Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koniec zbytočným OBAVÁM o KÁVE: S vplyvom na SRDCE je to úplne INAK!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vypitie troch šálok kávy každý deň vám môže predĺžiť život, tvrdí desaťročná štúdia. Zároveň odmieta, že by čierny mok mohol negatívne vplývať na krvný tlak.

Aby toho nebolo málo, podľa výsledkov výskumu, publikovaného v European Journal of Preventive Cardiology mali až o pätinu menšiu pravdepodobnosť, že dostanú kardiovaskulárne ochorenie alebo mŕtvicu. Pozor však na jednu vec! Nie je jedno, akú kávu máte vo svojej šálke. Odborníci zistili, že prínosy pre zdravie pochádzajú iba z konzumácie mletej kávy – nie instantných odrôd. Navyše, pitie viac ako troch šálok už nemá priaznivé účinky na ľudské telo, ako sa píše na qmul.ac.uk

Čítajte tiež: Rozhodujú SEKUNDY po zobudení: SKORÝ príznak NEDOSTATKU dôležitého vitamínu v tele!

Prospešný nápoj bez kardiovaskulárneho rizika

Káva je jedným z najkonzumovanejších nápojov na svete, hoci predchádzajúce štúdie boli rozporuplné o tom, či môže prospieť alebo poškodiť zdravie. Okrem kofeínu obsahuje aj minerály a antioxidanty, preto ho niektoré štúdie spájajú so znížením rizika rakoviny, cukrovky 2. typu a demencie. Iní však poukázali na zvýšené riziko vysokého krvného tlaku a úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Nová štúdia od tímu akademikov na Semmelweis University v Maďarsku a Queen Mary University of London naznačuje, že nápoj nezvyšuje krvný tlak a má kardiovaskulárne výhody.

Dr Steffen Petersen, jeden z autorov z Queen Mary's povedal, že mierna konzumácia kávy „nie je kardiovaskulárne škodlivá a môže byť dokonca prospešná“.

„Podľa našich najlepších vedomostí ide o doteraz najväčší objem výskumu zameraného na kardiovaskulárne účinky konzumácie kávy,“ dodal.

Výskumu sa zúčastnilo až 500-tisíc ľudí, ktorí boli vybraní z Biobanky v Spojenom kráľovstve. Mali v priemere 56 rokov a na začiatku štúdie netrpeli srdcovým ochorením. Dobrovoľníci boli sledovaní 11 rokov, čo expertom umožnilo analyzovať rozdiely medzi skupinami. Medzi účastníkmi bolo 22 percent nepijúcich kávu a 58 percent pilo až tri šálky denne. Ostatní sa priznali, že mali minimálne tri šálky.

Koniec zbytočným OBAVÁM o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky ukázali, že tí, ktorí pili 0,5 až 3 šálky denne, mali na konci štúdie o 12 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia ako tí, ktorí nepijú kávu. Taktiež ali o 17 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a o 21 percent menšiu pravdepodobnosť mŕtvice v porovnaní s nekonzumentmi čierneho moku. Taktiež bolo u nich menej pravdepodobné, že budú diabetici ako tí, ktorí nepijú kávu. Vedci neskúmali prečo to tak je, no kofeín potláča chuť do jedla, čo by mohlo viesť k nižšej miere obezity a s ňou súvisiacich zdravotných stavov.

U tých, ktorí pili viac ako tri šálky denne, nebola väčšia pravdepodobnosť, že budú mať vysoký krvný tlak, čo boli obavy z predchádzajúcich štúdií. Avšak mali podobnú mieru úmrtnosti, kardiovaskulárnych chorôb a mŕtvice ako nepijani kávy, čo naznačuje, že tri šálky denne sú maximum, pri ktorom môžu z kávy získať zdravotné výhody. Vedci nezistili žiadne zvýšenie miery vysokého krvného tlaku u tých, ktorí pili kávu denne, čo potláčalo obavy, že kofeínový nápoj spúšťa tento stav.

Dôležitý je spôsob prípravy 

Keď sa však vedci zamerali na zdravotné prínosy založené na type kávy, ktorú účastníci pili, tí, ktorí konzumovali instantnú kávu – približne štvrtina skupiny – nemali žiadne zdravotné výhody. Vedci uviedli, že je to pravdepodobne spôsobené rozdielmi v spôsobe prípravy nápoja. Instantná káva obsahuje viac kofeínu a antioxidantov, ale má dvakrát viac akrylamidu – látky, ktorá sa nachádza v niektorých potravinách a ktorá sa spája so zvýšeným rizikom rakoviny a poškodenia nervového systému.

Zmeny v srdci

Tím uviedol, že „priaznivý účinok“ kávy možno vysvetliť zmenami v štruktúre srdca. Vedci skúmali kardiovaskulárne MRI skeny od 30 000 účastníkov, a videli známky toho, že tí, ktorí pili kávu, mali zdravší životne dôležitý orgán. Tí, ktorí konzumovali mierne alebo vysoké množstvo kofeínového nápoja, mali väčšie komory, čo znamená, že mohli vypumpovať viac krvi.

Viac o téme: KávaZdraviePrevenciaDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9