Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nechutné, čo MIKROVLNKA spraví so VZDUCHOM v kuchyni: Takto tomu ZABRÁNITE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí ani len nevedia, že sa niečo také v mikrovlnke, v ktorej si denne zohrievajú jedlá, nachádza! Jeho ignorovaním však hrozí nepríjemný zápach v kuchyni, ktorý ovplyvní i chuť jedla.

Väčšina mikrovlnných rúr obsahuje tukový filter, uhlíkový filter alebo oboje.

"Tukové a uhlíkové filtre sú skvelé na čistenie a následnú recirkuláciu vzduchu vo vnútri mikrovlnnej rúry, na rozdiel od odvetrávania vzduchu mimo spotrebiča. Pomáha to predchádzať hromadeniu mastnoty a zápachu," vysvetľuje Leanne Stapf z The Cleaning Authority.

Čítajte tiež: Neuveriteľné, čo táto POTRAVINA robí s CUKROM v krvi: K ZMENÁM dochádza už po 30 MINÚTACH!

Aby bola vaša mikrovlnná rúra zachovaná a hlavne vzduch vo vašej kuchyni, pravidelné čistenie a výmena týchto filtrov je nevyhnutnosťou. Čo sa však stane podľa livestrong.com, ak to budete naďalej ignorovať? 

Tukový filter

Pod mikrovlnnou rúrou je obdĺžnikový strieborný tanier s množstvom malých mriežok. Nachádza sa tam tukový filter, o ktorý sa treba starať.

Účelom tukových filtrov je pomôcť zachytiť mastnotu, ktorá vystrekne z varnej dosky predtým, ako sa dostane k výfukovému ventilátoru,“ hovorí Lindsay Jonesová, nová manažérka značky produktov pre Maytag.

Zachytenie všetkého odpadu z jedla môže pomôcť zabrániť tomu, aby po vašej kuchyni cirkuloval nepríjemný, páchnuci vzduch plný čiastočiek potravy, keď spustíte mikrovlnnú rúru. 

Čo ak ho nevyčistíte?

Keď sa tukový filter zanesie, prestane byť účinný.

„Ak sa tukový filter nečistí dostatočne často, mastnota a pachy zvyškov jedla sa budú naďalej hromadiť okolo filtra a budú vytvárať "špinavú atmosféru",“ upozorňuje Stapf.

Inými slovami, vo vzduchu sa budú vznášať kúsky oleja a odpadky z jedla. Nie, nebudete ich vidieť. Ale môžete cítiť nepríjemný zápach, keď spustíte mikrovlnnú rúru, a samozrejme, budete ho dýchať.

Nechutné, čo MIKROVLNKA spraví
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako často?

Tukovým filtrom sa najlepšie darí pri sezónnom čistení.

"Vo všeobecnosti platí, že by ste mali vyčistiť tukový filter aspoň každé tri mesiace," hovorí Jonesová.

Oplatí sa však skontrolovať pokyny výrobcu mikrovlnnej rúry. Niektoré značky navrhujú čistenie tukového filtra raz za mesiac, zatiaľ čo podľa iných si vystačíte s čistením každých šesť mesiacov.

Ako na to?

Odstraňovanie nečistôt z tukového filtra môže byť po prvýkrát dosť ťažké, no keď to budete pravidelne robiť, bude to ľahšie.

Postup:

  • Začnite odpojením mikrovlnnej rúry a vybratím tukového filtra zo spodnej časti jednotky. 
  • Umiestnite filter do veľkej misy alebo drezu, posypte ho 1/4 šálky sódy bikarbóny a filter úplne ponorte do teplej vody.
  • Nechajte filter niekoľko minút namočený, aby sa mastnota uvoľnila, potom pomocou čistiacej kefy alebo špongie a jemného saponátu na umývanie riadu odstráňte nečistoty. 
  • Nechajte filter úplne vyschnúť a vložte do mikrovlnnej rúry.
  • Nastavte si v kalendári pripomienku, aby ste ho vyčistili opäť o tri mesiace.

