13 najčastejších dôvodov BOLESTÍ na hrudníku: Žiadne problémy so SRDCOM, nenápadní vinníci!

Zdroj: gettyimages.com
2022-02-16 16:00:00

Bolesti na hrudníku nás v prvom momente obvykle vystrašia, no VÄČŠINA z nich nie je znakom ničoho vážneho. Ak však pretrvávajú, mali by ste vždy vyhľadať lekársku pomoc. Doktor Karan Rajan opisuje 13 najčastejších dôvodov, ktoré majú bolesti na hrudníku na svedomí.

 

Bolesť môže mať rôznu intenzitu a aj miesto, kde presne sa vyskytuje, je rôzne. Najčastejšou bežnou príčinou je pálenie záhy. Zvyčajne začína krátko po jedle a pravdepodobne okrem bolesti na hrudníku sa vtedy cítite aj nafúknutí a plní, píše sa na thesun.co.uk. Druhou príčinou býva zápal pohrudnice.

„Zápal tkaniva medzi rebrami a pľúcami, pohrudnice, je zvyčajne spôsobený vírusovou alebo bakteriálnou infekciou,“ opísal odborník.

Čítajte tiež: Neuveriteľné, čo táto POTRAVINA robí s CUKROM v krvi: K ZMENÁM dochádza už po 30 MINÚTACH!

Treťou príčinou je tzv. syndróm prekordiálneho úlovku. Ide o stav bolesti na hrudníku, pri ktorom pociťujete ostré pichanie. Na rozdiel od infarktu sa pri ňom bolesť nerozširuje do iných častí tela. Najčastejšie sa objavuje u tínedžerov.

Príčinu skutočne nepoznáme, ale zahŕňa podráždenie medzirebrových nervov, ktoré prechádzajú hrudnou stenou," priblížil lekár.

Rajan pripomína, že existuje veľa ďalších príčin bolesti na hrudníku, ktoré nesúvisia so srdcovými ochoreniami, ako je napríklad reflux kyseliny či žlčové kamene. Dokonca vo väčšine prípadov ich nemajú na svedomí problémy so srdcom, ako si veľa ľudí myslí.

13 dôvodov bolestí na hrudníku

1. Pálenie záhy

2. Zápal pohrudnice (pleuritída)

3. Syndróm prekordiálneho úlovku

4. Kostochondritída - zápal chrupaviek, ktoré pripájajú rebrá ku hrudnej kosti

5. Reflux  – návrat žalúdočnej kyseliny do pažeráka

6. Žlčové kamene

7. Úzkosť alebo záchvaty paniky – sú sprevádzané aj zrýchleným srdcovým tepom, potením, závratmi

8. Zápal priedušiek

9. Zápal pľúc

10. Pásový opar

11. Perikarditída - zápalové ochorenia obalu srdcového svalu

12. Angína pectoris – jedna z foriem ischemickej choroby srdca

13. Infarkt

Ďalšou príčinou môže byť natiahnutie hrudníka, ktoré zvyčajne súvisí s poranením hrudníka alebo sa objaví po cvičení a zlepší sa pri odpočinku.

Tri najvážnejšie typy bolesti na hrudníku ohrozujúce život

Aj keď väčšina bolestí na hrudníku nesúvisí so srdcom, niektoré môžu byť spôsobené srdcovými problémami a je pri nich nutné vyhľadať čo najskôr lekára. Tými sú perikartitída, ktorá spôsobí náhlu, ostrú, bodavú bolesť. Zhoršuje sa pri hlbokom nádychu alebo pri ležaní.

Angína pectoris a srdcový infarkt sú tiež stavy spojené s bolesťou na hrudníku – obidva majú podobné príznaky, ale infarkt je vážnejší. Ak si myslíte, že ho máte, treba okamžite vyhľadať pomoc. Typickým príznakom je náhla bolesť na hrudníku, ktorá sa šíri do rúk, chrbta alebo čeľuste.

Od angíny pectoris je infarkt dosť ťažko rozlíšiteľný, lebo pri tej sa tiež objavuje napätie, bolesť, pocit plnosti či nepríjemného tlaku. Bolesť niekedy vystreľuje do ľavej ruky, chrbta, krku, čeľuste alebo do žalúdka. Môže spôsobiť aj znecitlivenie pliec alebo zápästí. Záchvaty angíny pectoris sa často objavujú pri fyzickej námahe alebo pri emocionálnom strese. Hlavnou príčinou jej vzniku, podobne ako infarktu, je ateroskleróza, ktorá vzniká hromadením tukových látok v koronárnych cievach.

Okamžitú pomoc by ste mali vyhľadať aj vtedy, ak je bolesť na hrudníku sprevádzaná stiahnutým alebo ťažkým hrudníkom, začala dýchavičnosťou, potením alebo nevoľnosťou alebo trvá viac ako 15 minút.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie bolesti hrudník

2022-02-16 16:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia