Najlepšie POTRAVINY, ktoré URÝCHLIA zahojenie HERPESU: Jedlom proti vírusu!

Zdroj: gettyimages.com
2022-02-06 06:00:00

Objaví sa vtedy, keď to najmenej čakáte. Nasleduje nepríjemné brnenie a pnutie, ktoré vystriedajú drobné hnisavé vriedky. Tým sa však nič nekončí. Vznikne chrasta, ktorá páli a svrbí. Čo mať na tanieri, aby herpes zmizol skôr ako za dva týždne?

Stav, známy ako herpes, je spôsobený vírusom herpes simplex (HSV), pričom v skutočnosti existujú dva rôzne kmene, ako sa píše na livestrong.com.

"HSV1 je bežnejší ako HSV2 a zvyčajne sa objavuje vo forme oparov na perách alebo pľuzgierov s horúčkou, zatiaľ čo HSV2 zvyčajne vedie k infekciám pohlavných orgánov," zdôrazňuje Cheri Frey, MD, asistentský klinický profesor dermatológie na Howard University. "Príznaky a frekvencia prepuknutia sú rovnaké."

Čítajte tiež: Máte ALKOHOL pod kontrolou? Týchto 13 ZNAKOV prezradí, ako na tom v skutočnosti ste!

Odborník tiež poukazuje na to, že HSV1 sa môže prejaviť na iných častiach tela - napríklad opar sa môže rozšíriť z úst do genitálií orálnym sexom.

Hoci diagnóza herpesu môže byť veľmi nepríjemná, je upokojujúce vedieť, že nie ste sami. Podľa správy Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) z februára 2018 má takmer polovica ľudí vo veku 14 až 49 rokov HSV1 a 12 percent má HSV2.

Aminokyselinou proti herpesu

Bohužiaľ, neexistuje žiadny liek, ktorý by vás hneď úplne zbavil tohto problému. Nič však nie je stratené! Niektoré potraviny môžu zmierniť a urýchliť liečbu. 

Riešením je dodať telu viac lyzínu a zároveň sa vyhýbať jedlám s vysokým obsahom arginínu. Aminokyselina lyzín totiž môže pomôcť zabrániť prepuknutiu choroby.

"Vírus herpes potrebuje arginín, čo je ďalšia aminokyselina, aby sa mohol replikovať," hovorí Dr. Frey. "Treba mať na pamäti, že Llyzín súťaží s ďalšou aminokyselinou arginín."

Inými slovami, prijímaním lyzínu môžete potlačiť prísun arginínu, čím sa zníži riziko. Štúdia integrovanej medicíny z júna 2017 naznačuje, že suplementácia lyzínu môže zlepšiť výsledky herpesu.

"Užite jednu 1000-miligramovú tabletu lyzínu denne pri prvom príznaku prepuknutia choroby," radí Dr. Frey.

Pokračujte v užívaní dennej lyzínovej pilulky niekoľko dní až jeden týždeň. Neužívajte ho však dlhšie ako týždeň, pokiaľ vám to nenariadi lekár.

"Môžete tiež jesť veľa vajec a zemiakov, ktoré majú vysoký obsah lyzínu," hovorí Dr. Frey. "Ak máte časté ohniská nákazy, zvážte obmedzenie potravín s vysokým obsahom arginínu, ako sú arašidy a ryža."

Ďalšie potravinové zdroje

Existuje množstvo potravín, ktoré obsahujú lyzín. zaraďte ich do svojho jedálnička a herpes sa vám rýchlejšie vylieči.

  • Mäso - chudé a jahňacie, kuracie, morčacie, bravčové
  • Parmezán
  • Pražené sójové bôby
  • Tuniak
  • Krevety
  • Tekvicové semienka
  • Vajcia
  • Fazuľa

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie prevencia herpes lyzín

2022-02-06 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia