Máte ALKOHOL pod kontrolou? Týchto 13 ZNAKOV prezradí, ako na tom v skutočnosti ste!

Zdroj: gettyimages.com
2022-02-04 12:00:00

Funkčný alkoholik je definovaný ako niekto, kto trpí alkoholizmom, no stále je schopný držať krok s každodennými činnosťami. Keďže je schopný žiť zdanlivo normálny život, môže byť ťažko rozpoznateľné, že nie je úplne v poriadku.

Hoci je závislosť od alkoholu chronickým stavom a neexistuje možnosť úplného vyliečenia, včasná liečba a následná abstinencia môžu život človeka výrazne skvalitniť. Len málokto si pripustí, že jeho popíjanie už nie je iba rozmarom a nemá ho pod kontrolou, píše sa na mirror.co.uk. Naopak, než si uvedomí, že už to nezvláda, môže byť neskoro!

Čítajte tiež: NÁPOJ, ktorý môže náhle zastaviť SRDCE: Spúšťač INFARKTU v malej plechovke!

Toto je 13 varovných signálov funkčného alkoholika:

Neustály prísun alkoholu

Tí, ktorí sú tzv. funkčnými alkoholikmi, dbajú na to, aby mali vždy prístup k alkoholu. Majú tendenciu schovávať si ho na zvláštnych miestach, ako je garáž, kancelária, auto, rúra na pečenie alebo dokonca kríky v záhrade.

Zmeny v správaní

Funkčný alkoholik môže byť podráždenejší, úzkostný, nepokojný a keď nemôže piť, nastupuje nespavosť. Jeho správanie sa pod vplyvom alkoholu mení, stáva sa nevyspytateľným – buď sa správa príliš spontánne, nahnevane alebo úplne zmení svoj charakter.

Pitie v zvláštnych časoch

Ak si niekto dopraje raz za čas drink ráno, napríklad počas dovolenky alebo cez sviatky, to ešte neznamená, že je závislý od alkoholu. Ale pravidelné pitie ráno či hocikedy cez deň, je už varovným signálom. Príznakom závislosti je aj pitie alkoholu počas pracovnej doby.

Popieranie a obrana

Ak sa človek pri téme alkoholizmu stavia do defenzívy, s najväčšou pravdepodobnosťou má problém. Podobne aj hľadanie výhovoriek alebo zdôvodnení toho, prečo pije – ako napríklad pre potrebu uvoľniť sa alebo zrelaxovať po náročnom dni, môže tiež vykazovať známky popierania. 

Zábudlivosť

Ťažkosti pri vybavovaní si udalostí, ktoré sa odohrali v čase, keď niekto popíjal, sú tiež znakom funkčného alkoholika. Človek by si mal pamätať veci, témy rozhovorov a udalosti, ktoré sa odohrali,  keď pil s mierou. Ak si ich nepamätá, mieru prekročil. Samozrejme, ak sa to stane výnimočne, nemusí ísť o nič vážne, ak sa to ale opakuje pravidelne, treba to riešiť.

Riskovanie

Ľudia pod vplyvom alkoholu, aj keď ho nie je veľa, ľahšie strácajú zábrany. Ak sa riskovanie v takomto stave, napríklad šoférovanie do práce alebo rozvážanie detí do školy, stane takmer pravidlom, máte do činenia s funkčným alkoholikom. Je to veľmi nebezpečné a v tomto prípade to treba brať veľmi vážne. Výhovorky, že ide o zvyškový alkohol alebo si "dal iba jedno pivo", neobstoja.

Alkoholový odór

Keď funkčný alkoholik pije počas dňa často, alkohol sa vylučuje aj cez pokožku. Cítiť ho tiež z dychu a aj moč je silno zapáchajúci. Zvyčajne je tmavý, pretože alkoholici sú dehydratovaní.

Strata kontroly

Aj keď funkčný alkoholik vie závislosť skrývať, môže sa prejaviť vo forme straty sebakontroly v niektorých situáciách. Napríklad, kým ostatným je zima, on ju nepociťuje.

Predpríprava

Funkčný alkoholik môže mať tendenciu predpripraviť sa. Znamená to, že pred odchodom do spoločnosti si vypije, aby pred ostatnými toľko nepil. Nemá problém dostať sa do nálady sám. Obvykle je presvedčený, že to na ňom nie je vidieť.

Vyhýbanie sa rôznym udalostiam

Ľudia, ktorí zápasia so závislosťou od alkoholu, sa môžu vyhýbať spoločenským udalostiam alebo na poslednú chvíľu zrušiť stretnutie, aby predišli spochybňovaniu svojich pitných návykov. Iní sa, naopak, vyhýbajú akciám bez alkoholu a namiesto toho popíjajú sami doma. 

Viac závislostí

Tí, ktorí bojujú s alkoholizmom, sa často uchyľujú aj k ďalším závislostiam. Po čase im totiž samotný alkohol nestačí. Nie je výnimkou, keď spolu s alkoholom užívajú napríklad lieky na predpis. Je to mimoriadne nebezpečné.

Problémy doma alebo v práci

Ak niekto pije príliš veľa sám doma alebo pravidelne chodí do krčmy hneď po práci, môže to byť znak závislosti. Kľúčovým prvkom je zistenie, či navštevuje krčmu pre reálnu potrebu piť alkohol alebo ide skôr o túžbu stretávať sa s kamarátmi a oddýchnuť si. 

Nárazové pitie nie je alkoholizmus!

Nárazové pitie počas jedného víkendu nie je to isté ako tendencia funkčného alkoholika konzumovať často veľké množstvo alkoholu po tom, keď poriešil svoje každodenné aktivity.

Jednoduchá autodiagnostika alkoholizmu

Ak odpoviete úprimne na tieto dve otázky, budete mať aj bez odborníka odpoveď na to, či ste alebo nie ste funkčným alkoholikom.

  1. Keď pijete, dokážete udržať kontrolu nad množstvom alkoholu, ktorý konzumujete a pijete s mierou?
  2. Ak chcete prestať alebo obmedziť pitie, dokážete to urobiť a vydržať?

Ak boli odpovede naozaj úprimné a na obidve ste odpovedal NIE, je viac ako pravdepodobné, že trpíte poruchou užívania alkoholu, nad ktorým nemáte kontrolu. Je najvyšší čas poradiť sa s odborníkom. Liečba zvyčajne zahŕňa poradenstvo a lieky, ktoré vám pomôžu pomaly obmedziť pitie a vyhnúť sa abstinenčným príznakom.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie prevencia

2022-02-04 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia