Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Keď s PANKREASOM nie je niečo v poriadku: Pohľad do TOALETY prezradí PROBLÉM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina pankreasu zvyčajne nespôsobuje príznaky v počiatočných štádiách, hoci to nie je úplne vylúčené. V neskorších štádiách sa môže ukázať jeden symptóm počas toho, ako sedíte na záchode.

„Rakovina pankreasu začína v jeho tkanivách – orgáne v bruchu, ktorý leží za spodnou časťou žalúdka. Uvoľňuje enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu a produkuje hormóny, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi,“ uvádza klinika Mayo.

Prejavy choroby

Symptómy môžu zahŕňať bolesť brucha, ktorá sa šíri do chrbta, stratu chuti do jedla, úbytok hmotnosti, či zožltnutie pokožky a očných bielkov. Niektoré znaky sa môžu objaviť, keď idete na toaletu. Patrí medzi ne svetlá stolica alebo tmavý moč, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: Tri POCITY naznačujúce NÁDOR, ktorý tlačí na žalúdok: Varujú na nebezpečné ochorenie!

Ďalšími bežnými príznakmi sú: 

  • Svrbivá pokožka
  • Cukrovka, ktorý je ťažké identifikovať
  • Krvné zrazeniny
  • Únava

Keď s PANKREASOM nie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Endokrinné nádory nie sú bežné. Hovorí sa im aj neuroendokrinné nádory. Väčšina z nich neprodukuje hormóny, čiže nespôsobujú špecifické symptómy. Príznaky sú odlišné v závislosti od hormónu, ktorý nádor produkuje,“ zmieňuje Cancer Research UK. 

Kedy treba ísť za lekárom? 

Žiaľ, rakovina pankreasu je zriedkakedy zistená v počiatočných štádiách, keď je najlepšie liečiteľná. Často totiž spôsobuje príznaky až po rozšírení do iných orgánov a vtedy je už zvyčajne neskoro. Pancreatic Cancer UK tvrdí, že v prípade nevysvetliteľných príznakov, ktoré trvajú štyri týždne alebo dlhšie, sa už treba obrátiť na svojho lekára. 

Riziko vzniku rakoviny pankreasu môžu zvýšiť niektoré faktory životného štýlu. Nadváha, fajčenie, alkohol a červené a spracované mäso stoja za vznikom ochorenia obzvlášť vtedy, ak im holdujete dlhodobo. 

Viac o téme: RakovinaMočPankreas
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9