Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ŠTÍHLEJŠÍ aj po STRAVE s vysokým obsahom TUKU a CHOLESTEROLU? Vďaka tomuto OVOCIU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Molekula nachádzajúca sa v ovocí by mohla znížiť obezitu a zabrániť srdcovým chorobám a cukrovke. Ide o nobiletín, ktorý sa nachádza v tejto obľúbenej potravine.

 

Vedci z Western University študovali molekulu nachádzajúcu sa v sladkých pomarančoch a mandarínkach - nobiletín, o ktorej dokázali, že drasticky znižuje obezitu u myší a zvráti jej negatívne vedľajšie účinky, ako sa píše na sciencedaily.com. Prečo to takto funguje, však zostáva naďalej záhadou.

Čítajte tiež: Dva druhy ZELENINY, ktoré by ste si nikdy NEMALI dať pred SPÁNKOM: Okradnú vás o relax!

Zvráti symptómy obezity

Výskum publikovaný v časopise Journal of Lipid Research ukazuje, že myši kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov a cholesterolu, ktorým bol podávaný aj nobiletín, boli výrazne štíhlejšie a mali zníženú hladinu inzulínovej rezistencie a krvných tukov v porovnaní s hlodavcami, ktoré boli kŕmené len stravou s vysokým obsahom tuku a cholesterolu.

"Pozreli sme sa na to, čo dokáže nobiletín," povedal Murray Huff, PhD, profesor na Western's Schulich School of Medicine & Dentistry, ktorý študuje účinky molekuly už viac ako desať rokov. "Ukázali sme, že u myší, ktoré majú všetky negatívne symptómy obezity, môžeme použiť nobelitín na zvrátenie týchto prejavov a dokonca začať regresovať hromadenie plakov v tepnách, známe ako ateroskleróza."

ŠTÍHLEJŠÍ aj po STRAVE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo je za tým? 

Ako Huff hovorí, on a jeho tím z Robarts Research Institute vo Western nedokázali presne určiť, ako nobiletín funguje. Výskumníci predpokladali, že molekula pravdepodobne reguluje dráhu, ako sa v tele nakladá s tukom. Regulátor, nazývaný AMP kináza, zapína mechanizmus v tele, ktorý spaľuje tuky na vytváranie energie, a tiež blokuje tvorbu tukov.

Keď však vedci skúmali účinky nobiletinu na myšiach, ktoré boli geneticky modifikované na odstránenie AMP kinázu, účinky boli rovnaké.

"Tento výsledok nám povedal, že nobiletín nepôsobí na AMP kinázu a obchádza hlavný regulátor toho, ako sa tuk používa v tele," povedal Huff. "Stále nám zostáva otázka - ako to nobiletin robí?"

Huff hovorí, že zatiaľ čo záhada zostáva, tento výsledok je stále klinicky dôležitý, pretože ukazuje, že nobiletín nebude interferovať s inými liekmi, ktoré pôsobia na systém AMP kinázy. Hovorí, že súčasné terapeutiká na diabetes, ako je napríklad metformín, fungujú touto cestou.

Ďalším krokom je zrealizovať štúdie na ľuďoch, aby sa zistilo, či má nobiletín rovnaké pozitívne metabolické účinky.

"Obezita a z nej vyplývajúce metabolické syndrómy sú obrovskou záťažou pre náš zdravotný systém a máme len veľmi málo intervencií, ktoré preukázateľne fungujú efektívne," povedal Huff. "Musíme pokračovať v tomto dôraze na objavovanie nových terapeutík."

Viac o téme: Ovocie ZdravieObezitaPomaranče
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9