Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rakovinu prsníka NEPREZRADÍ len HRČKA: 3 KOŽNÉ príznaky, o ktorých vie málo žien!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Približne jeden zo siedmich ľudí si od lekára vypočuje hrozivú diagnózu - rakovina prsníka. Niet divu, že je dôležité poznať kľúčové príznaky tejto zákernej choroby. Tá sa môže ukázať aj na koži!

Zatiaľ čo väčšina žien si všíma hrčku na prsníku, pokiaľ ide o rakovinu, máloktoré vedia, že existujú určité zmeny na koži ako signály ochorenia, ako sa píše na thesun.co.uk. Čím skôr sa rakovina zachytí, tým lepšie!

Čítajte tiež: Najlepšie POTRAVINY, ktoré URÝCHLIA zahojenie HERPESU: Jedlom proti vírusu!

V prvom rade je dôležitá pravidelná kontrola prsníkov.

Doktorka Sara Kayatová, veľvyslankyňa spoločnosti Superdrug upozorňuje: „Samovyšetrenie vašich prsníkov môže byť dôležitým spôsobom včasnej diagnostiky rakoviny prsníka. Mali by ste si ich všímať, pravidelným vyšetrením zbadáte akékoľvek zmeny. Včasné odhalenie rakoviny prsníka zvyšuje vašu šancu na úplné uzdravenie."

Rakovina prsníka má zvyčajne niekoľko rôznych príznakov, pričom prvým je zvyčajne hrčka. Pred svojou smrťou v septembri 2021 hviezda Girls Aloud Sarah Hardingová naliehala na ženy, aby si po diagnostikovaní rakoviny v auguste 2020 skontrolovali prsia. Sarah povedala, že pociťovala bolesť v prsníku, no myslela si, že ide o cystu. Potom sa jej však začali robiť modriny, z ktorých bola „vydesená“.

Aj keď väčšina hrčiek v prsníku nie je rakovinová, vždy je najlepšie nechať ich skontrolovať lekárom, ak máte obavy.

Tri znepokojujúce kožné príznaky, na ktoré si musíte dávať pozor, sú:

Rakovinu prsníka NEPREZRADÍ len
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

1. Zhrubnutie kože

Národná zdravotná služba (NHS) uvádza, že jedným z prvých príznakov rakoviny prsníka je oblasť zhrubnutého prsného tkaniva. Odborníci tvrdia, že pokožka bude na dotyk pevná alebo gumová, môžete tiež zaznamenať hrudky v oblasti, kde koža zhrubla. Normálne prsné tkanivo sa u rôznych žien líši v konzistencii a môže sa meniť počas menštruačného cyklu.

2. Jamky

Jamky na koži vašich pŕs sú tiež ďalším znakom rakoviny prsníka. Ak sú spôsobené touto chorobou, môžete v ich oblasti pociťovať teplo a hrozí tiež opuchnutie. Prsník môže byť tiež citlivý a bolestivý.

3. Vyrážka

Posledným kožným príznakom rakoviny prsníka je vyrážka na bradavke alebo okolo nej. Zvyčajne ide o vyrážku, ktorá je červená alebo šupinatá a niekedy môže vyzerať podobne ako ekzém. Taktiež vás môže svrbieť, preto si ju ľahko možno zameniť so spomínaným ekzémom.

Ďalšie symptómy

Medzi ďalšie kľúčové príznaky rakoviny prsníka patria:

  • zmena veľkosti alebo tvaru jedného alebo oboch prsníkov
  • výtok z niektorej z bradaviek, ktorý môže byť posiaty krvou
  • hrčka alebo opuch v niektorom z podpazuší
  • zmena vzhľadu bradavky, ako napríklad zapadnutie do prsníka

Ak máte akékoľvek pochybnosti a spozorzujete zmenu, nebojte sa kontaktovať svojho lekára. Pamätajte, že rakovina prsníka sa neukáže vždy len hrčkou, všímajte si aj kožné príznaky a čokoľvek, čo je pre vás abnormálne. 

Viac o téme: KožaPrevenciaRakovina prsníkaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9