Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dva druhy ZELENINY, ktoré by ste si nikdy NEMALI dať pred SPÁNKOM: Okradnú vás o relax!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je všeobecne známe, že pred spánkom by sme sa mali vyhýbať kofeínu, vedeli ste, že tiež nie je vhodné dať si pred uložením sa do postele paradajky? To, čo konzumujeme, ovplyvňuje kvalitu spánku viac, ako by sa zdalo.

Paradajky sa na večeru nehodia preto, lebo môžu mať na svedomí reflux, teda návrat jedla do pažeráka, ako aj ďalšie tráviace problémy. Môže to spôsobiť nepríjemné pocity a namiesto spánku budete hľadať polohu, v ktorej vás bude aspoň o niečo menej trápiť záha, píše thesun.co.uk.

Čítajte tiež: POMOC pri spánku, ktorá môže byť v skutočnosti NEBEZPEČNÁ: Sklamanie známej tabletky!

Cibuľa je ďalšou zeleninou, ktorá môže podráždiť tráviaci systém a pripraviť vás o spánok.

„Vytvára plyn, ktorý sa pohybuje po tráviacom systéme,“ uvádza americká spánková asociácia.

Tento plyn ovplyvňuje tlak v žalúdku, čo môže spôsobiť návrat kyseliny do pažeráka, najmä, keď ležíte. Takýto účinok má tak surová, ako aj tepelne upravená cibuľa.

Dva druhy ZELENINY, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kofeín sa skrýva aj v čokoláde

Samozrejme, okrem toho čo jete, je dobré sledovať aj množstvo kofeínu, ako i príjem alkoholu, najmä krátko pred spaním. Pamätajte na to, že kofeín, ktorý narúša proces zaspávania a bráni vám upadnúť do hlbokého spokojného spánku, možno nájsť v rôznych potravinách a nápojoch. Okrem kávy či čierneho čaju ho obsahujú mnohé čokolády alebo lieky proti bolesti.

Koľko spánku potrebujeme?

Nedostatok spánku môže mať veľký vplyv na duševné, ale aj fyzické zdravie. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí spia menej ako 7 hodín denne, majú tendenciu priberať viac na váhe a majú vyššie riziko obezity ako tí, ktorí spia 7 hodín a viac. Dôvodom je to, že ľudia s nedostatkom spánku majú znížené hladiny leptínu (chemikália, vďaka ktorej sa cítime sýti) a zvýšené hladiny ghrelínu (hormón stimulujúci hlad).

Viac o téme: ZeleninaZdravieSpánok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9