Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

POMOC pri spánku, ktorá môže byť v skutočnosti NEBEZPEČNÁ: Sklamanie známej tabletky!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Počítanie ovečiek nie je zárukou dobrého spánku! Preto sa mnohí spoliehajú na tabletku melatonínu, do ktorej vkladajú nádej. V niektorých prípadoch však môže uškodiť.

 

V nedávnej štúdii výskumníci získali údaje z desiatich cyklov National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), pokrývajúcich roky 1999 až 2018. Štúdia zahŕňala 55 021 dospelých, z ktorých 52 % boli ženy. Priemerný vek účastníkov bol 47,5 roka.

Čítajte tiež: Používanie TOALETNÉHO papiera sa vám môže vypomstiť: NAPODOBŇUJE ľudský hormón!

Výsledky ukázali, že v roku 2018 dospelí v Spojených štátoch užívali viac ako dvojnásobné množstvo hormónu melatonínu na spanie ako pred desiatimi rokmi, čo môže u niektorých jedincov predstavovať zdravotné riziko, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Štúdia odhalila, že užívanie melatonínu vzrástlo z 0,4 % v rokoch 1999–2000 na 2,1 % v rokoch 2017–2018, pričom tento nárast sa začal v rokoch 2009–2010. Štúdia bola publikovaná v Journal of the American Medical Association (JAMA). Hlavným autorom je Dr. Jingen Li, Ph.D., z Pekingskej univerzity čínskej medicíny.

Nárast užívania hormónu

Štúdia hodnotila dospelých, ktorí užívali melatonín v odporúčanej dávke 5 miligramov denne (mg/d), ako aj tých, ktorí túto dávku prekročili. Pred rokmi 2005 – 2006 autori zistili, že užívatelia neuvádzali príjem viac ako 5 mg/deň, ale prevalencia užívania viac ako 5 mg/deň sa zvýšila z 0,08 % v rokoch 2005–2006 na 0,28 % v rokoch 2017–2018.

Hoci je celkové užívanie melatonínu v USA stále relatívne nízke, štúdia „dokazuje významný mnohonásobný nárast užívania hormónu za posledných niekoľko rokov“ podľa špecialistky na spánok Rebeccy Robbinsovej, Ph.D., ktorá je odborníčkou v oblasti spánkovej medicíny na Harvard Medical School a nebola zapojená do tejto štúdie.

POMOC pri spánku, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dr. Robbinsová dodala: „Prospektívne štúdie spájajú užívanie pomôcok na spanie s vývojom demencie a skorej úmrtnosti. Melatonín je jedným z nich.“

Životne dôležité regulačné funkcie a rytmy

Biologické hodiny tela regulujú hormonálne výkyvy, ktoré sa počas života človeka vyvíjajú. Výsledkom je, že starnutie často ovplyvňuje činnosti, ako sú vzorce spánku a bdenia. Tie sú v niektorých prípadoch čoraz viac narušené a fragmentované.

Melatonín je kľúčový hormón, ktorý riadi cirkadiánne rytmy tela. Cirkadiánne rytmy zohrávajú vplyvnú úlohu v určitých aspektoch našich telesných funkcií a správania. Tiež zohrávajú významnú úlohu pri regulácii spánku a celkovom dobrom zdravotnom stave u ľudí a ich narušenie môže mať mnohé následky.

Negatívne dôsledky nedostatku spánku môžu zahŕňať nižšiu energiu, menej pozitívnu náladu a pocit stresu, chladu alebo ospalosti. Tieto účinky sa môžu vyskytnúť u ľudí v akomkoľvek veku.

Dr. Richard Castriott, špecialista na spánkovú medicínu z Keck Medicine z USC v Los Angeles, ktorý nebol zapojený do štúdie, uviedol, aké sú dôsledky tejto štúdie v reálnom svete: "Zvyšujúce sa používanie melatonínu, podobne ako všetky lieky, ktoré nie sú schválené FDA a predávané ako „výživový doplnok“, zvyšuje riziko nežiaducich vedľajších účinkov. Nízka dávka (1–3 mg) melatonínu je bezpečná a účinná za určitých okolností pri zvládaní porúch cirkadiánneho rytmu, ale nie je veľmi dobrým hypnotikom." 

Vo vyšších dávkach (6–12 mg), ako pokračovala doktorka Castriotta, môže byť užitočná pri poruche správania REM a môže hrať úlohu pri prevencii/liečbe rakoviny.

Nepriaznivé účinky

Pri pravidelnom užívaní melatonínu sa môže vyskytnúť niekoľko nepríjemných vedľajších účinkov vrátane závratov, žalúdočných kŕčov, bolestí hlavy, nevoľnosti, zmätenosti alebo dezorientácie, depresie, podráždenosti, úzkosti, nízkeho krvného tlaku a chvenia.

POMOC pri spánku, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Staršia štúdia, ktorá sa objavila aj v JAMAT, naznačila súvislosť medzi mutáciami v miestach receptorov melatonínu a inzulínovou rezistenciou a vývojom cukrovky 2. Štúdia zistila, že nižšie hladiny melatonínu u účastníkov štúdie mohli byť prekurzorom cukrovky 2. typu. Nemohla však preukázať priamu príčinnú súvislosť.

Dr. Christopher Schmickl, Ph.D., špecialista na spánkovú medicínu z UC San Diego Health v Kalifornii uvádza: „Pacienti ho môžu použiť na samoliečbu „slabého spánku“, a tak oddialiť liečbu základnej príčiny, ktorá by za tým mohla byť ako napr. obštrukčné spánkové apnoe, ktoré môže spôsobiť symptómy podobné nespavosti a ak sa nelieči, môže viesť k vážnym dlhodobým zdravotným problémom. Dokonca aj pri skutočnej nespavosti je prvolíniovou terapiou všeobecná (nefarmakologická) kognitívno-behaviorálna terapia nespavosti (CBT-I), ktorá je podobne účinná ako lieky na spanie.“

Nespoľahlivé normy a opatrenia

V súčasnosti Food and Drug Administration (FDA) nereguluje výrobu melatonínových doplnkov. Existuje obava, že množstvá melatonínu v OTC prípravkoch môžu prekročiť údaje uvedené na etikete až o 478 %.

Podľa profesora Schmicka to vyvoláva obavy z „predávkovania“ – teda zaplavenia tela hladinami, ktoré interferujú s mnohými dôležitými biologickými funkciami melatonínu. Taktiež to sťažuje posúdenie vplyvu melatonínu na spánok u daného pacienta, pretože skutočná dávka sa môže líšiť v závislosti od tabletky. OTC melatonínové produkty môžu tiež obsahovať rôzne hladiny iných látok, ako je serotonín (prekurzor melatonínu, ktorý v nadbytku môže spôsobiť dokonca život ohrozujúce vedľajšie účinky), čo môže ďalej prispievať k rôznym účinkom/vedľajším účinkom.

Dôkazy ukazujú, že melatonín má priaznivé protizápalové a antioxidačné vlastnosti a môže mať aj iný terapeutický potenciál. V súčasnosti sa skúma jeho hodnota pri liečbe zdravotných stavov, ktoré nesúvisia so spánkom.

Viac o téme: ZdravieSpánokMelatonín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9