Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ZMENY u lekára, ktoré platia od DNES: Jedna z nich UŠETRÍ čas a ODSTRÁNI byrokraciu!

(Zdroj: gettyimages.com)

Od 1. júna budú môcť lekári vystaviť elektronickú práceneschopnosť (ePN), vďaka čomu pacienti vybavia všetky administratívne záležitosti elektronicky.

Komunikácia medzi lekármi, Sociálnou poisťovňou, poistencom a zamestnávateľom bude online a po návšteve lekára tak občan nebude mať žiadne povinnosti voči zamestnávateľovi ani Sociálnej poisťovni.

"Elektronická PN je významnou službou štátu, prvou svojho rozsahu, pri ktorej povinné kroky nemusí vykonávať občan, ale celý proces zaňho vykonajú úrady," priblížil generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko.

Čítajte tiež: Tento bylinný DOPLNOK je vraj rakovinový ako CIGARETOVÝ dym: O čo presne ide?

Ide o jej spoločný projekt s Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI), ktorý má byť náhradou päťdielneho papierového tlačiva dočasnej PN od návštevy lekára po vyplatenie príjmu a sociálnych dávok.

Ak lekár využíva ePN, odošle informáciu o práceneschopnosti elektronicky do NCZI, odkiaľ sa potrebné údaje dostanú do Sociálnej poisťovne. Tá ich sprístupní občanovi aj zamestnávateľovi. Zároveň už občan nebude v poisťovni podávať osobitú žiadosť o nemocenské. Samotné vystavenie ePN lekárom bude automaticky považované za žiadosť o dávku a poisťovňa nárok na dávku posúdi a vybaví.

"Najväčšou výhodou ePN je úspora času. Predstavme si, že vďaka ePN 160.000 ľudí na Slovensku ušetrí jeden pracovný deň, ktorý môže venovať rodine, vzdelávaniu namiesto vybavovania PN," skonštatoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Poistenec si zároveň bude môcť skontrolovať svoju ePN sám online. Poistenci, ktorí majú aktivovaný prístup do Elektronického účtu poistenca (EÚP) v e-službách poisťovne, budú mať k dispozícii aj informácie o stave vybavenia ich dávky, budú tiež môcť dopĺňať alebo meniť nejaké informácie. Ide napríklad o zmenu pobytu počas práceneschopnosti či zmenu bankového účtu, na ktorý sa má výplata poslať.

Zmenu priniesla novela zákona o sociálnom poistení, pričom ide o ďalšiu službu v rámci elektronického zdravotníctva a digitalizácie služieb. Počas prechodného obdobia bude v platnosti duálny systém potvrdzovania PN, bude tak súčasne platiť papierová a elektronická forma. Všeobecný lekár bude môcť vystavovať papierové potvrdenia o PN do 31. mája 2023. Od roku 2024 sa do systému zapoja aj lekári špecialisti.

Zaujme vás: Čo robiť, aby JAHODY vydržali čerstvé celé DNI? Žiadny sen, takto to DOSIAHNETE!

Výmenné lístky k špecialistom budú opäť potrebné

Výmenné lístky k špecialistom budú od stredy 1. júna opäť potrebné. Okrem ZP Dôvera ich budú vyžadovať aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Union ZP.

Poisťovne ich potrebu prehodnotili pre zlepšenie epidemiologickej situácie, pre poistencov ZP Dôvera sú potrebné od 1. mája, VšZP a Union ZP ich opätovne zavedú k 1. júnu.

Rozhodnutie vrátiť sa k výmenným lístkom je podľa manažérky oddelenia komunikácie VšZP Evy Peterovej v záujme pacientov.

"Pre poistencov je najlepšie, ak svoj zdravotný stav konzultujú v prvom rade so svojim všeobecným lekárom, ktorý vie najlepšie zhodnotiť, či je vyšetrenie u špecialistu naozaj potrebné," dodala.

Viac o téme: PacientLekárEPN
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9