Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Neuveriteľné, čo táto POTRAVINA robí s CUKROM v krvi: K ZMENÁM dochádza už po 30 MINÚTACH!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zdravá strava je jednoznačne trefou do čierneho, ak sa chcete vyhnúť cukrovke. Ak k jedálničku pridáte ešte jednu potravinu, chorobe nedáte najmenšiu šancu.

Cukrovka je celoživotný stav charakterizovaný trvalo vysokou hladinou cukru v krvi. K tejto dysfunkcii kontroly hladiny cukru v krvi dochádza vtedy, keď telo prestane produkovať inzulín alebo sa naň stane desenzibilizované. Týmto stavom sú postihnuté milióny ľudí, ale počet prípadov naďalej z roka na rok rastie. Jedna rastlina môže byť užitočná pri liečbe a prevencii choroby tým, že pomáha pri hladine cukru v krvi už v priebehu niekoľkých minút, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: NÁPOJ, ktorý URÝCHĽUJE spaľovanie TUKOV: Kilá budú preč vďaka TOMUTO, máte to DOMA!

Všetky potraviny, ktoré sú odporúčané na kontrolu hladiny cukru v krvi majú spoločnú črtu, a to nízky glykemický index (GI). Jedným z príkladov je uhorka, ktorá má GI 15 a v štúdiách na zvieratách a laboratórnych štúdiách sa spája so zlepšením hladiny cukru v krvi.

Webový portál WebMD uvádza: „Uhorky majú nízky obsah sacharidov, takže môžu byť dobrou voľbou pre ľudí so zvýšenou hladinou cukru v krvi. Prvé pokusy naznačujú, že uhorka je jednou z najúčinnejších rastlín nielen na zníženie hladiny cukru v krvi, ale aj na zníženie rizika hypoglykémie pri poklese cukru v krvi. Pre ľudí s cukrovkou môže byť užitočným doplnkom ich stravy na účinnejšie zmiernenie hladiny cukru v krvi."

Kľúčová zlúčenina v uhorke

Znižujúce účinky uhorky na hladinu cukru v krvi boli ilustrované v jednej štúdii vykonanej Kalifornskou univerzitou. Zistenia publikované v lekárskom časopise Science naznačujú, že kľúčová zlúčenina v uhorke, nazývaná cucurbitacín, má množstvo priaznivých zdravotných účinkov, ktoré môžu slúžiť pri liečbe rakoviny a cukrovky.

Neuveriteľné, čo táto POTRAVINA
Zobraziť galériu (2)

Štúdia tiež ukázala, že extrakt by mohol mať pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Účinky zlúčeniny, ktorá spôsobuje horkosť rastliny, boli študované na myšiach vyvolaných rakovinovými bunkami. Výsledky ukázali, že hlodavce mali o 60 percent menšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny po konzumácii vysokých hladín horkej šťavy a zaznamenali významné zníženie hladiny cukru v krvi.

Zdravotná stránka Diabetes uviedla: „Aj keď bola zlúčenina testovaná primárne na myšiach, zníženie hladiny glukózy v krvi bolo značné. Predchádzajúce štúdie ukázali, že zníženú hladinu cukru v krvi možno pozorovať už po 30 minútach, pričom najväčšie zníženie nastáva po štyroch hodinách."

Zistenia sú v súlade s výskumom publikovaným v Journal of Plant Foods for Human Nutrition, ktorý zistil, že extrakt získaný z uhorkovej šupky zvrátil väčšinu zmien súvisiacich s cukrovkou u myší.

Účinné až po niekoľkých dňoch? 

Avšak samostatný výskum publikovaný v Iranian Journal of Basic Medical Science zaznamenal zníženie hladiny cukru v krvi až po deviatich dňoch liečby.

„Naše zistenia ukázali, že extrakty zo semien uhorky neboli účinné pri znižovaní hladín glukózy v krvi u normálnych a diabetických potkanov v počiatočnej fáze liečby. Účinnosť preukázali pri znižovaní hladín glukózy v krvi a kontrole úbytku telesnej hmotnosti u diabetických potkanov v porovnaní s kontrolami po deviatich dňoch pokračujúcej liečby,“ napísali vedci štúdie.

Všetky štúdie boli doteraz vykonané na hlodavcoch, čo si vyžaduje ďalšie skúmanie na objasnenie účinkov uhoriek na ľudí. Ukázalo sa však, že zlúčeniny skúmané vo všetkých vyššie uvedených experimentoch pomáhajú telu spracovávať a odstraňovať voľné radikály. Tento proces sa považuje za rozhodujúci pri prevencii určitých stavov, ako je rakovina, srdcové choroby a cukrovka.

Viac o téme: ZdravieCukrovkaPrevenciaUhorky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9