Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tri POCITY naznačujúce NÁDOR, ktorý tlačí na žalúdok: Varujú na nebezpečné ochorenie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina pankreasu je zvyčajne diagnostikovaná v neskorších štádiách, keď sa príznaky ochorenia stanú viditeľnými. Ako to však zistiť v predstihu?

 

Podľa odborníkov z John Hopkins Medicine je miera prežitia rakoviny pankreasu oveľa nižšia ako u iných typov ochorenia. Rakovinové bunky, ktoré sa replikujú v kanáloch pankreasu – čo predstavuje viac ako 90 percent prípadov – predstavujú špecifické symptómy ochorenia. Gastrointestinálne problémy môžu byť napríklad spôsobené „nádorom, ktorý tlačí na žalúdok“, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: 13 najčastejších dôvodov BOLESTÍ na hrudníku: Žiadne problémy so SRDCOM, nenápadní vinníci!

Jeden pocit, ktorý to môže spôsobiť, je pocit nevoľnosti, pričom u niektorých ľudí môže byť taký silný, že zvracajú. Ďalším, ktorý by sa mohol vyskytnúť, je pocit zlého trávenia. Národná zdravotná slučba (NHS) opísala poruchy trávenia ako pocit plnosti, nafúknutia, nevoľnosti spolu s pocitom pálenia na hrudníku, inak známym ako pálenie záhy. Pálenie záhy sa zvyčajne objavuje po jedle a tekutina horkej chuti (zo žalúdka) môže stúpať do úst.

Poruchy trávenia zvyčajne nie sú známkou ničoho vážneho, ale ak trpíte týmto stavom pomerne často, upozornite na to svojho praktického lekára. Johns Hopkins Medicine dodal, že strata chuti do jedla môže byť tiež varovným signálom rakoviny pankreasu.

Pocity varujúce pred rakovinou pankreasu:

  • Strata chuti do jedla
  • Poruchy trávenia
  • Nevoľnosť
  • Rakovina pankreasu môže tiež viesť k opuchu brucha a únave

"Extrémna únava môže byť príznakom rakoviny pankreasu, ale je tiež bežným príznakom iných stavov," poznamenali odborníci. "Tak či onak, nevysvetliteľná únava by sa nemala ignorovať."

Tri POCITY naznačujúce NÁDOR,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Varovným signálom rastúceho rakovinového nádoru môže byť aj nevysvetliteľná strata hmotnosti.

Aká je pravdepodobnosť, že ide o rakovinu?

Taktiež existujú určité faktory, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny pankreasu. Podľa informatívnej charitatívnej organizácie Pancreatic Cancer UK sú dôkazy o určitých faktoroch, ktoré môže zvýšiť riziko ochorenia:

  • Vyšší vek
  • Fajčenie
  • Obezita
  • Pankreatitída
  • Diabetes
  • Rodinná anamnéza rakoviny pankreasu

Zatiaľ čo niektoré rizikové faktory sú nemodifikovateľné, ako je vyšší vek a rodinná anamnéza ochorenia, iné možno znížiť. Napríklad udržanie alebo dosiahnutie zdravej hmotnosti je jedným zo spôsobov, ako znížiť riziko rakoviny. Okrem toho by nefajčenie bolo ďalším kľúčovým spôsobom, ako minimalizovať pravdepodobnosť ochorenia.

Dôkazy tiež ukázali, že alkohol, červené a spracované mäso a dokonca aj určité krvné skupiny môžu zvýšiť riziko choroby.

Charita upresnila: „Existujú určité dôkazy, že ľudia s krvnými skupinami A, AB a B môžu mať vyššie riziko vzniku rakoviny pankreasu. Ale ľudia s krvnou skupinou O taktiež majú riziko, hoci menšie. Nevieme, prečo to tak je a prečo krvná skupina má na to vplyv, ale môže to súvisieť s génmi."

Viac o téme: ZdravieRakovinaPrevenciaPríznakyPankreas
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9