Uhlíkový filter

Uhlíkový filter mikrovlnnej rúry vyzerá veľmi podobne ako tukový, no nachádza sa vo vnútri zvyčajne za ventilačným panelom, ktorý je na vrchu dvierok mikrovlnnej rúry. Aj keď ste sa naň nikdy nepozreli, vo vašej kuchyni zohráva významnú úlohu.

"Filtre s aktívnym uhlím počas varenia absorbujú nežiaduce pachy vo vzduchu, čo umožňujú póry na povrchu dreveného uhlia," hovorí Jonesová. "Najmä pre mikrovlny, ktoré recirkulujú vzduch v domácnosti, je uhlíkový filter kľúčom k tomu, aby pomohol zbaviť sa zvyškov pachov po varení zapáchajúcich jedál."

Čo ak ho nevyčistíte?

Filter, ktorý je zanesený odpadkami, nedokáže pohlcovať pachy, čo znamená, že vo vašej kuchyni sa môže šíriť zvláštny alebo nepríjemný zápach, keď je mikrovlnná rúra zapnutá. To však nie je všetko. Príliš špinavý uhlíkový filter núti vašu mikrovlnnú rúru pracovať ťažšie, keď ohrieva jedlo, pretože prebytočný tuk a nečistoty môžu skončiť v jej výfuku. Navyše, ďalšie namáhanie môže skrátiť životnosť vašej jednotky.

Nechutné, čo MIKROVLNKA spraví
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako často ho vymieňať?

Uhlíkové filtre je zvyčajne potrebné vymeniť každých šesť mesiacov. Ak to chcete robiť menej často, aspoň ho pravidelne kontrolujte a sledujte, koľko je na ňom nánosov. Ak sa povrch vášho filtra javí ako úplne lesklý a naplnený mastnotou, ide o znak toho, že dosiahol maximálnu kapacitu a je potrebné ho vymeniť.

Ako na to? 

Výmena uhlíkového filtra je jednoduchá. Budete sa musieť uistiť, že máte po ruke niekoľko nástrojov a správny náhradný filter. Najprv si kúpte nový náhradný filter. Filtre sú špecifické pre daný model, preto sa pred nákupom uistite, že máte po ruke značku a model vašej mikrovlnnej rúry.

"Náhradné filtre nájdete v každom obchode s domácimi potrebami alebo na webovej stránke výrobcu mikrovlnnej rúry," hovorí Jonesová.

  • Pomocou krížového skrutkovača odskrutkujte a vyberte horný ventilačný panel mikrovlnnej rúry a odložte ho. 
  • Odstráňte filter. Zvyčajne je v strede oblasti za ventilačným panelom, ale ak si nie ste istí, pozrite si návod na používanie mikrovlnnej rúry. 
  • Zlikvidujte starý uhlíkový filter. Zvyčajne ich môžete hodiť do bežného odpadu, ale ak si nie ste istí, nikdy nezaškodí, ak si to overíte.
  • Nasaďte nový uhlíkový filter. Opäť platí, že pokyny vášho výrobcu môžu obsahovať užitočné rady.
  • Nasaďte ventilačný panel na miesto, zaskrutkujte späť skrutky a utiahnite skrutkovačom.
  • Nastavte si v kalendári pripomienku, aby ste si o šesť mesiacov objednali nový uhlíkový filter.

Pokazené mikrovlnné filtre zvyčajne nie sú dôvodom na paniku. Ale príliš dlhé obdobie bez ich čistenia alebo výmeny môže spôsobiť nahromadenie mastnoty a zápachu v spotrebiči, ktorý môže zapáchať a môže skrátiť životnosť mikrovlnnej rúry. Navyše, ťažko si vychutnáte nejaké jedlo v kuchyni, ak sa v miestnosti šíri nepríjemný zápach. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaMikrovnka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9