Rozhodujú SEKUNDY po zobudení: SKORÝ príznak NEDOSTATKU dôležitého vitamínu v tele!

Zdroj: gettyimages.com
2022-02-10 11:30:00

Ak nemáte dostatok vitamínu D, o zdravých kostiach a zuboch nemôže byť ani reč! Našťastie, môžete to zmeniť. Upozorní na to taktiež jeden signál tela, ktorý si všimnete tesne po zobudení.

Ak trávite veľa času v interiéroch, Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii navrhuje, aby ste užívali 10 mikrogramov vitamínu D denne. Pozor však na nadmernú suplementáciu vitamínu, môže byť škodlivá! Keďže počas pandémie mnohí ostali zavretí doma, bola väčšia pravdepodobnosť, že ich telo trpelo na nedostatok tohto dôležitého vitamínu.

Čítajte tiež: Neuveriteľné, čo táto POTRAVINA robí s CUKROM v krvi: K ZMENÁM dochádza už po 30 MINÚTACH!

Iné je to v letných mesiacoch, kedy počasie láka von, takže sa zvyšuje šanca na dostatok vitamínu v tele kvôli vystaveniu sa slnečnému žiareniu a taktiež zdravej a vyváženej strave. Ďalšou možnosťou je užívanie doplnkov vitamínu D, po ktorých často siahnu tí, ktorí patria do rizikovej skupiny. Doplnky vitamínu D možno užívať vo forme tabliet, tekutín alebo sprejov a dajú sa kúpiť v každej lekárni. Diétny vitamín D je zase dostupný v potravinách, ako sú mastné ryby, olej z tresčej pečene, červené mäso, obohatené cereálie, obohatené nátierky a vaječné žĺtky.

Signály nedostatku vitamínu

Ak nebudete mať určité množstvo vitamínu, hrozí oslabenie imunitnej obrany a taktiež menšie nepríjemné stavy v organizme, ako sa píše na express.co.uk. 

„Príznaky nedostatku vitamínu D môžu byť komplikované, často záleží na tom, aké je práve ročné obdobie v roku. Niektoré indikátory skorého nedostatku sú vypadávanie vlasov, únava, taktiež pocit, keď sa zobudíte po celej noci spánku a napriek tomu sa necítite svieži, pravidelné prechladnutia, pomalé hojenie rán a celkový pocit vyčerpania. Dlhodobejšie príznaky sú bolesti svalov, kĺbov a kostí, čo môže viesť k poruchám kostí z nedostatočnej absorpcie vápnika," povedala nutričná terapeutka Serena Coanová.

Odborníčka dodala, že príznaky nedostatku vitamínu D môžu trvať mesiace až roky, kým sa rozvinú, v závislosti od veku, aktivity a iných faktorov. Napríklad „porucha kostí, ako je krivica, sa pravdepodobne rýchlo objaví u rastúceho dieťaťa v porovnaní s bolesťou kostí u dospelého“. Našťastie sa ukázalo, že na zvrátenie väčšiny symptómov a podporu celkového zdravia stačí štyri až šesť týždňov adekvátnej suplementácie.

Pozor na príliš veľké množstvo

NHS hovorí, že užívanie príliš veľkého množstva doplnkov vitamínu D počas dlhého časového obdobia môže spôsobiť, že sa v tele vytvorí príliš veľa vápnika, čo môže oslabiť kosti a poškodiť obličky a srdce. Ak prekročíte hornú hranicu, môže to viesť k pocitom nevoľnosti. Medzi ďalšie príznaky patrí vracanie, svalová slabosť a strata chuti do jedla.

Clevelandská klinika hovorí: „Neužívajte vyššie než odporúčané dávky vitamínu D bez toho, aby ste sa o tom najskôr porozprávali so svojím lekárom. Lekár však môže odporučiť vyššie dávky vitamínu D, ak vám kontroluje hladiny v krvi. Podľa toho vám totiž môže upraviť dávku."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok prevencia vitamín D

2022-02-10 11:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia