Sexuálna ZÁVISLOSŤ skutočne EXISTUJE: ZMENA v tele, ku ktorej dochádza u mužov!

Zdroj: gettyimages.com
2022-02-13 06:00:00

Závislosť na sexe nie je žiadny výmysel. Objavili sa tvrdenia, ktoré to dokazujú. Za všetko totiž môže hormón lásky, ktorý sa nazýva oxytocín. Čo to znamená?

Je potvrdené, že jeden z 10 mužov je závislý na sexe, vrátane hviezd ako Michael Douglas, Russell Brand a Tiger Woods, no mnohí odmietajú akceptovať, že ide o skutočný stav. Nový výskum však dokazuje, že je to naozaj pravda a spôsobuje to vysoká hladina „hormónu lásky“ oxytocínu, informuje dailymail.co.uk

Čítajte tiež: Koniec zbytočným OBAVÁM o KÁVE: S vplyvom na SRDCE je to úplne INAK!

Na vine je hormón

Nová  štúdia zistila, že závislosť od sexu existuje! Objavili sa tvrdenia, že ňou trpí jeden z 10 mužov a jedna z 12 žien. Muži s touto závislosťou majú vyššie hladiny oxytocínu v krvi, teda  „hormónu lásky“ , než ostatní. Tiež je to známe ako „hypersexuálna porucha“. Hormón môže spôsobiť, že muži alebo ženy priťahujú veľa ľudí súčasne, a tiež to robí sex viac obohacujúcim.

Vedúci autor Dr Andreas Chatzittofis z Cyperskej univerzity v Nikózii povedal: „Zistili sme, že muži s kompulzívnou poruchou sexuálneho správania (CSBD) mali vyššie hladiny oxytocínu v porovnaní so zdravými mužmi.’’

Štúdia porovnávala 64 mužov so závislosťou od sexu s 38 normálnymi mužmi pomocou krvných testov a zistilo sa, že ľudia s hypersexuálnou poruchou mali vyššie hladiny oxytocínu. Keď 30 muži podstúpili terapiu na riešenie ich správania, zaznamenali významné zníženie hladiny hormónu.

Nový liek? 

Oxytocín je hormón produkovaný hypotalamom a vylučovaný hypofýzou. Tento hormón hrá kľúčovú úlohu v sexuálnom správaní a abnormálne množstvá môžu viesť k závislosti na sexe, uviedli vedci.

Mnohí odmietajú veriť, že hypersexuálna porucha je skutočným stavom, no vedci tvrdia, že našli rozdiely v genetickej výbave ľudí závislých od sexu. Podľa odborníkov to môže spôsobiť narušenie vzťahov, úzkosť či depresiu. Vedci tvrdia, že ich objav by mohol viesť k vývoju lieku, ktorý blokuje oxytocín u ľudí s hypersexuálnou poruchou.

Sexuálna závislosť ako ochorenie

V roku 2018 Svetová zdravotnícka organizácia prvýkrát vyhlásila nutkavé sexuálne správanie, bežne nazývané sexuálna závislosť, za duševné ochorenie. Kontroverzne bolo toto ochorenie uvedené na zozname Medzinárodnej klasifikácie chorôb. Používa sa na štúdium rôznych zdravotných problémov, zranení či príčin smrti. Porucha bola definovaná ako „pretrvávajúci vzorec zlyhania pri kontrole intenzívnych, opakujúcich sa sexuálnych impulzov alebo nutkaní vedúcich k opakovanému sexuálnemu správaniu“. Nie všetci lekári však súhlasia s tým, že stav si zaslúži takéto začlenenie.

Fotogaléria


Tagy:
sex muži hormón oxytocín

2022-02-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia