPV,“ dodáva Jana Pifflová Španková, prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE.

Nový projekt proti HPV vírusu na stredných školách

Okrem dlhodobej podpory preventívnych aktivít pacientskych organizácií je novinkou online edukačný program pre stredné školy, za ktorým stojí občianske združenie ÁNO PREVENCIA.

„Cieľom projektu je zvyšovať zdravotnú gramotnosť mladých ľudí, najmä v oblasti onkologickej prevencie. Jednou z kľúčových tém bude práve prevencia rôznych foriem rakoviny, ktoré môže spôsobiť vírus HPV,“ vysvetľuje zámery projektu Monika Kuzmiaková, výkonná riaditeľka OZ ÁNO PREVENCIA.

Na oslovenie a zaujatie tínedžerov sa rozhodli použiť jazyk blízky generácii Z, ako aj online formy vzdelávania, animované videá či krátke videá s odborníkmi. V aplikácii Edupage si študenti navyše nájdu kvíz, v ktorom si preveria vedomosti o prevencii HPV. Okrem tínedžerov má byť projekt zameraný aj na rodičov. Jeho oficiálne spustenie je plánované na 15. októbra, záštitu mu udelilo Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaHPV vírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9